× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παγκόσμια διαμαρτυρία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα

Πάνω από 250 ΜΜΕ έριξαν «μαύρο» στα πρωτοσέλιδά τους και τα προγράμματα μετάδοσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία δημοσιογράφων στη Γάζα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/9/2025

Παγκόσμια διαμαρτυρία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα
' χρόνος ανάγνωσης

«Σε έναν πόλεμο η αλήθεια είναι πάντα το πρώτο θύμα», έγραψε ο Αισχύλος. Σήμερα, οι θάνατοι των δημοσιογράφων στη Γάζα το αποδεικνύει περίτρανα.

Σε μία πρωτοφανή παγκόσμια κίνηση, πάνω από 250 ΜΜΕ έριξαν «μαύρο» στα πρωτοσέλιδά τους και τα προγράμματα μετάδοσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία δημοσιογράφων στη Γάζα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Την πρωτοβουλία διοργάνωσαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και το παγκόσμιο κίνημα Avaaz, με περισσότερα από 250 ειδησεογραφικά πρακτορεία από πάνω από 70 χώρες να ρίχνουν «μαύρο» ταυτόχρονα τις πρώτες σελίδες των site τους και να διακόπτουν τις μεταδόσεις τους, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές, για να καταδικάσουν τη δολοφονία δημοσιογράφων από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία απαιτούν τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τα ισραηλινά εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων στη Γάζα, την επείγουσα εκκένωση των δημοσιογράφων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και την παροχή ανεξάρτητης πρόσβασης στον ξένο τύπο στην περιοχή. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο συντονίζουν μια μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρία αλληλεγγύης προς τους νεκρούς συναδέλφους τους στη Γάζα. Στην εκστρατεία συμμετέχουν επίσης ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν μηνύματα στους λογαριασμούς τους στα social media.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή η πρωτοφανής διαμαρτυρία είναι συνέπεια των θανάτων 220 δημοσιογράφων από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας σε λιγότερο από 23 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία των RSF. To Al Jazeera κάνει λόγο για 274.

 

Μόνο τη νύχτα της 10ης Αυγούστου, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε έξι δημοσιογράφους σε στοχευμένη επίθεση εναντίον του ανταποκριτή του Al-Jazeera, Anas al-Sharif. Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε πέντε δημοσιογράφους σε δύο διαδοχικές επιθέσεις. Παράλληλα με αυτές τις δολοφονίες, ο ισραηλινός στρατός έχει απαγορεύσει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν δύο χρόνια τώρα, αφήνοντας Παλαιστίνιους δημοσιογράφους να καλύπτουν τον πόλεμο ενώ βρίσκονται υπό πυρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

«Με τον ρυθμό που δολοφονούνται δημοσιογράφοι στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, σύντομα δεν θα υπάρχει κανείς για να σας ενημερώνει. Δεν πρόκειται απλώς για πόλεμο κατά της Γάζας, είναι πόλεμος κατά της δημοσιογραφίας. Οι δημοσιογράφοι στοχοποιούνται, δολοφονούνται και δυσφημούνται. Χωρίς αυτούς, ποιος θα μας ειδοποιήσει για τον λιμό; Ποιος θα αποκαλύψει εγκλήματα πολέμου; Ποιος θα μας δείξει τις γενοκτονίες; Δέκα χρόνια μετά την ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος 2222 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ολόκληρος ο κόσμος γίνεται μάρτυρας της διάβρωσης των εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου για την προστασία των δημοσιογράφων. Η αλληλεγγύη από τα γραφεία σύνταξης και τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο είναι απαραίτητη. Πρέπει να τους ευχαριστήσουμε - αυτή η αδελφότητα μεταξύ των δημοσιογράφων είναι αυτή που θα σώσει την ελευθερία του Τύπου. Η αλληλεγγύη θα σώσει όλες τις ελευθερίες» γράφει ο Thibaut Bruttin, Γενικός Διευθυντής των RSF.

