× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μουσεία της Λέσβου την εποχή του κορονοϊού

Μιλήσαμε με τον Παύλο Τριανταφυλλίδη και το Νίκο Ζούρο υπεύθυνους ο πρώτος για τα αρχαιολογικά μουσεία και ο δεύτερος για το μουσείο απολιθωμένου δάσους

Δημοσίευση 15/6/2020

Μουσεία της Λέσβου την εποχή του κορονοϊού
' χρόνος ανάγνωσης

Προσβάσιμα είναι πλέον τα Μουσεία της Ελλάδας που λόγω κορονοϊού είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, ωστόσο -εξαιτίας της πανδημίας- η πιστή τήρηση των μέτρων για την ασφάλεια της υγείας εργαζομένων και επισκεπτών, καθορίζει εν πολλοίς το νέο τρόπο λειτουργίας τους.

Οι επισκέπτες μπορούν και πάλι να θαυμάσουν μοναδικά στον κόσμο εκθέματα επιλέγοντας να βρεθούν στα αρχαιολογικά μουσεία και τις συλλογές της Λέσβου και της Λήμνου αλλά και στους χώρους του Μουσείου απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλήσαμε με τον Παύλο Τριανταφυλλίδη και το Νίκο Ζούρο υπεύθυνους ο πρώτος για τα αρχαιολογικά μουσεία και ο δεύτερος για το μουσείο απολιθωμένου δάσους.

Για τη νέα εποχή των μουσείων στην περιοχή μετά τον κορονοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με ευλάβεια τα πρωτόκολλα»

«Από 15 Ιουνίου τα μουσεία και συλλογές αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου ανοίγουν και πάλι, τηρώντας με αυστηρή ευλάβεια τα σχετικά πρωτόκολλα που έχουν συνταχθεί από τις κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να είναι εφικτή η ροή των επισκεπτών, προσφέροντας το αίσθημα της ασφάλειας.

Ειδικές σημάνσεις τόσο σε συγκεκριμένες στάσεις αναμονής των επισκεπτών, κατά την είσοδό τους στα Μουσεία, όσο και για την πορεία που θα ακολουθήσει κανείς κατά την είσοδο και έξοδο, εφαρμόζονται στο Νέο Κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού, καθώς και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου. Πλήρως ενημερωμένοι και οι φύλακες αρχαιοτήτων των εν λόγω Μουσείων θα μπορούν να εξυπηρετήσουν το κοινό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν δοθεί, διανέμοντας μάλιστα εφόσον το επιθυμούν οι επισκέπτες, ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια για την Covid 19. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης επιθυμεί να προστατευθεί με ατομικά μέσα προστασίας, αυτά είναι διαθέσιμα για το κοινό μας, καθώς τα Μουσεία μας είναι πλήρως εφοδιασμένα με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας στο εκδοτήριο εισιτηρίων, καθώς και στους χώρους υγιεινής, κρατώντας βέβαια ο κάθε επισκέπτης τις απαραίτητες αποστάσεις» σημειώνει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και μια νέα έκθεση

Και καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλίφης: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου διοργανώνει και εγκαινιάζει στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους τη νέα της περιοδική έκθεση «Λατρείες Θεών στη Λέσβο», εξετάζοντας διαχρονικά τις δοξασίες και την πίστη των ανθρώπων απέναντι στο μεγαλοπρεπές θείο, από την επκράτηση του ελληνικού πανθέου μέχρι και τις αρχές του χριστιανισμού στη νήσο Λέσβο»

Στο Σίγρι και όχι μόνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τους τρείς μήνες που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου παρέμενε κλειστό για το κοινό, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε την επαφή με τους επισκέπτες και τους φίλους αξιοποιώντας το διαδίκτυο. 37.000 μοναδικοί ψηφιακοί επισκέπτες επισκέφτηκαν την ψηφιακή έκθεση “Αθέατα Τεκμήρια”, ενώ εκατοντάδες παιδιά συμμετείχαν στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα, στέλνοντας στο Μουσείο τις δημιουργίες τους.

Ταυτόχρονα αξιοποιήσαμε το διάστημα αυτό για να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων, όπως αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης που καθιστά το Μουσείο ένα κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ αναπλάθουμε τους εκθεσιακούς χώρους ώστε να παρουσιάσουμε νέα ανασκαφικά ευρήματα και αναβαθμίζουμε το φωτισμό προσφέροντας μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία στον επισκέπτη.

Η αποστολή μας να καταστήσουμε την φυσική κληρονομιά της Λέσβου προσβάσιμη από όλους συνεχίζεται πλέον με την υποδοχή και την ενημέρωση μεμονωμένων και οργανωμένων ομάδων επισκεπτών στο Μουσείο και τα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους.

Το Μουσείο ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και αποτελεί κύρια προτεραιότητα η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και για τους εργαζομένους σε όλους τους χώρους. Σας περιμένουμε» αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου φυσικής ιστορίας απολιθωμένου δάσους Σιγρίου Λέσβου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών