× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στην τελική ευθεία οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και Βορείου Αιγαίου

Δεσμευτικές προσφορές έως το τέλος του μήνα – Έργα άνω των 3,2 δισ. ευρώ για την ενεργειακή ενοποίηση 14 νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/9/2025

Στην τελική ευθεία οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για τα υποβρύχια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος που θα συνδέσουν τα Δωδεκάνησα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο με το ηπειρωτικό δίκτυο. Οι τρεις μεγάλοι «μνηστήρες» του έργου – Ελληνικά Καλώδια, Prysmian και Nexans – καλούνται να καταθέσουν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές τους προσφορές για το πρώτο σκέλος του έργου, με αρχικό προϋπολογισμό 1,717 δισ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές επενδύσεις της χώρας. Από πλευράς ΑΔΜΗΕ έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες θαλάσσιες έρευνες: για τα Δωδεκάνησα στις οδεύσεις Κόρινθος – Κως, Κως – Ρόδος και Ρόδος – Κάρπαθος, ενώ για το Βορειοανατολικό Αιγαίο στις οδεύσεις Σκύρος – Εύβοια, Λέσβος – Σκύρος, Λήμνος – Λέσβος, Λήμνος – Θράκη, Λέσβος – Χίος, Χίος – Σάμος και Σάμος – Κως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και θα ολοκληρωθεί το 2029, με συνολικό προϋπολογισμό 2,048 δισ. ευρώ. Έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα – μεταξύ των οποίων της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κω-Καλύμνου και της Σύμης – θα πάψουν να είναι ενεργειακά απομονωμένα, αποκτώντας πρόσβαση στο ηπειρωτικό δίκτυο.

Αντίστοιχα, η διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου θα γίνει σε τρεις φάσεις και αφορά οκτώ νησιά: Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Σκύρος, Λέσβος, Χίος (με Ψαρά), Σάμος (με Φούρνους και Θύμαινα), Ικαρία και Αγαθονήσι. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατασκευή έξι νέων υποσταθμών 150kV κλειστού τύπου (GIS) σε Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, καθώς και δύο υποσταθμών ζεύξης σε Θράκη και Εύβοια. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσης το 2029, με αναθεωρημένο προϋπολογισμό 1,246 δισ. ευρώ.

Με την υλοποίηση των δύο αυτών γιγαντιαίων έργων, συνολικού ύψους άνω των 3,2 δισ. ευρώ, αίρεται η πολυετής ενεργειακή απομόνωση των νησιών του ΝΑ και ΒΑ Αιγαίου. Παράλληλα, μειώνεται το ενεργειακό κόστος, ενισχύεται η ασφάλεια τροφοδοσίας, και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο τουρισμός του Βορείου Αιγαίου με μεγάλες δυνατότητες και ανοιχτές πληγές

Η ετήσια έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ χαρτογραφεί αδυναμίες και προτείνει δρόμους για επιμήκυνση της σεζόν στους 6 μήνες και αύξηση των χαμηλών εισπράξεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Δωρεάν online σεμινάρια για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Γιατί να κάνεις... «κάτι για σένα»;
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλο ένα τριήμερο χωρίς πλοίο από Μυτιλήνη για Πειραιά

Στις 31 Δεκεμβρίου αναχωρεί το πλοίο Διαγόρας από την Μυτιλήνη με το επόμενο πλοίο να αναχωρεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγές στα δρομολόγια του Super Star για Αγιο Ευστράτιο και Λήμνο

Δείτε εδώ τις μέρες και τις ώρες αναχώρησης από Λαύριο και Καβάλα από 31 Δεκεμβρίου ως 2 Ιανουαρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φαντομάς από την Σάμο συνελήφθη μετά από 16 χρόνια δράσης και απάτες σε όλη τη χώρα

Ο 47χρονος άνδρας άλλαζε ταυτότητες και μεταμορφωνόταν από αστυνομικό της Interpol σε υπάλληλο του Υπουργείου Οικομονικών. Το σύνολο των χρημάτων που απέσπασε αγγίζει τις 440.000 ευρώ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Πέθανε η Μπριζίτ Μπαρντό σε ηλικία 91 ετών

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το ίδρυμα που φέρει το όνομά της ,Fondation Brigitte Bardot
ΕΛΛΑΔΑ

Μια ανάσα από τα 5 δις ευρώ ο τζίρος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Δυναμικές επενδύσεις 1,1 δις ευρώ καταγράφει η Έκθεση Επισκόπησης Αγορών 2024 της ΕΕΤΤ
ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκο στη ζωντανή μετάδοση των Εξεταστικών Επιτροπών

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοίνωσε σχετική πρωτοβουλία μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός 7 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

Η Πυροσβεστική Υπηρεσίας της χώρας προχωρά σε εκτίμηση των ζημιών
ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε εδώ τις αργίες του 2026

Το πρώτο τριήμερο αργιών του νέου έτους έρχεται στις 23 Φεβρουαρίου την Καθαρά Δευτέρα
ΕΛΛΑΔΑ

Αγωγή του ΟΣΕ κατά Bayer και τη Siemens

Τρία χρόνια μετά το δυστύχημα των Τεμπών ο ΟΣΕ μιλά για «παρτίδα ελαττωματικών ελαίων σιλικόνης».
ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή ενοικίου: Τι πρέπει να δηλώσουν οι ενοικιαστές έως 30 Δεκεμβρίου

Η ΑΑΔΕ δέχεται τροποποιητικές δηλώσεις για διορθώσεις στα καταβληθέντα ετήσια ενοίκια, με τους δικαιούχους να πρέπει να δηλώσουν σωστά ποσά και IBAN ώστε να λάβουν την ενίσχυση έως τις 15 Ιανουαρίου 2026.