× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Λέσβος δεν θα γίνει νησί‑φυλακή»

Πυρά από την Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος προς τον υπουργό Μετανάστευσης Θάνο Πλεύρη αλλά και τους βουλευτές της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/8/2025

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Λέσβος δεν θα γίνει νησί‑φυλακή»
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη στη Λέσβο, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας την αντίθεσή της στη δημιουργία του κλειστού κέντρου στη Βάστρια.

Στο δελτίο τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει το νησί σε «αποθήκη ψυχών» και καλεί τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση πριν από την επίσκεψη του Υπουργού. Παράλληλα, στρέφει τα πυρά του κατά του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου (ΝΔ) και του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ζητώντας να ξεκαθαρίσουν δημόσια τις θέσεις τους για τη Βάστρια.

«Η Λέσβος δεν είναι φυλακή», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι το νησί έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα στο προσφυγικό–μεταναστευτικό και δεν πρέπει να αποτελέσει «πειραματικό πεδίο απάνθρωπων πολιτικών»

Διαβάστε εδώ όλη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη, στη Λέσβο έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει το λεγόμενο «νέο δόγμα» της στο μεταναστευτικό, που συνοψίζεται στο κυνικό «επιστροφή ή φυλακή». Μια πολιτική που ποινικοποιεί τον ξεριζωμό, παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και επιδιώκει να καταστήσει τη Λέσβο μόνιμο κέντρο εγκλωβισμού ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, έχουν ήδη ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη δημιουργία του κλειστού κέντρου στη Βάστρια, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει αν σκοπεύει να λειτουργήσει η Βάστριααντικαθιστώντας τη δομή του Καρά Τεπέ ή αν σχεδιάζει τη διπλή λειτουργία δομών, μετατρέποντας το νησί μας σε διπλή “αποθήκη ψυχών”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, εκφράστηκε ένα κοινό “όχι” στη Βάστρια, με Περιφέρεια, Δήμους και τοπικούς φορείς να δηλώνουν ότι «δεν θέλουμε τη δομή». Όμως οι τοποθετήσεις αποκάλυψαν αντιφάσεις και διαφορετικές οπτικές, αφήνοντας χώρο για διγλωσσία. Δεν αρκούν οι γενικόλογες δηλώσεις, χρειάζονται καθαρές θέσεις.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου επικαλέστηκε τη Σύμβαση της Γενεύης, το Δουβλίνο και τη Δήλωση ΕΕ–Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα είναι «υποχρεωμένη» να διαθέτει δομές καταγραφής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Είναι, όμως, τουλάχιστον αστείο να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ – και ο ίδιος προσωπικά – ψήφισαν την αντισυνταγματική τροπολογία Πλεύρη, η οποία αναστέλλει το δικαίωμα ασύλου και καταπατά τις ίδιες διεθνείς συμβάσεις που σήμερα υποτίθεται ότι υπερασπίζεται! Η ίδια η υπερδομή της Βάστριας είναι δημιούργημα της κυβέρνησης που υπηρετεί!

Είναι, επίσης, προσβλητικό να κρύβονται ο κ.Αθανασίου και οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης πίσω από επιχειρήματα περί «νομιμότητας» και αποφάσεων του ΣτΕ, όταν η βούληση των κατοίκων της Λέσβου είναι ξεκάθαρη: κανένα κλειστό κέντρο – καμία υπερδομή. Οι πολίτες του νησιού μίλησαν, το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης ανέτρεψε την παλιά του απόφαση υπέρ της υπερδομής, η Περιφέρεια δηλώνει ανοιχτά την αντίθεσή της. Δεν χωρούν «δικαιολογίες» ούτε διπλά μηνύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λέσβου καλεί ανοιχτά όλους τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς να πάρουν δημόσια και ξεκάθαρη θέση πριν την επίσκεψη Πλεύρη. Να μην παρασυρθούν από τα δήθεν “αντισταθμιστικά ανταλλάγματα” και να υπερασπιστούν το νησί και τους πολίτες του.

Απευθυνόμαστε ευθέως στους βουλευτές της Λέσβου. Ο κ. Αθανασίου (ΝΔ) οφείλει να πει καθαρά αν στηρίζει τη Βάστρια, αν η ΝΔ σχεδιάζει τη διπλή λειτουργία δομών και αν υπερασπίζεται το δόγμα “επιστροφή ή φυλακή”. Ο κ. Παρασκευαΐδης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), που δηλώνει αντίθεση στη Βάστρια, πρέπει να ξεκαθαρίσει αν η στάση του στη Βουλή θα συμβαδίζει με τις δηλώσεις του στο νησί. Οι πολίτες της Λέσβου δεν θα δεχτούν άλλο διπλό παιχνίδι.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τη Λέσβο σε φράχτη της Ευρώπης και αποθήκη ψυχών. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η Λέσβος έχει πληρώσει βαρύ τίμημα όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα γίνει το πειραματικό πεδίο απάνθρωπων πολιτικών που καταργούν δικαιώματα, εγκλωβίζουν ανθρώπους και υποβαθμίζουν τις ζωές μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή.
Η Λέσβος δεν είναι αποθήκη ψυχών.
Η Λέσβος δεν είναι φυλακή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Νέα Αριστερά καλεί στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη

Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 12.00 στη Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη
Η Νέα Αριστερά καλεί στο συλλαλητήριο για τα Τέμπη
ΧΩΡΙΑ

Χαιρετισμοί στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Μιστέγνα

Κάθε Παρασκευή και ώρα 18.00 η ακολουθία των Χαιρετισμών
Χαιρετισμοί στο Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Μιστέγνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισότητα των φύλων στο επίκεντρο του 5ου Διαλόγου για το ΕΛΛΑΔΑ 2030

Ο ΚΟΣΜΟΣ - Πράσινη Συμφωνία ανοίγει δημόσια συζήτηση στις 4 Μαρτίου για εργασία, βία, φροντίδα και συμμετοχή, με στόχο την ενσωμάτωση συγκεκριμένων πολιτικών προτάσεων στο τελικό πρόγραμμα του 2026
Ισότητα των φύλων στο επίκεντρο του 5ου Διαλόγου για το ΕΛΛΑΔΑ 2030
ΧΩΡΙΑ

Αποκαταστάθηκε ο δρόμος δίπλα στη στάση του ΚΤΕΛ στον Ασώματο

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει μετά τις τελευταίες βροχές
Αποκαταστάθηκε ο δρόμος δίπλα στη στάση του ΚΤΕΛ στον Ασώματο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δικαίωση στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβερνητική ενορχήστρωση»

Ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής τοποθετήθηκε στη βουλή για την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου για την υπόθεση του Predator
«Δικαίωση στον  αγώνα του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβερνητική ενορχήστρωση»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από τον Δήμο Μυτιλήνης

Το Δημοτικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν δυναμικό πυρήνα διά βίου μάθησης, προσφέροντας κύκλους διαλέξεων και σεμινάρια σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα
Ανοιχτό Πανεπιστήμιο από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά Χαρίτση στη βουλή για την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Αιγαίου

Στην αναφορά, που υπογράφεται από τον Αλέξη Χαρίτση και 10 ακόμη βουλευτές, επισημαίνεται ότι η στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών στο Αιγαίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως διοικητικό ζήτημα
Αναφορά Χαρίτση στη βουλή για την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Αιγαίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Έργα αποκατάστασης ζημιών σε Σκάλα Ερεσού και Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εισήγηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη ενέκρινε την χρηματοδότηση των σημαντικών αυτών έργων
Έργα αποκατάστασης ζημιών σε Σκάλα Ερεσού και Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε απεργία και κινητοποίηση το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου , στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη
«Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο «τιμόνι» της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας ο Παύλος Μιχαλακέλλης

Με απόφαση μετά από θετική αξιολόγηση του ΕΙΣΕΠ του ΑΣΕΠ αναλαμβάνει καθήκοντα, έχοντας διατελέσει Διευθυντής στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Στο «τιμόνι» της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας ο Παύλος Μιχαλακέλλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών του Αιγαίου

Ερώτηση της Νέα Αριστερά προς δυο Υπουργεία για άμεσες παρεμβάσεις και ενίσχυση των υπηρεσιών στα νησιά
Στη Βουλή η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών του Αιγαίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Όχι στη μετατροπή της Λέσβου σε ενεργειακή μπαταρία

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής καταγγέλλει το γιγαντιαίο υβριδικό έργο 30MW με μπαταρίες 15MW μέσα σε Natura, ΖΕΠ και Παγκόσμιο Γεωπάρκο -Φωτοβολταϊκά δίπλα στη θάλασσα, κίνδυνοι από μπαταρίες λιθίου και ερωτήματα για τοξικά απόβλητα και έλλειψη
Όχι στη μετατροπή της Λέσβου σε ενεργειακή μπαταρία