Στο πλαίσιο της μεγάλης Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «Παρμενίων 2025» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου δοκιμαστική ενεργοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Άμαχου Πληθυσμού σε ολόκληρη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οι κάτοικοι της Λέσβου, της Λήμνου, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας θα ακούσουν σε συγκεκριμένες ώρες τις σειρήνες Πολιτικής Άμυνας, αλλά και τις καμπάνες των εκκλησιών, στο πλαίσιο προσομοίωσης διαφορετικών σεναρίων απειλής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη δοκιμή θα γίνει στις 11:00 με ήχηση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης διάρκειας 60 δευτερολέπτων, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, στις 11:05, θα ακουστεί ο ήχος λήξης του συναγερμού. Στις 11:10 θα επαναληφθεί η διαδικασία ειδικά για τις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου, ενώ στις 11:30 θα δοκιμαστεί το σενάριο προειδοποιητικού συναγερμού ΧΒΡΠ (χημική, βιολογική, ραδιολογική, πυρηνική) απειλής διάρκειας δύο λεπτών. Αντίστοιχα σήματα θα ακουστούν ξανά στις 12:50 και 12:55.
Οι αρχές διευκρινίζουν ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων έχει αποκλειστικά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό. Παράλληλα, ταυτόχρονα με την ήχηση των σειρήνων, θα χτυπήσουν και οι καμπάνες των Ιερών Ναών της Περιφέρειας, με σύντομους και ταχείς κωδωνισμούς τριών λεπτών, προκειμένου να δοκιμαστεί η ετοιμότητα και ο συγχρονισμός των τοπικών συστημάτων συναγερμού.
Η άσκηση «Παρμενίων» πραγματοποιείται κάθε χρόνο με στόχο τον συντονισμό Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων Πολιτικής Προστασίας, αλλά και την εξοικείωση των πολιτών με διαδικασίες έγκαιρης προειδοποίησης. Στη φετινή δοκιμή δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, μια περιοχή με κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία.