× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ενεργά πύρινα μέτωπα για ακόμα μία μέρα σε Χίο και Πάτρα

Καλύτερη η εικόνα σε Ζάκυνθο και Φιλιππιάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/8/2025

Ενεργά πύρινα μέτωπα για ακόμα μία μέρα σε Χίο και Πάτρα
' χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζεται για ένα ακόμη 24ωρο η μάχη των των πυροσβεστικών δυνάμεων και πολιτών με τις φλόγες σε Πάτρα, Χίο, Πρέβεζα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Καλύτερη είναι η εικόνα των πυρκαγιών σε Ζάκυνθο, Φιλιππιάδα, όπου δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, που προχώρησε σε ενημέρωση το πρωί της Πέμπτης.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή από τα Συχαινά μέχρι τον Ρωμανό της Πάτρας, σύμφωνα με το The PressProject και οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες, με την μεγαλύτερη να βρίσκεται ανατολικά από την συνοικία της Αροής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ξημέρωμα μας βρίσκει καλύτερα σε όλα τα μέτωπα, τόσο στην Αχαΐα όσο και στη Φιλιππιάδα. Στη Ζάκυνθο η φωτιά παρουσιάζει ύφεση. Η πυρκαγιά που μας απασχολεί περισσότερο σήμερα είναι αυτή της Χίου», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως τόνισε «ελπίζουμε με το πρώτο φως τα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις και (σ.σ. σε συνδυασμό με) τη δουλειά που έκαναν οι πυροσβέστες κατά τη διάρκεια της νύχτας η μέρα σήμερα να μην έχει σχέση με τις δύο προηγούμενες, όπου οι άνεμοι ήταν έντονοι», πρόσθεσε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Καλύτερη είναι η εικόνα των πύρινων μετώπων σε Ζάκυνθο, Φιλιππιάδα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, ο οποίος ανέφερε ότι ενεργές παραμένουν εστίες φωτιάς σε Χίο και Πάτρα. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα στο Ξεροβόρι Ηλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στη Ζάκυνθο αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες. Για τη δασοπυρόσβεση στο νησί έχουν διατεθεί τρία ελικόπτερα» δήλωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

«Στην περιοχή Γυμνότοπος, στην περιοχής της Φιλιππιάδας, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και αντιμετωπίζονται οι διάσπαρτες εστίες», πρόσθεσε λέγοντας ότι για την δασοπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα» Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι συνεχίζεται η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών με τη συνδρομή χωματουργικών μηχανικών, στις παρυφές της Φιλιππιάδας.

Αναφορικά με το μέτωπο της Αχαϊάς τόνισε η φωτιά είναι ενεργή κοντά στην περιοχή του Ρωμανού. «Στην Χίο η πυρκαγιά είναι ενεργή σε πολύ δύσβατα σημεία» πρόσθεσε λέγοντας ότι η φωτιά καίει σημείο στη βορειοδυτική και βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Για την δασοπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πυρκαγιά είναι ενεργή σε πολύ δύσβατα σημεία στη βορειοδυτική και βορειοανατολική πλευρά, αλλά και πλησίον του οικισμού Παπάρια», τόνισε. Για την πυρόσβεση στο νησί έχουν διατεθεί 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Στην Πάτρα, το βράδυ της Τετάρτης εκδόθηκαν αλλεπάλληλα μηνύματα του 112, που καλούσαν όσους βρίσκονται στις περιοχές Αρόη, Διάκου, Γηροκομείο, Λυκόχορο, Σούλι, Ριγανόκαμπος και Εγλυκάδα να απομακρυνθούν προς το κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρει το thebest.gr οι κάτοικοι έζησαν μια ακόμα εφιαλτική νύχτα, καθώς οι φωτιές έκαιγαν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ωστόσο, πριν από λίγες ώρες οι άνεμοι κόπασαν και έτσι οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν τα περισσότερα μέτωπα υπό έλεγχο. Το πιο δύσκολο μέτωπο ήταν αυτό των Συχαινών, καθώς μια μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης και είχε ως αποτέλεσμα να απειληθούν σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίας στον λόφο της Αρόης, ενώ η φωτιά μαίνεται στην περιοχή Ρωμανός προς το βουνό Ελεκύστρα. Το μέτωπο βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και έξι ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν όπου υπάρχουν εστίες φωτιάς.

Καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ώστε να τις περιορίσουν και να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις, που θα μπορούσαν να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που πλήττουν την Αχαΐα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αφήνοντας χωρίς ρεύμα δεκάδες περιοχές. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, συνολικά 120 τεχνικοί μαζί με εργολάβους, δίνουν μάχη για την αποκατάσταση των βλαβών, σε συντονισμό με την Πυροσβεστική και τις τοπικές αρχές, ώστε να επιχειρούν με ασφάλεια.

Χωρίς ηλεκτροδότηση ή με σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο παραμένουν οι περιοχές Συχαινών, Μαγούλας, Πλατανίου, Πανεπιστημιούπολης, Κάτω και Άνω Καστριτσίου, Βούντενη, Μπάλας, Χάραδρου, Βερναρδέικων, Αγίου Βασιλείου, Ανθούπολης και Αμπελοκήπων.

Ενώ την Τετάρτη ο Δήμος Πατρέων κατήγγειλε τη μη ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αίτημα για περισσότερα εναέρια μέσα στην Πάτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που βρίσκεται δίπλα στον αστικό ιστό της πόλης. «Από χθες, όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή, η Δημοτική Αρχή ζητά διαρκώς περισσότερα πτητικά μέσα για την αντιμετώπιση και την κατάσβεσή της. Μέχρι και σήμερα Τετάρτη το πρωί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του δημάρχου Πατρέων για αύξηση του αριθμού των πτητικών μέσων στην πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές της Πάτρας, δεν υπήρξε ανταπόκριση» τονίζει.

Το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων άνοιξαν αίθουσες του Παμπελοποννησιακού σταδίου της Πάτρας, με σκοπό να φιλοξενηθούν κάτοικοι από τις συνοικίες, της Αρόης, του Διάκου και του Ρωμανού, οι οποίοι εκκενώνουν τα σπίτια τους, λόγω της πυρκαγιάς, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή των Συχαινών.Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, έχουν έχουν ανοίξει αίθουσες του σταδίου, οι οποίες διαθέτουν τον απαραίτητο κλιματισμό, ώστε να φιλοξενηθούν οι πολίτες.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας παραμένουν οι αρχές, καθώς και για σήμερα Πέμπτη 14 Αυγούστου, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος (κατηγορία κινδύνου 4) σε πέντε Περιφέρειες της χώρας. Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης αυξημένων αναγκών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη

Με εμπειρία σε οργανωμένη αποθήκη
Ζητείται υπάλληλος για αποθήκη στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ανιση μεταχείριση των Σπουδαστών των ΣΑΕΚ στα νησιά»

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτης Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Πανγιώτης Παρασκευαΐδης για την καθυστέρηση πληρωμής της επιδότησης πρακτικής άσκησης που λαμβάνουν οι φοιτητές των πρώην ΙΕΚ
«Ανιση μεταχείριση των Σπουδαστών των ΣΑΕΚ στα νησιά»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σημαντικές δράσεις το 2025 από την ΠΝΟΗ

Ο απολογισμός του Κέντρου Πρόληψης ΠΝΟΗ
Σημαντικές δράσεις το 2025 από την ΠΝΟΗ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εξόρμηση γνωριμίας με τους υγροτόπους στον Κόλπο Γέρας

Δράση της Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2026
Εξόρμηση γνωριμίας με τους υγροτόπους στον Κόλπο Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο

Σημαντική εκπροσώπηση του νησιού στην πανελλήνια ομοσπονδία μεσιτών από τον πρόεδρο του συλλόγου Λέσβου Σπύρο Διαμαντίδη
Πτώση στην αγορά ακινήτων το 2025 στη Λέσβο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

15 μήνες αναμονής για πληρωμές από την Περιφέρεια

Η «Νέα Δυναμική» θέτει ερωτήματα για τις καθυστερήσεις αποζημιώσεων σε επαγγελματίες που συνέδραμαν σε κρίσιμες παρεμβάσεις
15 μήνες αναμονής για πληρωμές από την Περιφέρεια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Μουτζούρης στηρίζει τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μολύβου

Παράδοση ειδικού εξοπλισμού και μήνυμα εκτίμησης προς όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή
Ο Μουτζούρης στηρίζει τα στελέχη του Λιμεναρχείου Μολύβου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρατείται το πάρκο της Αγίας Ειρήνης

Ο πιο κεντρικός χώρος αναψυχής της Μυτιλήνης, μετά από απαξίωση πολλών ετών και σοβαρές ζημιές στην παιδική χαρά, μπαίνει σε τροχιά ανάπλασης για να ζωντανέψει ένα δυναμικό κύτταρο της πόλης
Δημοπρατείται το πάρκο της Αγίας Ειρήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Έρχεται μια Κυριακή για ρεκόρ και ένα Σάββατο για παιδιά στη Μυτιλήνη

Ο Βύρων Χατζηελευθερίου μιλά στο «Ν» για τον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Έρχεται μια Κυριακή για ρεκόρ και ένα Σάββατο για παιδιά στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση για τα προβλήματα στη διακίνηση του επαρχιακού Τύπου από το ΚΚΕ

Αναφορά προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας για τις καθυστερήσεις στη διανομή των εντύπων, με συνημμένη απάντηση των ΕΛΤΑ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στη διακίνηση του επαρχιακού Τύπου από το ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
ΚΚΕ: Να τοποθετηθεί μόνιμος παιδίατρος στο ιατρείο Αγιάσου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ισχυροί κυκλωνικοί άνεμοι στο βορειοανατολικό Αιγαίο

Προειδοποίηση προς τους ναυτιλλόμενους και τους ναυταθλητές εξέδωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Ισχυροί κυκλωνικοί άνεμοι στο βορειοανατολικό Αιγαίο