× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεμένουν από γιατρούς και νοσηλευτές τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Η αναμονή για ένα τακτικό χειρουργείο θα φθάσει στους 10 μήνες προβλέπει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/8/2025

Ξεμένουν από γιατρούς και νοσηλευτές τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κρούει η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργούν καθημερινά μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες (πλέον της 24ωρης εφημερίας για τα επείγοντα), γεγονός που εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσει τη λίστα αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία έως και 10 μήνες — με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις ορθοπαιδικές επεμβάσεις.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι το 2024 πραγματοποιήθηκαν 4.788 επεμβάσεις (οι 2.807 με γενική ή περιοχική αναισθησία) και κάνει λόγο για «οριακή» στελέχωση μετά την επικείμενη αποχώρηση μιας αναισθησιολόγου, με αποτέλεσμα να απομένουν τέσσερις. Καταγγέλλει απαρχαιωμένο οργανόγραμμα και υποχρηματοδότηση και ζητά άμεσες προσλήψεις (δύο αναισθησιολόγοι, τρεις νοσηλευτές, δύο τραυματιοφορείς), προκήρυξη όλων των κενών θέσεων, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, αναβάθμιση του νοσοκομείου σε άγονο τύπου Α’ και αναμόρφωση του οργανογράμματος. Καλεί τέλος τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες να στηρίξουν το νοσοκομείο.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου έχει ως εξής:

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό η λειτουργία των χειρουργείων αποτελεί νευραλγικό τμήμα σε ένα νοσοκομείο για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο του χειρουργικού τομέα αλλά συνολικά όλου του νοσοκομείου και της περίθαλψης που παρέχει στο πληθυσμό αναφοράς του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα χειρουργεία στο ΓΝ Μυτιλήνης λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρεις χειρουργικές αίθουσες καθημερινά για το τακτικό πρόγραμμα χειρουργείου και μία αίθουσα για την καθημερινή 24ωρη εφημερία εξυπηρετώντας τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, καλύπτοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό χειρουργείων κάθε χρόνο όχι μόνο από την Λέσβο αλλά και από άλλες περιοχές.

 

Το 2024 σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία στο ΓΝ Μυτιλήνης διενεργήθηκαν 4788 επεμβάσεις εκ των οποίων 2807 με γενική ή περιοχική αναισθησία. Πολλές από τις οποίες είναι εξειδικευμένες, υψηλής βαρύτητας με σύγχρονες και υψηλού επίπεδου χειρουργικές τεχνικές. Για την ομαλή και ασφαλή κάλυψη όλου αυτού του όγκου των περιστατικών θα έπρεπε να αναπτυχθούν τέσσερις χειρουργικές αίθουσες για την κάλυψη των προγραμματισμένων και έκτακτων επεμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η στελέχωση αυτή τη στιγμή σε αριθμό αναισθησιολόγων, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των χειρουργείων βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας για την κάλυψη των αναγκών.

Οι υπηρετούντες αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο που καλύπτουν όλον αυτόν τον όγκο δουλειάς  (οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι για την λειτουργία των χειρουργείων) μετά την αποχώρηση τον Σεπτέμβριο μίας αναισθησιολόγου απομένουν τέσσερις, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοσηλευτικό προσωπικό, που με τις αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις, χάνεται ένα πολύ έμπειρο δυναμικό το οποίο δεν αντικαθίσταται αλλά αντίθετα συνεχώς μειώνεται.

 

Με βάση αυτή την δραματική μείωση του προσωπικού στο χειρουργείο και καθοριζόμενοι από τον κανονισμό ασφάλειας λειτουργίας των χειρουργείων,  από τον επόμενο μήνα Σεπτέμβριο, θα λειτουργούν καθημερινά μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες με ότι συνεπάγεται αυτό στις λίστες αναμονής και εξυπηρέτησης των χειρουργείων όχι μόνο των τακτικών αλλά και των έκτακτων.

