× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μπαζώματα στη θάλασσα, ισοπέδωση λόφων και αλλοίωση τοπίου στο Πλωμάρι»

Σοβαρές καταγγελίες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Πόλιον» του Πλωμαρίου με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/10/2025

«Μπαζώματα στη θάλασσα, ισοπέδωση λόφων και αλλοίωση τοπίου στο Πλωμάρι»
' χρόνος ανάγνωσης

Σοβαρές καταγγελίες για εκτεταμένες παρεμβάσεις που πλήττουν το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της περιοχής του Πλωμαρίου φέρνει στο φως ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον». Όπως επισημαίνει, το παραλιακό μέτωπο της περιοχής —Παναγιά Κρυφτή, Μελίντα, Αγία Βαρβάρα— έχει δεχθεί την πιο έντονη περιβαλλοντική καταστροφή, με παραβίαση βασικών κανόνων οικοδόμησης αλλά και του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση του τοπίου.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η εικόνα περιλαμβάνει μπαζώματα στη θάλασσα, δόμηση σε περιοχές με μεγάλη κλίση και ενεργά φαινόμενα κατολισθήσεων, ισοπέδωση λόφων και αλλοίωση του φυσικού τοπίου. «Η καταστροφή είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη», αναφέρει χαρακτηριστικά, καλώντας τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν άμεσα, να αναζητήσουν τους υπεύθυνους και να αποτρέψουν νέες παραβιάσεις, διορθώνοντας όσα μπορούν ακόμη να σωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι η περιοχή της Παναγιάς Κρυφτής έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο τοπίο από το 2017 (ΦΕΚ ΑΑΠ 308/2017), χάρη στις πρωτοβουλίες του, και συνεπώς η αυστηρή προστασία της είναι αδιαπραγμάτευτη. Παράλληλα, τονίζει ότι στο Πλωμάρι εξακολουθεί να απουσιάζει θεσμικό πλαίσιο προστασίας, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Λέσβου, παρότι πρόκειται για τόπο με πλούσια ιστορία, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την επιστολή του Συλλόγου «Το Πόλιον»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Πλωμάρι, ο Πολιτιστικός Συλλόγος Πλωμαρίου «Το Πόλιον» εκφράζουμε την έντονη μεγάλη αντίθεσή μας ως προς την επίθεση που δέχεται το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Πλωμαρίου και ιδιαίτερα του παραλιακού του μετώπου (Παναγία Κρυφτή, Μελίντα, Αγία Βαρβάρα) το οποίο έχει δεχθεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή με την παραβίαση βασικών κανόνων οικοδόμησης, του ενωσιακού και του ελληνικού δικαίου, για την προστασία του περιβάλλοντος και την διατήρηση του Τοπίου εν γένει.

Η καταστροφή, που έχει δεχτεί το περιβάλλον (μπαζώματα της θάλασσας, δόμηση σε περιοχές μεγάλης κλίσης του πρανούς σε μέτωπα ενεργών κατολισθήσεων, ισοπέδωση λόφων και γενικότερα αλλοίωση του τοπίου), είναι μη αναστρέψιμη κατά το μεγαλύτερο μέρος της, και η επέμβαση των υπευθύνων της πολιτείας πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για την εύρεση των υπευθύνων, να αποτρέψουν τις περαιτέρω παραβιάσεις και διορθώσουν ό,τι είναι εφικτό ακόμα να διορθωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται, επίσης:

- ότι η περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής, πολύ γειτονική περιοχή των σοβαρών περιβαλλοντικών καταστροφών, είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενο τοπίο (ΦΕΚ τ. ΑΑΠ 308/2017), χάρη στις ενέργειες του Συλλόγου μας και θα πρέπει να είναι όλοι ενήμεροι για την αυστηρή προστασία του , για τις οποιασδήποτε μορφής, τυχόν, παραβιάσεις τους.

- ότι στο Πλωμάρι απουσιάζει οποιασδήποτε μορφής θεσμικό πλαίσιο προστασίας του, όπως υπάρχει σε άλλες περιοχές της Λέσβου, παρά το γεγονός της θαυμάσιας αρχιτεκτονικής του, της ιστορίας του και του μοναδικού περιβάλλοντός του και απαιτείται άμεσα να προχωρήσουν οι ενέργειες για την θεσμική προστασία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής