× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Ιωάννης Μουτζούρης στην πρωτοπορία της βιώσιμης ναυτιλίας

Ο ακαδημαϊκός του Bayes Business School, γιος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη αναλύει τα εμπόδια και τις ευκαιρίες για μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/10/2025

Ο Ιωάννης Μουτζούρης στην πρωτοπορία της βιώσιμης ναυτιλίας
' χρόνος ανάγνωσης

Η ναυτιλία, ένας από τους πιο κρίσιμους πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της πράσινης μετάβασης. Έρευνα του Bayes Business School στο Λονδίνο, με βασικό πρωταγωνιστή τον Δρ. Ιωάννη Μουτζούρη, Onassis Associate Professor of Shipping Finance and Sustainability, χαράζει τον δρόμο προς ένα πιο βιώσιμο ναυτιλιακό μέλλον.

Ο κ. Μουτζούρης παρουσίασε πρόσφατα στο Bayes Annual Research Day μια λευκή βίβλο που αποτυπώνει το εύρος των τεχνολογικών, χρηματοοικονομικών και ρυθμιστικών εμποδίων που πρέπει να υπερβεί η ναυτιλιακή βιομηχανία ώστε να πετύχει τον στόχο «καθαρών μηδενικών εκπομπών» έως το 2050. Όπως επισημαίνει, ο κλάδος ευθύνεται σήμερα για το 2-3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τριπλή πρόκληση των πλοιοκτητών

Η έρευνα αναδεικνύει ένα «τρίλημμα» που αντιμετωπίζουν οι πλοιοκτήτες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να επενδύσουν σε φθηνότερα αλλά ρυπογόνα πλοία.

Να επιλέξουν ακριβότερα, πιο πράσινα σκάφη.

Ή να καθυστερήσουν την επένδυση εν μέσω αβεβαιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διακύμανση των ναύλων σε συνδυασμό με την τεχνολογική ασάφεια δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις. Ένα πλοίο διπλού καυσίμου (LNG) κοστίζει 12-28% ακριβότερα από το συμβατικό, ενώ η διαφορά για τα πλοία που χρησιμοποιούν μεθανόλη φτάνει το 9-20%. Ωστόσο, οι αποδόσεις δεν αντανακλούν το αυξημένο κόστος.

«Τα περιθώρια χρηματοδότησης μέσω πράσινων δανείων είναι ακόμη πολύ μικρά για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες κεφαλαίου», τονίζει ο κ. Μουτζούρης.

Η συμβολή του UK National Clean Maritime Research Hub

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στο UK National Clean Maritime Research Hub, ένα εθνικό δίκτυο 14 πανεπιστημίων που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και το EPSRC. Ο Δρ. Μουτζούρης είναι συν-ερευνητής και υπεύθυνος για τον τομέα «Προηγμένες ναυτιλιακές λειτουργίες, ψηφιοποίηση και πράσινη χρηματοδότηση».

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει θέσει στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι το 2050, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη εφαρμόζει το FuelEU Maritime Regulation και επεκτείνει το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (ETS) στη ναυτιλία. «Η πρόοδος είναι υπαρκτή, αλλά με τους σημερινούς ρυθμούς υιοθέτησης πράσινων τεχνολογιών δύσκολα θα φτάσουμε στα αναθεωρημένα όρια του IMO και στη συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Παρισιού», υπογράμμισε ο κ. Μουτζούρης σε πρόσφατη παρέμβασή του στην London International Shipping Week.

Πολυεπιστημονική ματιά

Η δουλειά του Ιωάννη Μουτζούρη δεν περιορίζεται στα χρηματοοικονομικά της ναυτιλίας. Μέσα από συνέργειες με επιστήμονες της City St George’s School of Health and Medical Sciences, εξετάζεται και ο αντίκτυπος της απανθρακοποίησης στην επισιτιστική ασφάλεια και στο εμπόριο. Το έργο αυτό δείχνει πώς η βιωσιμότητα στη ναυτιλία δεν αφορά μόνο τις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και την καθημερινότητα των κοινωνιών.

Το μέλλον

Με έναν παγκόσμιο στόλο που κατά 36% είναι άνω των 15 ετών, η ανάγκη για νέες επενδύσεις είναι πιεστική. Ωστόσο, χωρίς πιο ισχυρά οικονομικά και ρυθμιστικά κίνητρα, η μετάβαση σε μια καθαρή ναυτιλία παραμένει αβέβαιη.

«Για να επενδύσουν οι ναυτιλιακές εταιρείες σε πράσινα πλοία και τεχνολογίες, χρειάζονται ξεκάθαρα οικονομικά και χρηματοδοτικά κίνητρα», σημειώνει ο Δρ. Μουτζούρης, τονίζοντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει η πράσινη χρηματοδότηση αλλά και η διεθνής συνεργασία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση Βορίδη με Βάρρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν έκανα καμία παράνομη πραξη υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά του νυν Αρχηγού του Λιμενικού και 3 ακόμη στελεχών του

Άσκηση ποινικής δίωξης στον νυν αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και σε τρία ακόμη στελέχη του παρήγγειλε το αναθεωρητικό δικαστήριο, προσθέτοντάς τους στη λίστα των στελεχών που κατηγορούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση των ΕΛΤΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενιαία στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στο σχέδιο κλεισίματος ταχυδρομικών καταστημάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έφοδος της Αστυνομίας σε λέσχη φιλάθλων στη Χίο

Εντοπίστηκαν καπνογόνα, κροτίδες και κοντάρια σε ελέγχους για την πρόληψη της οπαδικής βίας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα ημερομηνία όπου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 16.500 ενεργές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Μόλις 81 επιχειρήσεις των νησιών της Περιφέρειας εντάσσονται στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λένε όχι στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο της Χίου ανακοίνωσε την συλλογή υπογραφών ενάντια στην διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχίες στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου στη Χίο

Δείτε εδώ τους αθλητές και αθλήτριες των σωματείων της Λέσβου και της Λήμνου που διακρίθηκαν στους αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Λήμνου ζητά ο Ελεονώρα Γεώργα

Δήμαρχος του νησιού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα αιτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κραυγή αγωνίας για Βρίσα και οδικά έργα»

Ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης Βαλσαμίδης ζητά χρηματοδότηση για ασφάλεια και αποκαταστάσεις που «χρόνια περιμένουν»
ΕΛΛΑΔΑ

Αντίδραση για τη διασύνδεση και τα αιολικά στη Λέσβο

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής προειδοποιεί για μετατροπή του νησιού σε ενεργειακή αποικία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερις ημερίδες ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Λέσβο

Έμφαση στην πρόληψη, τη σωστή διατροφή και την άσκηση μέσα από ομιλίες και δωρεάν εξετάσεις. Η διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου