× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το 2029 η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Βορείου Αιγαίου

Ένα χρόνο νωρίτερα το έργο του ΑΔΜΗΕ για τα νησιά μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/8/2025

Το 2029 η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι το 2029 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025-2034 του ΑΔΜΗΕ, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Η ολοκλήρωση του έργου επισπεύδεται κατά έναν χρόνο σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, μεταφέροντας την παράδοσή του από το 2030 στο 2029, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται πλέον σε 1,246 δισ. ευρώ, έναντι 1,208 δισ. ευρώ στην προηγούμενη εκτίμηση.

Η διασύνδεση θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις και θα αφορά οκτώ αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου, Σκύρου, Λέσβου, Χίου (μαζί με τα Ψαρά), Σάμου (μαζί με Φούρνους και Θύμαινα), Ικαρίας και Αγαθονησίου. Το τεχνικό σχέδιο προβλέπει σειρά κρίσιμων έργων υποδομής που θα ενώσουν ενεργειακά τα νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα και μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, η διασύνδεση ΚΥΤ Ν. Σάντας – Λήμνου θα περιλαμβάνει τριπολικό υποβρύχιο καλώδιο AC 150 kV μήκους περίπου 132 χιλιομέτρων έως τον νέο υποσταθμό Λήμνου. Από εκεί, η Λήμνος θα συνδεθεί με τη Λέσβο μέσω υποβρύχιου καλωδίου μήκους περίπου 145 χιλιομέτρων, ενώ στη Λέσβο θα κατασκευαστεί και εναέρια γραμμή διπλού κυκλώματος  μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων μέχρι τον νέο υποσταθμό του νησιού.

Παράλληλα, προβλέπεται η διασύνδεση Λέσβου – Χίου με υποβρύχιο καλώδιο μήκους περίπου 89 χιλιομέτρων, καθώς και η διασύνδεση Λέσβου – Σκύρου με υποβρύχιο καλώδιο μήκους περίπου 137 χιλιομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με σταθερή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση του κόστους παραγωγής, μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και δυνατότητα αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, θα περιοριστεί η εξάρτηση από ρυπογόνες και δαπανηρές αυτόνομες μονάδες παραγωγής, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρώτα το ChatGPT

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με έργα, λογοδοσία και σχέδιο πορεύεται ο Δήμος Μυτιλήνης

Η ομιλία Χριστόφα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας έδωσε το στίγμα της δημοτικής πολιτικής
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και έντονο κρύο

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία -Πού αναμένονται χιόνια
ΧΩΡΙΑ

Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος προκαλούν προβλήματα υδροδότησης στο Πλωμάρι

Βλάβες σε αντλιοστάσια και γεωτρήσεις σε Μεγαλοχώρι, Παλαιοχώρι, Μελίντα και περιοχές του οικισμού
ΧΩΡΙΑ

Ζημιές στο οδόστρωμα της Εφταλούς

Υποχωρήσεις της ασφάλτου στον δρόμο προς Μόλυβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διατηρητέος ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή η οδός Ελευθερίου Βενιζέλου στο Πλωμάρι από τη Δευτέρα

Έναρξη εργασιών του ΔΕΔΔΗΕ στο πλακόστρωτο από τη Λέσχη Βενιαμίν έως το κατάστημα Παύλου Κουβαρά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροπλάνο έφθασε έως τη Λέσβο και επέστρεψε στην Αθήνα

Νέα ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό επιφύλασσαν οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στην περιοχή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τοποθέτηση της Κομνηνάκα για το νομοσχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Σφοδρή κριτική του ΚΚΕ για την εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις πιέσεις για σιωπή στα στρατόπεδα και τις διώξεις στρατιωτικών και φαντάρων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πολλά τα μποφόρ και την Κυριακή στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή θαλάσσιων δραστηριοτήτων
ΧΩΡΙΑ

Ξεκίνησαν οι εργασίες για νέα παιδική χαρά στον Πλακάδο Γέρας

Το έργο του Δήμου Μυτιλήνης περιλαμβάνει και τις παιδικές χαρές σε Μεσαγρό και Σκόπελο
ΧΩΡΙΑ

Κίνδυνος στον δρόμο Πλωμαρίου‑Μεγαλοχωρίου από ανεπιτήρητα άλογα

Έχουν ειδοποιηθεί οι αρμόδιες αρχές αυξημένη προσοχή καλούνται να δείξουν οι οδηγοί
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παρεμβάσεις ουσίας στις σχολικές υποδομές του Δήμου Μυτιλήνης

Μετά το 9ο Δημοτικό και τον Χάλικα σειρά έχει το σχολικό συγκρότημα Αγίας Φωτεινής