× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περισσότερος κόσμος από ποτέ στο Φεστιβάλ Ανεμώτιας

Το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στη δυναμική της παράδοσης ως πηγής σύγχρονης έμπνευσης και κοινωνικής αναζωογόνησης, δίνοντας χώρο στη συλλογική μνήμη, στις τοπικές τέχνες και στην εμπειρία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/8/2025

Περισσότερος κόσμος από ποτέ στο Φεστιβάλ Ανεμώτιας
κάμερα- βίντεο Θράσος Αβραάμ
' χρόνος ανάγνωσης

Με πλήθος κόσμου και συγκινητικούς λόγους που τόνισαν τη σημασία της παράδοσης, της συλλογικότητας και της αναγέννησης του τόπου, ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου 16 Αυγούστου το 9ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας στην Ανεμώτια, με τίτλο «Οίνος Αρχέγονος της Λέσβου – Τέχνες».

Πράγματι, η συμμετοχή του κόσμου κατά την πρεμιέρα του Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κάθε συμμετοχή από όλες τις προηγούμενες χρονιές, ξαφνιάζοντας και τους διοργανωτές που σε κάθε δράση στην Ανεμώτια υποδέχονται έτσι κι αλλιώς πολλούς επισκέπτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλούσιο ξεκίνημα με εργαστήρια και εκθέσεις
Από το πρωί του Σαββάτου οι δράσεις ζωντάνεψαν το χωριό.
Στο βιωματικό εργαστήρι ύφανσης «Υφάνσεις στο μεθυσμένο φως», συμμετέχοντες κάθε ηλικίας γνώρισαν τεχνικές κατασκευής υφαντών και κορδονιών, δίνοντας τη δική τους «πινελιά» σε ένα ταξίδι παραδοσιακής χειροτεχνίας. Την ίδια ώρα, το εργαστήρι πέτρας «Σμιλεύοντας πέτρες» μύησε μικρούς και μεγάλους στα μυστικά της τέχνης των λιθοξόων, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει δωρεάν τα ηφαιστειακά κρασιά της Λέσβου στο οινοποιείο της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Το απόγευμα άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης λαογραφικού υλικού «Ψηφίδες λαϊκής κληρονομιάς» και της φωτογραφικής δουλειάς του περιβαλλοντολόγου Μιχάλη Μπάκα, με θέμα τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα της Λέσβου.
Ποίηση, μουσική και διονυσιακή ατμόσφαιρα
Η βραδιά συνεχίστηκε με την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Τυρκουάζ» της Μαρίας Στρίγκου, μια εξομολογητική καταβύθιση στον έρωτα και τη μνήμη, συνοδευόμενη από μουσική και φωτογραφικό υλικό.

Αμέσως μετά, οι δρόμοι του χωριού γέμισαν ήχους και χρώματα με την τελετουργική μουσική πομπή της μπάντας «Αγία Φανφάρα», που παρέσυρε τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι από το καθημερινό στο μυθικό. Η μέρα κορυφώθηκε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, με χαιρετισμούς, βραβεύσεις και την εκρηκτική συναυλία της μπάντας, η οποία ξεσήκωσε το κοινό με παραδοσιακούς και βαλκανικούς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας και της ΚοινΣΕπ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας», Μιχάλης Μαρμάρου, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, στάθηκε στη διαχρονική σχέση του νησιού με την αμπελουργία και στη σημασία του φεστιβάλ:


«Η Λέσβος υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια της αρχαιότητας, όμως η φυλλοξήρα τον 19ο αιώνα κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά τα αμπέλια της. Σήμερα, με επίκεντρο την Ανεμώτια, μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες, καταβάλλονται προσπάθειες για την ποιοτική αναβίωση του ιστορικού λεσβιακού αμπελώνα και την επαναφορά του στον σύγχρονο οινικό χάρτη της Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τόνισε ότι η παράδοση δεν είναι μουσειακό κατάλοιπο, αλλά ζωντανή πράξη:
«Η παράδοση δεν είναι παρελθόν. Είναι η ζωντανή μας σχέση με το παρελθόν όπως τη βιώνουμε σήμερα. Σαν τα χέρια του τεχνίτη που πελεκάει την πέτρα, σαν τα δάχτυλα της υφάντρας στον αργαλειό, σαν τα μάτια του αμπελουργού που φροντίζει το αμπέλι του. Αυτή η σχέση, όταν γίνεται πράξη, γίνεται σπόρος που αν τον ποτίσουμε, ανθίζει ξανά».


Κλείνοντας, ο κ. Μαρμάρου κάλεσε τον κόσμο να δει το φεστιβάλ ως «ένα κάλεσμα επιστροφής στην ουσία και στη συλλογικότητα, πέρα από γιορτή, ένα νέο ξεκίνημα».


Ο χαιρετισμός της προέδρου της Ανεμώτιας
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλλιρόη Παπαδοπούλου, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή του κόσμου:
«Η μεγάλη γιορτή της αμπελουργίας μάς δίνει την ευκαιρία να ανταμώνουμε, να χαιρόμαστε, να διασκεδάζουμε, να μαθαίνουμε και να περνάμε όμορφα. Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν για να γίνει πραγματικότητα και φέτος το φεστιβάλ μας, τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές».


Η κα Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι η στήριξη φορέων και ανθρώπων του τόπου «δείχνει πως η Ανεμώτια μπορεί να κρατά ζωντανές τις ρίζες της, κοιτάζοντας ταυτόχρονα μπροστά».


Βράβευση του Παναγιώτη Χατζημήτρου
Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση του Παναγιώτη Χατζημήτρου ως «Αμπελουργού της Χρονιάς». Όπως σημείωσε η οργανωτική επιτροπή, η επιλογή έγινε για την προσφορά του στη γη, την αυθεντικότητα και την αφοσίωσή του στην τοπική κοινότητα.
Ο ίδιος, συγκινημένος, ανέφερε:
«Δεν κάνω τίποτα περισσότερο από αυτό που επιβάλλει η συνείδηση και η ψυχή κάθε Ανεμωτίσιου που αγαπά τον τόπο του. Κανένας δεν περισσεύει από αυτή την προσπάθεια· ο καθένας πρέπει να βάλει το λιθαράκι του για το μέλλον της Ανεμώτιας».


Η συμβολή της ΚοινΣΕπ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
Στον δικό του χαιρετισμό, το στέλεχος της ΚοινΣΕπ Ηλίας Καστρινέλλης παρουσίασε τα βήματα που έγιναν τον τελευταίο χρόνο:
«Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου σύγχρονου οινοποιείου, δυναμικότητας άνω των 30.000 φιαλών, με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συνεχίζουμε να παράγουμε ποιοτικά κρασιά που έχουν αγκαλιαστεί τόσο στη Λέσβο όσο και εκτός νησιού. Δεν έχουμε αυταπάτες· απλά πιστεύουμε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο και ελπίζουμε και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας».
Ένα φεστιβάλ που ενώνει παρελθόν και μέλλον


Η πρώτη μέρα του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας ολοκληρώθηκε με τιμητικές βραβεύσεις και την εκρηκτική συναυλία της μπάντας «Αγία Φανφάρα», που ξεσήκωσε το κοινό με βαλκανικούς και διονυσιακούς ρυθμούς.


Το φεστιβάλ συνεχίζεται με ένα πλούσιο τριήμερο δράσεων, από εργαστήρια ύφανσης και πέτρας έως γευσιγνωσίες, εκθέσεις, θεατρικά και μουσικές παραστάσεις, κρατώντας ζωντανή την υπόσχεση ότι η παράδοση μπορεί να γίνει σπόρος αναγέννησης για την Ανεμώτια και ολόκληρη τη Λέσβο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Βατούσα υποδέχεται το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής

Δάσκαλοι και μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντώνται σε ένα τριήμερο γεμάτο σεμινάρια και συναυλίες
ΓΕΥΣΗ

Με γκιουζλεμέδες το Κυριακάτικο αντάμωμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μυστεγνιωτών έβαλαν τα μανίκια ψηλά και έπιασαν δουλειά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις και τροχαίο στη Λέσβο

Σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Σαπφούς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στο Παλαιοχώρι

Έκθεση στο μουσείο για το χωριό τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ στην Ερεσό

Την Κυριακή 17 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με κατάνυξη η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μιστεγνά

Τίμησαν τη γιορτή και την παράδοση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Παναγιούδα γιορτάζει την ιστορία και την παράδοσή της

Βραδιά πολιτισμού, μουσικής και μνήμης στις 23 Αυγούστου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε η ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

Παρεμβάσεις και σε άλλα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο «μύθος» της Νυφίδας στον Πολιχνίτο

Ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας Πολιχνίτου προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε μια ξεχωριστή βραδιά σήμερα, Πέμπτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βοήθεια σε παιδιά της Χίου, με πρόσκληση της Περιφέρειας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ψυχολογικές συνέπειες της πυρκαγιάς στους ανήλικους κατοίκους