× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάδοχος με έκπτωση 19% για τον δρόμο Καλλονής ‑ Πέτρας

Προχωρούν τα έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2025

Ανάδοχος με έκπτωση 19% για τον δρόμο Καλλονής ‑ Πέτρας
' χρόνος ανάγνωσης

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης που παρείχε χθες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης βρέθηκε το μεγάλο οδικό έργο Αγία Παρασκευή – Πέτρα, ένα έργο που έχει περάσει από «σαράντα κύματα» τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συχνά την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μουτζούρης, μειοδότης του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε., με έκπτωση 19%. Παράλληλα, προσφορά με έκπτωση περίπου 3% είχε καταθέσει και η εταιρεία Άκτωρ, που έχει αναλάβει το έργο του φράγματος Αγίας Παρασκευής.

«Μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει. Μπορεί να είναι ο πρώτος, μπορεί να είναι ο δεύτερος ή ο τρίτος, αν υπάρξουν παραιτήσεις. Επισήμως όμως μειοδότης είναι η Υδροκατασκευή, που δηλώνει ότι θα κατασκευάσει το έργο. Αυτό θέλουμε κι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας τις περιπέτειες που έχουν προηγηθεί μέχρι να φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο. Η ανάδειξη μειοδότη θεωρείται κρίσιμο βήμα για την οριστική δρομολόγηση του έργου, που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα των μετακινήσεων στη βόρεια Λέσβο και να ανακουφίσει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τον οδικό άξονα Αγία Παρασκευή – Πέτρα, ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτική εικόνα για μια σειρά ακόμη  σημαντικών έργων. Μεταξύ αυτών, η αποκατάσταση του Αρχοντικού Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη, όπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου. Ο κ. Μουτζούρης σημείωσε μάλιστα ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών, καλώντας τους πολίτες να παρευρεθούν στην τελετή.

Σημαντική εξέλιξη υπήρξε και για το έργο της παράκαμψης του Ρέματος, όπου μετά τη διαβούλευση βρέθηκαν τα 3 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να παρακαμφθεί το σημείο που προκαλεί προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα των κατοίκων όσο και στη λειτουργία βιοτεχνικών μονάδων. Στα έργα που προχωρούν εντάσσεται και η ανάθεση για τον δρόμο Εφταλούς – Σκαμνιά, με μειοδότη τον κ. Χάλακα και έκπτωση 4,5%  ενώ δρομολογείται και η κατασκευή του τοιχίου στην παραλία της Ευθαλούς, που έχει καταρρεύσει εδώ και τρία χρόνια. Το νέο έργο, προϋπολογισμού περίπου 400–500 χιλ. ευρώ, θα κατασκευαστεί πιο ενισχυμένο ώστε να αντέχει στους έντονους κυματισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, μελέτη εκπονείται για την επέκταση του μόλου του Μολύβου κατά 50 μέτρα, ώστε να μπορεί να υποδέχεται περισσότερα σκάφη αναψυχής. Όπως εξήγησε ο κ. Μουτζούρης, ήδη ανατέθηκε βυθομετρική αποτύπωση και υπάρχει γραφείο μελετών από την Αθήνα που θα αναλάβει το έργο.

Στον τομέα των οδικών έργων, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για τη συντήρηση του δρόμου Σιγρίου – Ερεσού, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, καθώς και για έργα στο οδικό δίκτυο Άγρας, Παρακοίλων και Μισοτόπου, συνολικού ύψους περίπου 2,76 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής υπενθύμισε ότι η προγραμματική σύμβαση για την παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της, ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φοινικόδασος της Παναγιούδας, ξανά σε κίνδυνο

Σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες και συνδυασμό μεθόδων προστασίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θερμαινόμενη αίθουσα στη Μυτιλήνη για τις ημέρες τις παγωνιάς

Ανοίγει την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα ο χώρος αναμονής επιβατών στο λιμάνι της πόλης, δίπλα από το παλιό κολυμβητήριο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας για το 2026 από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ευχές για υγεία, ασφάλεια και προοπτική σε κάθε οικογένεια του Δήμου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ήρθε και η 10η παράταση για τη Βάστρια

Αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις χρονοδιαγραμμάτων, 10 παρατάσεις και 3 χρόνια καθυστερήσεων αποκαλύπτουν την αποτυχία της επιλογής χωροθέτησης της υπεδομής-φυλακής μέσα στο παρθένο δάσος της Λέσβου -Νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης η 20/1/2026
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Τελικά θα σπάσει ή όχι η ΔΕΥΑΛ;

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο λογοδοσίας της Δυτικής Λέσβου ο Γιώργος Συκάς, σημειώνοντας πως η επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά. «Θα υπάρξουν εξελίξεις κεντρικά», απαντά ο Ταξιάρχης Βέρρος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Αλλαγή χρόνου στην πλατεία της Αντισσας με μουσική και παραδοσιακές γεύσεις

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Τέρπανδρος» καλεί κατοίκους και επισκέπτες να υποδεχθούν το νέο έτος όλοι μαζί στο κέντρο του χωριού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τέλος στις σχολικές επιτροπές και νέο πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση

Οριστική κατάργηση από 1η Αυγούστου 2026 με πλήρη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους -Πλήρης διάλυση ενός βασικού μηχανισμού στήριξης με ήδη ορατές καταστροφικές συνέπειες όπου εφαρμόστηκε
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο Δουδωνής έκανε παρέμβαση για τον γιορτινό ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Λέσβου

Μετά το δημοσίευμα του «Ν» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή
ΧΩΡΙΑ

Κλειστός κεντρικός δρόμος των Αλυφαντών λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΛ

Αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς από το ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου μέχρι το Νηπιαγωγείο του χωριού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κύμα αλληλεγγύης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά τη φωτιά που άφησε άστεγη εργαζόμενη

Συγκεντρώνονται χρήματα για την στήριξή της ενώ φιλοξενείται προσωρινά σε θάλαμο του Βοστάνειου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ξέσπασε ο πρόεδρος του Μεσοτόπου, για την πάγια προκαταβολή

Ο Γαβριήλ Πιπίνης, απειλεί το Δήμο Δυτικής Λέσβου με αγωγή αφού όπως ανέφερε στην συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου αφού έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα από τον Ιούνιο και δεν έχει πάρει ούτε ευρώ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Λέσβου

Ερώτηση μετά το δημοσίευμα του «Ν» για τρεις μέρες χωρίς πλοίο μέσα στις γιορτές