× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναπαλαιώνεται ο Νερόμυλος στο Μεσότοπο

Το όραμα των Μεσοτοπιτών γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία δύο Συλλόγων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 13/3/2019

Αναπαλαιώνεται ο Νερόμυλος στο Μεσότοπο

Ένα μεγαλόπνοο και πολύ σημαντικό έργο πολιτισμού, το οποίο θα δώσει νέα ώθηση και αξία στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λέσβου, ιδιαιτέρως δε σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη, όπως το λιμάνι του Σιγρίου και η διάνοιξη αυτοκινητόδρομου από τη δυτική προς την κεντρική Λέσβο γίνεται πραγματικότητα. Ο Νερόμυλος Καταχανά στη Μαλλιόντα, στο Μεσότοπο Λέσβου, επισήμως πλέον εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader και θα λάβει την ανάλογη χρηματοδότηση προκειμένου να αναπαλαιωθεί και να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λέσβου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως σήμερα οι δύο σύλλογοι, Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» με τον εξωραϊστικό όμιλο Μεσοτόπου «Μαλλιόντα» ξεπερνώντας κάθε προσδοκία από παρόμοιο φορέα και καινοτομώντας, έχουν ολοκληρώσει το σημαντικότερο μέρος των απαιτούμενων ενεργειών για τη διάσωση του Μύλου, εξηγεί στο «Ν» εκ μέρους της ομάδας μελέτης του έργου RCL, η αρχιτέκτονας, Ιωάννα Βαλλίνα: απόκτηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, κήρυξη του ως διατηρητέου μνημείου από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σύνταξη των απαραίτητων μελετών και έκδοση οικοδομικής άδειας για τις εργασίες αποκατάστασής του, ένταξη του έργου στο LEADER.

Ο μύλος του Καταχανά βρίσκεται, όπως όλοι οι άλλοι μύλοι της Μαλλιόντας, στην δυτική όχθη του ποταμού Μαλλιόντα, σε απόσταση μόλις 110 μέτρων βόρεια από την γέφυρα της κεντρικής οδού Μεσότοπου προς Ερεσό. Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται στην περιοχή του Αγ. Κωνσταντίνου, σε απόσταση περίπου 2.750 μ από την γέφυρα. Ο Μαλλιόντας ποταμός και οι πηγές της είχαν πάντα πολύ νερό, γι’ αυτό τον 19ο αιώνα, κάτοικοι της περιοχής σχεδίασαν την εκμετάλλευση της δυναμικής ενέργειας που παράγεται από την πίεση, η οποία οφείλεται στην διαφορά στάθμης του νερού. Το ανάγλυφο της ρεματιάς και οι φυσικές κλίσεις της όχθης αξιοποιήθηκαν απόλυτα και οι υψομετρικές διαφορές έδωσαν την δυνατότητα για την κατασκευή 12 νερόμυλων. Οι 11 από αυτούς λειτουργούσαν «συναδερφικά» με το ίδιο αυλάκι, σαν τις χάνδρες ενός κομπολογιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κτήριο του μύλου Καταχανά το κεντρικό στοιχείο ενδιαφέροντος θα είναι ο αναστηλωμένος μηχανισμός, ο οποίος θα μπορεί να λειτουργήσει κατά την διάρκεια των επισκέψεων. Δίπλα στον μύλο θα τοποθετηθούν εργαλεία (ζυγαριά, φτυάρια κλπ), και ότι κρίνεται απαραίτητο για να εξηγήσει τις αρχές λειτουργίας του μηχανισμού και να δώσει στον επισκέπτη πληροφορίες για ιστορικά και τεχνικά στοιχεία της κατασκευής του. Έμφαση θα δοθεί την κοινωνική οργάνωση γύρω από τους μύλους της Μαλλιόντας (άνθρωποι, κτίρια, μηχανές, μυλαυλάκι, παραγωγή, οικονομικά, ιστορικά στοιχεία κλπ).

Ο υπαίθριος χώρος που «ανήκει» στον μύλο θα μπορεί να φιλοξενεί διάφορες υπαίθριες εκδηλώσεις όπως ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καλοκαιρινές συναντήσεις των συλλόγων κλπ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η κ. Βαλλίνα θα αναδειχτεί και θα αναβιώσει το δίκτυο των μονοπατιών στην περιοχή που ήταν οργανωμένο και πλούσιο: «Παλιότερα τα μονοπάτια ήταν η ραχοκοκαλιά της κοινωνικής (και οικονομικής) οργάνωσης του χώρου, συνδέοντας  βεβαίως τους μύλους μεταξύ τους και με τους γύρω οικισμούς (Μεσότοπο και Ερεσό). Σήμερα θα ενταχθούν στο πλούσιο δίκτυο περιπατητικών διαδρομών της Λέσβου συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο Σύλλογοι

Όνειρο πολλών ετών για το Σύλλογο Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση» και το Σύλλογο «Μαλλιόντα», με πολλή, ομαδική δουλειά από τους εκάστοτε προέδρους και τα ΔΣ της «Αναγέννησης», με αποφασιστικότητα και πίστη στο όραμα, επιτέλους έφτασε η ώρα να πάρει το δρόμο της υλοποίησης αναφέρει η γραμματέας της «Αναγέννησης», Άντζελα Κοντού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση του Συλλόγου υποβλήθηκε το καλοκαίρι με επιτυχία και βαθμολογήθηκε ως 4η από 20 προτάσεις. Μετά την υπερδέσμευση του αρχικού ποσού από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η πρόταση ενεκρίθη και βρίσκεται εντός των παραδεκτών προτάσεων που θα υποστηριχθούν από το επενδυτικό πρόγραμμα.

«Μας περιμένει τώρα πολλή δουλειά και να ευχηθούμε υγεία και καλή δύναμη στην Πρόεδρό μας και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, μη ξεχνώντας βεβαίως τους πιστούς συνεργάτες και συνοδοιπόρους στο ταξίδι αυτό, όπως τον αγαπητό μας Γιώργο Βασίλα, αλλά και όσους εργάστηκαν για το σκοπό αυτό όλα αυτά τα χρόνια» συμπληρώνει.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόκληση οι ύβρεις Γεωργιάδη κατά εργαζομένων και υγειονομικών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις και εργατικό κίνημα πού δε θα αρκείται σε συμβολικές κινήσεις, μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική σημειώνει η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Λέσβου σε σχόλιο της για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Το Blue Carrier 1 στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Πρώτη προσέγγιση του Ro - Ro της Blue Star Ferries στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε ευρώ στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευΐδη αποκαλύπτει πως από τα 17,7 δις ευρώ προνομιακών δανειοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης ούτε ευρώ δεν έφθασε στις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Στη Λέσβο το Αγιο Φως με την Sky Express

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός προς όλους τους προορισμούς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη