× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/9/2025

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις
' χρόνος ανάγνωσης

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μυτιλήνη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή ξεκινούν άμεσα στη Λέσβο. Στο πλευρό του βρέθηκαν όλοι οι συναρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες, Λέσβου Κώστας Αρώνης, Τεχνικών Έργων Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, Προγραμματισμού Στρατής Κυρατζής, καθώς και ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής της Περιφέρειας Βασίλης  Τερζής, και ο Γενικός Γραμματέας Άρης Ελευθερίου.

Ο Κώστας Μουτζούρης ξεκίνησε ανακοινώνοντας την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Μυτιλήνης για τη στήριξη του Μιχαλελείου Ιδρύματος, με χρηματοδότηση ύψους 140.000 ευρώ. «Η κοινωνία μας χρειάζεται δομές κοινωνικής μέριμνας. Το Μιχαλέλειο έχει αποδείξει ότι προσφέρει σημαντικό έργο και η Περιφέρεια στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία του», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλα οδικά έργα σε εξέλιξη

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον δρόμο Σκαμνιάς – Εφταλούς, όπου υποβλήθηκαν δύο προσφορές, με την υλοποίηση να αναλαμβάνει η Αναπτυξιακή της Περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, έληξε η διαδικασία δημοπράτησης του έργου Αγία Παρασκευή – Πέτρα, που χαρακτηρίστηκε «το σημαντικότερο έργο για τη Λέσβο αυτή τη στιγμή». Στο διαγωνισμό συμμετείχαν έξι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και ο ανάδοχος του φράγματος Τσικνιά. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 25 εκατ. ευρώ, θεωρείται κομβικό για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες για την παράκαμψη Ρέματος – Χιδήρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης που ταλαιπωρούν την τοπική κοινότητα και τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Η περιβαλλοντική διαβούλευση ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο, ώστε να ακολουθήσει η δημοπράτηση.

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκίνησαν οι εργασίες στον πολύπαθο δρόμο Αμπελικό – Σταυρός, ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και πλέον μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, προχωρά η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την παράκαμψη Αγίας Παρασκευής, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί και τμήμα του δρόμου Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή, με τελικό στόχο τη σύνδεση Πλωμαρίου – Βατερών. Όπως διευκρινίστηκε, το πρώτο κομμάτι των 2,7 χιλιομέτρων περιλαμβάνει και τη δημιουργία χώρου στάθμευσης ώστε να διευκολυνθεί η επισκεψιμότητα στον ιερό ναό της Κρυφτής.

Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και μικρότερα έργα

Στο πεδίο της περιβαλλοντικής μέριμνας, η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Λέσβου για την τοποθέτηση 20 ποτίστρων για πτηνά, απαντώντας στο πρόβλημα της έλλειψης νερού που είχε προκαλέσει απώλειες στην άγρια πανίδα. Επίσης, στον Μανταμάδο πρόκειται να φυτευτούν 20 δέντρα σε αντικατάσταση όσων κόπηκαν κατά τις εργασίες οδικής ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έργα με εκκρεμότητες και καθυστερήσεις

Παρά τις θετικές εξελίξεις, ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις καθυστερήσεις που καταγράφονται σε ορισμένα έργα. Για τον νέο δρόμο Καλλονής – Σιγρίου, τόνισε ότι από τον Δεκέμβριο του 2024 έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Υποδομών λίστα με τις ελλείψεις που απαιτούν συμπληρωματικές παρεμβάσεις, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανταπόκριση. «Περάσαμε όλη τη θερινή σεζόν με περιορισμούς στην κυκλοφορία, σε έναν δρόμο που εγκαινίασε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα, εκκρεμότητες υπάρχουν και για τη Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης, καθώς αναμένονται οι τροποποιήσεις που έχει δεσμευθεί να εκπονήσει το Υπουργείο, ώστε να διορθωθούν αστοχίες της υπάρχουσας μελέτης.

Σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται επίσης στο έργο αποκατάστασης του Αρχοντικού Γεωργιάδη, το οποίο έχει ήδη εργολάβο αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει λόγω έλλειψης των τελικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Θέλουμε το κτίριο να μετατραπεί σε Σπίτι του Πολιτισμού, αλλά μέχρι στιγμής το Υπουργείο καθυστερεί τις διαδικασίες», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Συντηρήσεις στο επαρχιακό δίκτυο

Σχετικά με το υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο της Λέσβου, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για εκτεταμένες εργασίες συντήρησης, με προϋπολογισμό περίπου 7 εκατ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί το 2026, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή βελτίωση δρόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω φθοράς.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα

25 αθλητές, 20 μετάλλια και πολύτιμες εμπειρίες στο κλειστό στάδιο Άνω Λιοσίων
Σπουδαία παρουσία του Παλλεσβιακού Κουνγκ Φου στο 26ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
ΧΩΡΙΑ

Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της

Η Γεωργία Πιτσιλάδη, μιλά για το θάνατο του γιου της εξαιτίας της γραφειοκρατίας, Παναγιώτη Bασιλέλη και συγκλονίζει
Η αληθινή Όλγα από το ΡΙΦΙΦΙ ανοίγει την καρδιά της