× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάδοχος με έκπτωση 19% για τον δρόμο Καλλονής ‑ Πέτρας

Προχωρούν τα έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/9/2025

Ανάδοχος με έκπτωση 19% για τον δρόμο Καλλονής ‑ Πέτρας
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης που παρείχε χθες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης βρέθηκε το μεγάλο οδικό έργο Αγία Παρασκευή – Πέτρα, ένα έργο που έχει περάσει από «σαράντα κύματα» τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συχνά την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μουτζούρης, μειοδότης του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία Ελληνική Υδροκατασκευή Α.Ε., με έκπτωση 19%. Παράλληλα, προσφορά με έκπτωση περίπου 3% είχε καταθέσει και η εταιρεία Άκτωρ, που έχει αναλάβει το έργο του φράγματος Αγίας Παρασκευής.

«Μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει. Μπορεί να είναι ο πρώτος, μπορεί να είναι ο δεύτερος ή ο τρίτος, αν υπάρξουν παραιτήσεις. Επισήμως όμως μειοδότης είναι η Υδροκατασκευή, που δηλώνει ότι θα κατασκευάσει το έργο. Αυτό θέλουμε κι εμείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας τις περιπέτειες που έχουν προηγηθεί μέχρι να φτάσει η υπόθεση σε αυτό το σημείο. Η ανάδειξη μειοδότη θεωρείται κρίσιμο βήμα για την οριστική δρομολόγηση του έργου, που αναμένεται να αλλάξει την εικόνα των μετακινήσεων στη βόρεια Λέσβο και να ανακουφίσει τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τον οδικό άξονα Αγία Παρασκευή – Πέτρα, ο Περιφερειάρχης έδωσε αναλυτική εικόνα για μια σειρά ακόμη  σημαντικών έργων. Μεταξύ αυτών, η αποκατάσταση του Αρχοντικού Γεωργιάδη στη Μυτιλήνη, όπου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου. Ο κ. Μουτζούρης σημείωσε μάλιστα ότι η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών, καλώντας τους πολίτες να παρευρεθούν στην τελετή.

Σημαντική εξέλιξη υπήρξε και για το έργο της παράκαμψης του Ρέματος, όπου μετά τη διαβούλευση βρέθηκαν τα 3 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να παρακαμφθεί το σημείο που προκαλεί προβλήματα τόσο στην καθημερινότητα των κατοίκων όσο και στη λειτουργία βιοτεχνικών μονάδων. Στα έργα που προχωρούν εντάσσεται και η ανάθεση για τον δρόμο Εφταλούς – Σκαμνιά, με μειοδότη τον κ. Χάλακα και έκπτωση 4,5%  ενώ δρομολογείται και η κατασκευή του τοιχίου στην παραλία της Ευθαλούς, που έχει καταρρεύσει εδώ και τρία χρόνια. Το νέο έργο, προϋπολογισμού περίπου 400–500 χιλ. ευρώ, θα κατασκευαστεί πιο ενισχυμένο ώστε να αντέχει στους έντονους κυματισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, μελέτη εκπονείται για την επέκταση του μόλου του Μολύβου κατά 50 μέτρα, ώστε να μπορεί να υποδέχεται περισσότερα σκάφη αναψυχής. Όπως εξήγησε ο κ. Μουτζούρης, ήδη ανατέθηκε βυθομετρική αποτύπωση και υπάρχει γραφείο μελετών από την Αθήνα που θα αναλάβει το έργο.

Στον τομέα των οδικών έργων, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κυρατζής έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για τη συντήρηση του δρόμου Σιγρίου – Ερεσού, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, καθώς και για έργα στο οδικό δίκτυο Άγρας, Παρακοίλων και Μισοτόπου, συνολικού ύψους περίπου 2,76 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής υπενθύμισε ότι η προγραμματική σύμβαση για την παράκαμψη της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της, ώστε να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διέλευσης βαρέων οχημάτων μέσα από τον οικισμό.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου