Αυτό που συζητούν όλοι οι κάτοικοι της Χίου μεταξύ τους, δηλαδή τη σύνδεση των πυρκαγιών με τις εξορύξεις αντιμονίου, μετέφερε στη Βουλή η Νέα Αριστερά.
Την ερώτηση που κατατέθηκε υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος με την ολοκλήρωση της συζήτησης σημείωσε πως δεν δόθηκαν σαφείς και καθαρές απαντήσεις από την κυβέρνηση. Αντί να κλείσει το θέμα του διεθνούς διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου, η κυβέρνηση απάντησε ότι «αξιολογείται η εικόνα».
Η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς για το θέμα αναφέρει:
«Σήμερα έχετε μια πολύ σημαντική ευκαιρία να απαντήσετε καθαρά σε ένα πολύ απλό ερώτημα. Και το ερώτημα είναι αν εσείς την καταστροφική πυρκαγιά τη βλέπετε ως ευκαιρία για να προχωρήσουν οι εξορύξεις», σημείωσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας.
Επιπλέον, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι έχουν γραφτεί σχετικές απόψεις, δηλαδή πως «τώρα που κάηκε η Βόρεια Χίος, ας προχωρήσουν οι εξορύξεις». Υπογράμμισε ότι μετά από αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά η Χίος δεν μπορεί να αντέξει άλλη περιβαλλοντική υποβάθμιση. «Η εξόρυξη προβλέπει αποψίλωση δασών, γεωτρήσεις, ανατινάξεις με τόνους εκρηκτικών, εξάντληση υδάτινων αποθεμάτων σε περιοχή Natura», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία «επιφέρει αποστράγγιση και αχρήστευση γεωτρήσεων, τοξική σκόνη, φράγματα τελμάτων με σεισμικό κίνδυνο και όξινη απορροή με απελευθέρωση βαρέων μετάλλων». Επισήμανε επίσης ότι η εξόρυξη «σχετίζεται με πνευμονοκονίαση, βλάβες σε ζωτικά όργανα, καρκίνο και αυξημένες αποβολές σε εργαζόμενες γυναίκες».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η Βόρεια Χίος πλέον κινδυνεύει με ερήμωση, καθώς ολόκληρη η περιοχή κάηκε. Ως παράδειγμα ανέφερε πως ακόμη και το τελευταίο βενζινάδικο που υπήρχε κάηκε, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να χρειάζονται πλέον 40 χιλιόμετρα μετακίνησης για να βρουν καύσιμα.
Κλείνοντας, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, χωρίς να λάβει απάντηση: «Αντί εσείς σήμερα να πείτε ότι τελειώνει αυτή η κουβέντα, λέτε ‘θα αξιολογήσουμε την εικόνα’. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αυτής της αξιολόγησης; Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;»