× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη βουλή από τη Μαρία Κομνηνάκα οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αντισσας

Ερώτηση της βουλεύτριας του ΚΚΕ και άλλων βουλευτών του κόμματος προς τον Υπουργό Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2025

Στη βουλή από τη Μαρία Κομνηνάκα οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αντισσας
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις που καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας Άντισσας αλλά και στα αγροτικά ιατρεία της περιοχής Ερεσού, η βουλεύτρια Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Στο κείμενο που συνυπογράφεται και από άλλους βουλευτές του ΚΚΕ, γίνεται λόγος για μια εικόνα εγκατάλειψης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Δυτική Λέσβο, με σοβαρά κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της περιοχής. Η κ. Κομνηνάκα ζητά την άμεση στελέχωση του ΚΥ Άντισσας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των αγροτικών ιατρείων, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας της τοπικής κοινωνίας.

Αναλυτικά η ερώτηση της Μαρίας Κομνηνάκα αναφέρει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κέντρο Υγείας Άντισσας, στη Δυτική Λέσβο, εξυπηρετεί καθημερινά τους κατοίκους των χωριών Ερεσός, Άντισσα, Μεσότοπος, Βατούσα, Χίδηρα, Σίγρι, Πτερούντα κ.ά., δηλαδή περίπου 5.500 κατοίκους, αριθμός που αυξάνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας – πολιτικές που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις και που αποτελούν κεντρική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει αφεθεί να μαραζώνει. Έτσι και στο Κ.Υ. Άντισσας η κατάσταση έχει καταστεί πλέον επικίνδυνη για τους ασθενείς, αλλά και για το ίδιο το προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει καθημερινά τον καλύτερό του εαυτό σε αντίξοες συνθήκες.

Αναλυτικά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στο Κ.Υ. Άντισσας προβλέπονται 3 θέσεις γιατρών ΕΣΥ (γενικής ιατρικής ή παθολογίας). Σήμερα καλυμμένη είναι μόνο μία.

  • Προβλέπονται 4 θέσεις αγροτικών γιατρών. Στη μία υπηρετεί ειδικευόμενος γενικός γιατρός, ενώ οι άλλες καλύπτονται με αγροτικούς γιατρούς. Υπάγονται επίσης πέντε περιφερειακά ιατρεία, στελεχωμένα με αγροτικούς.

  • Οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί δεν επαρκούν για την κάλυψη της 24ωρης λειτουργίας του ΚΥ. Στην πράξη, για διάφορους λόγους, κανένας δεν εφημερεύει. Ακόμη κι αν εφημέρευαν, δεν θα μπορούσαν να καλύψουν πάνω από δέκα ημέρες τον μήνα. Έτσι, όλες οι εφημερίες καλύπτονται με ειδικευόμενους γιατρούς από τα ΚΥ Καλλονής και Πλωμαρίου, επιβαρύνοντας και αυτά και εκθέτοντας προσωπικό και ασθενείς σε κινδύνους.

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Η μόνιμη θέση οδοντιάτρου είναι κενή, με τις ανάγκες να καλύπτονται από επικουρικό.

  • Δεν υπάρχει παιδίατρος, παρότι μιλάμε για απομακρυσμένα χωριά. Η θέση δεν έχει προκηρυχθεί εδώ και 20 χρόνια.

  • Δεν υπάρχει ορθοπεδικός. Τις ανάγκες καλύπτει περιστασιακά επικουρικός από το ΚΥ Καλλονής (ο ίδιος εξυπηρετεί και τον Πολιχνίτο).

    ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους νοσηλευτές η κατάσταση είναι επίσης κρίσιμη:

  • Από τις 4 οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι μόνο 2. Μία ακόμη καλύπτεται με μετακίνηση από το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

  • Κάποιες βάρδιες καλύπτονται με μετακινήσεις από Καλλονή και Πολιχνίτο.

  • Τον Αύγουστο, όταν η περιοχή γεμίζει κόσμο, 42 βάρδιες ήταν κενές. Από αυτές, 7 καλύφθηκαν από το ΚΥ Πολιχνίτου και οι υπόλοιπες 35 προσπαθούν να καλυφθούν από το ΚΥ Καλλονής. Στην πράξη όμως παραμένουν ακάλυπτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών.

Για τους οδηγούς ασθενοφόρων:

  • Από τις 6 οργανικές θέσεις, καλυμμένες είναι 4, αλλά στο ΚΥ εργάζονται μόνον 2, καθώς ο ένας έχει μετακινηθεί στο Βοστάνειο και ο άλλος είναι σε συνυπηρέτηση στην Αθήνα.

  • Υπάρχει ένας επικουρικός οδηγός από το ΚΥ Πλωμαρίου και αναμένεται ακόμη ένας.

  • Επιπλέον, καλύπτουν ανάγκες και δύο στρατιωτικοί οδηγοί, μετά την ΠΝΠ της κυβέρνησης που προβλέπει στελέχωση ασθενοφόρων με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο προσωπικό καθαριότητας:

  • Από τις 3 μόνιμες θέσεις, καλυμμένη είναι μόνο 1, αλλά η εργαζόμενη έχει μετακινηθεί στο Βοστάνειο.

  • Υπάρχουν 3 επικουρικές καθαρίστριες, εκ των οποίων η μία με άδεια άνευ αποδοχών. Στην πράξη απομένουν 2 για την κάλυψη των αναγκών όλο το 24ωρο.

Στα αγροτικά ιατρεία Ερεσού, Σκάλας Ερεσού και Μεσοτόπου η κατάσταση είναι αντίστοιχη: οι γιατροί εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες, χωρίς καθαριστές, αφού εδώ και έναν χρόνο έχει λήξει η σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Όλα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τόσο του προσωπικού (που μετακινείται συνεχώς σε μεγάλες αποστάσεις, σε κακό οδικό δίκτυο), όσο και των κατοίκων και επισκεπτών. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που συστηματικά υποβαθμίζει τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση.

Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει – σύμφωνα με την ερώτηση – την αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, αφού η προστασία της υγείας του λαού είναι ασυμβίβαστη με την κερδοφορία του κεφαλαίου.


Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  1. Για να στελεχωθεί το ΚΥ Άντισσας άμεσα με όλο το αναγκαίο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό), με βάση τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών. Να δοθούν κίνητρα για την άμεση στελέχωση και να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους όλο το προσωπικό που σήμερα εργάζεται με ελαστικές σχέσεις.

  2. Για την εύρυθμη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υπηρεσιών υγείας των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης