× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/9/2025

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις
' χρόνος ανάγνωσης

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μυτιλήνη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκινούν άμεσα στη Λέσβο. Στο πλευρό του βρέθηκαν όλοι οι συναρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, Λέσβου Κώστας Αρώνης, Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, Προγραμματισμού Στρατής Κυρατζής, καθώς και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής της Περιφέρειας Βασίλης  Τερζής, και ο Γενικός Γραμματέας Άρης Ελευθερίου.

Ο Κώστας Μουτζούρης ξεκίνησε ανακοινώνοντας την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Μυτιλήνης για τη στήριξη του Μιχαλελείου Ιδρύματος, με χρηματοδότηση ύψους 140.000 ευρώ. «Η κοινωνία μας χρειάζεται δομές κοινωνικής μέριμνας. Το Μιχαλέλειο έχει αποδείξει ότι προσφέρει σημαντικό έργο και η Περιφέρεια στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία του», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλα οδικά έργα σε εξέλιξη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον δρόμο Σκαμνιάς – Εφταλούς, όπου υποβλήθηκαν δύο προσφορές, με την υλοποίηση να αναλαμβάνει η Αναπτυξιακή της Περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, έληξε η διαδικασία δημοπράτησης του έργου Αγία Παρασκευή – Πέτρα, που χαρακτηρίστηκε «το σημαντικότερο έργο για τη Λέσβο αυτή τη στιγμή». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν έξι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ο ανάδοχος του φράγματος Τσικνιά. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ, θεωρείται κομβικό για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για την παράκαμψη Ρέματος – Χιδήρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης που ταλαιπωρούν την τοπική κοινότητα και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Η περιβαλλοντική διαβούλευση ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκίνησαν οι εργασίες στον πολύπαθο δρόμο Αμπελικό – Σταυρός, ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, προχωρά η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την παράκαμψη Αγίας Παρασκευής, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί και τμήμα του δρόμου Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή, με τελικό στόχο τη σύνδεση Πλωμαρίου – Βατερών. Όπως διευκρινίστηκε, το πρώτο κομμάτι των 2,7 χιλιομέτρων περιλαμβάνει και τη δημιουργία χώρου στάθμευσης ώστε να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα στον ιερό ναό της Κρυφτής.

Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και μικρότερα έργα

Στο πεδίο της περιβαλλοντικής μέριμνας, η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λέσβου για την τοποθέτηση 20 ποτίστρων για πτηνά, απαντώντας στο πρόβλημα της έλλειψης νερού που είχε προκαλέσει απώλειες στην άγρια πανίδα. Επίσης, στον Μανταμάδο πρόκειται να φυτευτούν 20 δέντρα σε αντικατάσταση όσων κόπηκαν κατά τις εργασίες οδικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έργα με εκκρεμότητες και καθυστερήσεις

Παρά τις θετικές εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε ορισμένα έργα. Για τον νέο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου, τόνισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2024 έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Υποδομών λίστα με τις ελλείψεις που απαιτούν συμπληρωματικές παρεμβάσεις, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανταπόκριση. «Περάσαμε όλη τη θερινή σεζόν με περιορισμούς στην κυκλοφορία, σε έναν δρόμο που εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, εκκρεμότητες υπάρχουν και για τη Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης, καθώς αναμένονται οι τροποποιήσεις που έχει δεσμευθεί να εκπονήσει το Υπουργείο, ώστε να διορθωθούν αστοχίες της υπάρχουσας μελέτης.

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται επίσης στο έργο αποκατάστασης του Αρχοντικού Γεωργιάδη, το οποίο έχει ήδη εργολάβο αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει λόγω έλλειψης των τελικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Θέλουμε το κτίριο να μετατραπεί σε Σπίτι του Πολιτισμού, αλλά μέχρι στιγμής το Υπουργείο καθυστερεί τις διαδικασίες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Συντηρήσεις στο επαρχιακό δίκτυο

Σχετικά με το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο της Λέσβου, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για εκτεταμένες εργασίες συντήρησης, με προϋπολογισμό περίπου 7 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2026, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή βελτίωση δρόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω φθοράς.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης