× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Χιο

Κατεστραμμένες αγροικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και εξωκλήσια – Μαζικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και ενισχύσεις από Λέσβο και Πειραιά στη φλεγόμενη βορειοδυτική Χίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/8/2025

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Χιο
' χρόνος ανάγνωσης

Μάχη με τις φλόγες, που εξακολουθούσαν να μαίνονται ανεξέλεγκτες, έδωσαν όλη τη νύχτα πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της Αμανής στη βορειοδυτική Χίο, μετά την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς το μεσημέρι της Τρίτης. Η φωτιά, τροφοδοτούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, απείλησε άμεσα οικισμούς, αναγκάζοντας τους κατοίκους της περιοχής και του κεφαλοχωριού Βολισσού να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ντόπιοι και επισκέπτες, διανυκτέρευσαν σε σπίτια συγγενών, φίλων ή σε όποιο ασφαλές σημείο βρέθηκε. Οι σκηνές εκκένωσης ήταν δραματικές, με τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος να παίζουν καθοριστικό ρόλο στον απεγκλωβισμό πολιτών από την παράκτια ζώνη των Λιμνιών. Με επτά σκάφη – πέντε περιπολικά, ένα ναυαγοσωστικό και ένα περιπολικό πλοίο – και τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, μεταφέρθηκαν δεκάδες άτομα σε ασφαλή σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτες εικόνες με το φως της ημέρας αναμένεται να αποκαλύψουν το μέγεθος της καταστροφής, που δεν περιορίζεται μόνο στον πλούσιο δασικό και γεωργικό πλούτο της Αμανής. Αγροικίες, κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, αυτοκίνητα και εξωκλήσια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, αφήνοντας πίσω τους στάχτες και αποκαΐδια.

Η επιχείρηση κατάσβεσης είναι μαζική και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 7 πεζοπόρα τμήματα, μεταξύ των οποίων 31 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΟΔΕ που έφτασαν αεροπορικώς, καθώς και υδροφόρες ΟΤΑ. Από τη Λέσβο μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκώς 18 πυροσβέστες με δύο οχήματα, ενώ από τον Πειραιά αφίχθησαν τα ξημερώματα 40 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ενισχύοντας τις δυνάμεις στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, στη Χίο βρίσκεται κλιμάκιο του Κέντρου Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ) προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς το ενδεχόμενο του εμπρησμού δεν αποκλείεται.

Η Αμανή και η Βολισσός ξημέρωσαν σήμερα σε ένα τοπίο απειλητικό, με τον καπνό να σκεπάζει τον ουρανό και τον φόβο νέων αναζωπυρώσεων να παραμένει έντονος. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν την προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, με την ελπίδα ότι η σημερινή μέρα θα φέρει ανακούφιση αντί για νέες καταστροφές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το 2029 η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Βορείου Αιγαίου

Ένα χρόνο νωρίτερα το έργο του ΑΔΜΗΕ για τα νησιά μας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε πύρινο κλοιό η Βολισσός

Ορατή η μεγάλη πυρκαγιά από τα Βατερά της Λέσβου. Το χωριό της βορειοδυτικής Χίου κινδυνεύει άμεσα από την φωτιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεκάδες οι εγκλωβισμένοι στις παραλίες της Χίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν απεγκλωβιστεί 63 άτομα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μεγάλη μείωση τροχαίων ατυχημάτων στο Βόρειο Αιγαίο

Οι σαρωτικοί τροχονομικοί έλεγχοι φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς στις πόλεις και τα χωριά των νησιών της Περιφέρειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων της Χίου

Σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά πλοιάρια επιχειρούν στις περιοχές Λημνιά και Αγία Μαρκέλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τους εμπρηστές αναζητά η Πυροσβεστική

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Aegean Regatta 2025 ανοίγει πανιά από τη Μύρινα

Η 24η διοργάνωση έχει ενδιάμεσους σταθμούς τον Άγιο Ευστράτιο και το Πλωμάρι, πριν από τον τερματισμό στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπογραφή σύμβασης για τη μελέτη νέας οδού και γέφυρας στη Λήμνο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης δρομολογεί έργο βελτίωσης του οδικού άξονα Μύρινα – Κάσπακας στη θέση Αυλώνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το οχηματαγωγό «Αγιος Γεώργιος» βάζει πλώρη για Χίο – Μυτιλήνη

Το πλοίο της Creta Gargo Lines θα πραγματοποιήσει ένα ακόμη δρομολόγιο κατά την διάρκεια του Αυγούστου προς Χίο και Λέσβο αλλά χωρίς προέκταση του δρομολογίου προς Λήμνο και Καβάλα.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει τη θήρα για την κυνηγετική περίοδο 2025 - 2026.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του «Θαλασσίτη»

Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα προς Θεσσαλονίκη θα εκτελεί το οχηματαγωγό πλοίο ως τις 8 Σεπτεμβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