× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Διοργανώνεται από το ΠΕΚ την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/9/2025

Συλλαλητήριο ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο
' χρόνος ανάγνωσης

Την απόσυρση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου διεκδικείται το ΠΕΚ (Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΕΚ έχει ως εξής:

Να αποσυρθεί το τερατούργημα για το 13ωρο και τα ευέλικτα ωράρια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλιμακώνουμε τον αγώνα με την οργάνωση πανεργατικής απεργίας! 

Η κυβέρνηση, συνεχίζει την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική της, ετοιμάζοντας ακόμη ένα αντεργατικό τερατούργημα για να εξυπηρετήσει την υπερκερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση νομιμοποιεί και επεκτείνει την εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, την εργασιακή ζούγκλα και ανασφάλεια, αφού προωθεί τη δυνατότητα στους εργοδότες:

  • Να «κρατάνε» στη δουλειά κάθε εργαζόμενο μέχρι και 13 ώρες την ημέρα, δηλαδή συμπληρώνουν αυτό που ισχύει σήμερα, το 13ωρο σε δυο και πάνω εργοδότες.
  • Να επιβάλλουν υπερωρίες σε εργαζόμενους που ήδη εργάζονται εκ περιτροπής.
  • Να αυξομειώνουν τον χρόνο εργασίας ακόμα και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους.
  • Να ξεχαρβαλώνουν το ωράριο των εργαζομένων με τη δυνατότητα ευέλικτης προσέλευσης ως και 120 λεπτών από την τυπική έναρξη και λήξη του ωραρίου
  • Να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβάσεις «δύο ημερών», ακόμα και ανήλικους!
  • Να κομματιάζουν την ετήσια άδεια των εργαζομένων, σε 4 «πενθήμερα» όλο τον χρόνο.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυβέρνηση-Ευρωπαϊκή Ένωση με χυδαία ψέματα πάνε να ξεπλύνουν το τερατούργημα

Λένε ψευδώς ότι δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να δουλεύουν 13ωρες «αν το θέλουν». Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση αντί να αυξάνει τους μισθούς και να μειώνει τον χρόνο εργασίας, τους εξαναγκάζει να δουλεύουν ατελείωτες ώρες για ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι με αυτή την εργασιακή ανασφάλεια και τους χαμηλούς μισθούς, η εργοδοτική τρομοκρατία θεριεύει. Ο εργαζόμενος δε θα μπορεί να αρνηθεί υπό τον φόβο της απόλυσης, ενώ οι εργοδότες θα επικαλούνται άλλους λόγους για να απολύουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Είναι επίσης βέβαιο ότι με 13 ώρες δουλειά την ημέρα καθώς και 78 ώρες και 6 ήμερες δουλειά την εβδομάδα, τα εργατικά ατυχήματα, οι νεκροί και οι σακατεμένοι θα πολλαπλασιαστούν, ενώ καταργώντας τις καλοκαιρινές άδειες (συνεχές δεκαήμερο) αφαιρείται κάθε δυνατότητα στους γονείς να κάνουν ακόμα και διακοπές με τα παιδιά τους.

 

 

Καμιά θυσία για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα γεράκια του πολέμου

Αυτή είναι η περιβόητη «ευρωπαϊκή κανονικότητα» και το «κράτος δικαίου» για το οποίο μιλούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόμματα δηλαδή που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει όλους τους αντεργατικούς νόμους των τελευταίων 15 ετών. Αυτές είναι οι περίφημες οδηγίες της Ε.Ε. που προβλέπουν μονάχα τη μεσολάβηση 11 ωρών ανάμεσα στις δύο βάρδιες, δηλαδή τη δουλειά για 13 ώρες την ημέρα.

Τέτοια είναι τα βάρη που θα φορτωθούμε για τη «στροφή» στην πολεμική οικονομία, την ένταση των εξοπλισμών, τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους Ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια την ώρα που ένας ακόμα Σεπτέμβρης γίνεται εφιάλτης για τη λαϊκή οικογένεια, με λογαριασμούς, ενοίκια, χρέη, πλειστηριασμούς και φόρους που τρέχουν.

 

Στον δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα η ανατροπή

Καλούμε όλα τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Απαιτούμε την απόσυρση αυτού του εκτρώματος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το φέρει στη Βουλή. Κλιμακώνουμε με πανελλαδική – πανεργατική απεργία.

Μόνο η δύναμη του οργανωμένου αγώνα με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας μπορεί να φέρει θετικές εξελίξεις και νικηφόρα αποτελέσματα. Αγωνιζόμαστε για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα, απολαμβάνοντας τους κόπους της δουλειάς μας.

 

Να δυναμώσουμε την πάλη μας, μέσα από τα συνδικάτα μας, διεκδικώντας:

  • Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το αντεργατικό τερατούργημα που έφερε για διαβούλευση! Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους!
  • Κατάργηση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών. Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και της 13ης και 14ης σύνταξης. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Λεφτά για μισθούς, Συντάξεις, Υγεία, Παιδεία, και όχι για του πολέμου τα σφαγεία και τα κέρδη των λίγων! Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και για την προστασία του εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