 

Σύμφωνα με την έκκληση που απηύθυναν οι RSF και η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) τον Ιούνιο, τα μέσα ενημέρωσης που συμμετέχουν σε αυτήν την εκστρατεία υποβάλλουν τέσσερα αιτήματα.

 

- Απαιτούμε την προστασία των Παλαιστινίων δημοσιογράφων και τον τερματισμό της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται από τον ισραηλινό στρατό εναντίον τους στη Λωρίδα της Γάζας.

- Απαιτούμε να επιτραπεί στον ανεξάρτητο ξένο Τύπο πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.

- Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να φιλοξενήσουν Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που ζητούν εκκένωση από τη Γάζα.

- Καθώς η έναρξη της 80ής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών λαμβάνει χώρα σε οκτώ ημέρες, απαιτούμε ισχυρή δράση από τη διεθνή κοινότητα και καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σταματήσει τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστινίων δημοσιογράφων.

 

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που συμμετείχαν: Mediapart (Γαλλία), Al Jazeera (Κατάρ), The Independent (Ηνωμένο Βασίλειο), +972 Magazine (Ισραήλ/Παλαιστίνη), Local Call (Ισραήλ/Παλαιστίνη), InfoLibre (Ισπανία), Forbidden Stories (Γαλλία), Frankfurter Rundschau (Γερμανία), Der Freitag (Γερμανία), RTVE (Ισπανία), L'Humanité (Γαλλία), The New Arab (Ηνωμένο Βασίλειο), Daraj (Λίβανος), New Bloom (Ταϊβάν), Photon Media (Χονγκ Κονγκ), La Voix du Centre (Καμερούν), Guinée Matin (Γουινέα), The Point (Γκάμπια), L'Orient Le Jour (Λίβανος), Media Today (Νότια Κορέα), N1 (Σερβία), KOHA (Κόσοβο), Public Interest Journalism Lab (Ουκρανία), Il Dubbio (Ιταλία), Intercept Brasil (Βραζιλία), Agência Pública (Βραζιλία), Le Soir (Βέλγιο), La Libre (Βέλγιο), Le Desk (Μαρόκο), Semanario Brecha (Ουρουγουάη)κ.α.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα

Ομόκεντροι κύκλοι, θεματικές ομάδες και online δημοψηφίσματα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τον νέο πολιτικό φορέα
Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό

Το περιστατικό έγινε το Σάββατο 23 Μαΐου το μεσημέρι
Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό
ΕΛΛΑΔΑ

Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου

Ο επόμενος αγώνας του αθλητή θα γίνει στις 29 Μαΐου στο μίτινγκ της Λεμεσού
Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για Μύρινα και Μούδρο. Δείτε εδώ ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιά είναι τα κριτήρια μοριοδότησης
Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου

Θα καταβληθούν 2,48 δις ευρώ σε 4.335.846 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Τι καλούνται να ελέγξουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ώστε να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες
Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Η άνοδος 2,6% στο λιανεμπόριο υπολείπεται του πληθωρισμού που κινήθηκε πάνω από 3%
Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης

Η παράταξη «Νέα Δυναμική» ζητά ενημέρωση για την απουσία συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης
ΕΛΛΑΔΑ

Υποκλοπές: Με όριο 151 ψήφων η απόφαση για εξεταστική

Με το πρόσχημα της Εθνικής Ασφάλειας, η ΚΟ της ΝΔ μπλοκάρει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών
Υποκλοπές: Με όριο 151 ψήφων η απόφαση για εξεταστική
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΞΙΔΙΑ

«Να πάμε Λέσβο το καλοκαίρι ή μήπως με τα ίδια λεφτά στη Βουδαπέστη;»

Οικογένειες πληρώνουν σχεδόν έναν μισθό μόνο για να κάνουν διακοπές στη Λέσβο ενώ οι καμπίνες έχουν ήδη εξαφανιστεί για όλο το καλοκαίρι. Ακριβά αλλά με περισσότερες επιλογές και προσφορές τα δρομολόγια Κρήτης και Κυκλάδων
«Να πάμε Λέσβο το καλοκαίρι ή μήπως με τα ίδια λεφτά στη Βουδαπέστη;»