Έκτακτη ενημέρωση για το μέτωπο των αγροτοδασικών πυρκαγιών σε όλη τη χώρα πραγματοποίησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Σώματος.
Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 106 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 63 εκδηλώθηκαν μέσα στην ημέρα. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν κυρίως σε Κεφαλονιά, Βόνιτσα, Ζάκυνθο, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Χίο και Αιτωλικό.
Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Πευκόφυτο, στον Άγιο Στέφανο Αττικής, έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά. Ωστόσο, σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν οι εστίες σε Χίο, Βόνιτσα, Ζάκυνθο, Άρτα, Πρέβεζα, Αχαΐα, Μεσσηνία και Αιτωλικό.
Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) μετακινήθηκαν σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου, όπου, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, διερευνούν τα αίτια των πυρκαγιών και αναζητούν πιθανούς εμπρηστές.
Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, Τετάρτη, αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο.
Η επικινδυνότητα αυξάνεται λόγω των θυελλωδών ανέμων, της χαμηλής υγρασίας στη βλάστηση και της παρατεταμένης ανομβρίας, που δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μίγμα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, «όσες πυρκαγιές εκδηλώνονται αυτές τις ημέρες λαμβάνουν πολύ γρήγορα διαστάσεις και γίνονται επικίνδυνες».
Η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή τεσσάρων αεροσκαφών. Παράλληλα, απευθύνθηκε ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες να αποφύγουν θερμές εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη.
Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, όλες οι υπηρεσίες της επικράτειας και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.