 

Ως νοσοκομειακοί ιατροί είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει την Διοίκηση του νοσοκομείου, την 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη αυτή. 

Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στους πολίτες της Λέσβου ότι για την όποια καθυστέρηση στη χειρουργική αντιμετώπιση τους την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά οι διοικήσεις του Νοσοκομείου, της 2ης ΥΠΕ και του Υπουργείου και όχι οι ιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό.

 

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, η υποβάθμιση όλων των δημόσιων νοσοκομείων μαζί με το δικό μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το ΓΝ Μυτιλήνης διαθέτει ένα πλήρως απαρχαιωμένο  οργανόγραμμα, το οποίο  σύμφωνα με τις παρούσες ανάγκες ,θα έπρεπε προ πολλού να έχει αυξηθεί γενναία τόσο σε αριθμό υπηρετούντων ιατρών των ειδικοτήτων που διαθέτει όσο και με νέες ειδικότητες ιατρών που θα πρέπει να προστεθούν. Ακόμα και με αυτό το οργανόγραμμα οι ελλείψεις σε ιατρούς αυτή τη στιγμή φτάνει στο 30%!

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αντικατοπτρίζει την απαξίωση του ΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της υγείας είναι οι λίστες αναμονής των χειρουργείων. Η αναμονή για ένα τακτικό χειρουργείο στο ΓΝ Μυτιλήνης αυτή τη στιγμή φτάνει έως 6 μήνες (με την μεγαλύτερη αναμονή να εμφανίζουν τα ορθοπαιδικά χειρουργεία) και με τη μείωση πλέον των χειρουργικών αιθουσών πιθανότατα θα υπερβεί τους 10 μήνες, ωθώντας έτσι τους ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη αναμονή, και τελικά να καταλήγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια με τεράστιο κόστος νοσηλίων τα οποία τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

 

Καθοριστικό ρόλο στην υποβάθμιση των νοσοκομείων παίζει επίσης και το νέο σύστημα χρηματοδότησης των νοσοκομείων (που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται τώρα από τη ΝΔ), το οποίο καθορίζεται από τις νοσηλείες και τις ιατρικές πράξεις (DRGs), μειώνοντας δραματικά την χρηματοδότηση και επιφέροντας μεγάλες ελλείψεις σε υλικά,κυρίως του χειρουργείου, που βλέπουμε ήδη να υπάρχουν στο νοσοκομείο μας.

 

Ως νοσοκομειακοί ιατροί και υγειονομικοί του νοσοκομείου θα συνεχίσουμε με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας εαυτό να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας στους ασθενείς μας, υπηρετώντας το δημόσιο και δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο και αν προσπαθούν να το υποβαθμίσουν. Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος, αλλά και την επικινδυνότητα της μεταφοράς των πολιτών σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πολλές φορές για μία απλή χειρουργική επέμβαση.

 

Καλούμε τους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους αλλά κυρίως τους απλούς πολίτες να προασπίσουν το Νοσοκομείο τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους κατοίκους των νησιών και των ακριτικών περιοχών να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

 

Απαιτούμε:

 

  • Την κατεπείγουσα προκήρυξη των δύο κενών θέσεων αναισθησιολόγων

 

  • Την άμεση στελέχωση των χειρουργείων με επιπλέον τρεις νοσηλευτές και δύο τραυματιοφορείς

 

  • Την άμεση προκήρυξη ΟΛΩΝ των κενών οργανικών θέσεων

 

  • Πλήρης χρηματοδότηση των νοσοκομείων απ΄ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
    • Τον άμεσο χαρακτηρισμό του ΓΝ Μυτιλήνης ως άγονο τύπου Α΄ με όλα τα προνόμια μισθολογικά και εξέλιξης για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού.

 

  • Άμεση αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανογράμματος του νοσοκομείου ώστε να καλύπτει τις αυξημένες και σύγχρονες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, κατάθεση στεφάνου και συνεστίαση
Εκδηλώσεις της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση της Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου