× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μάχη» για τις καρέκλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης

Αντιπαράθεση Κουφέλου – Μαμώλη για την παρουσία προέδρων κοινοτήτων στα έδρανα, με υψηλούς τόνους και εκατέρωθεν κατηγορίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/8/2025

«Μάχη» για τις καρέκλες στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Έντονη αντιπαράθεση και στιγμές μεγάλης έντασης καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, το απόγευμα της Δευτέρας 11 Αυγούστου, όταν ήρθε προς συζήτηση – έπειτα από επιστολή του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Πανάγου Κουφέλου – το ζήτημα της παρουσίας προέδρων κοινοτήτων στα έδρανα των δημοτικών συμβούλων.

Η επιστολή, που είχε αποδέκτη τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Προβέντζα, έθετε ευθέως θέμα «παράβασης του κανονισμού», επικεντρώνοντας στις περιπτώσεις του προέδρου της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλη Μαμώλη, και του προέδρου της Κοινότητας Μυτιλήνης, Μανώλη Ευσταθίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το κείμενο που ανέγνωσε ο πρόεδρος του Σώματος, ο κ. Κουφέλος υποστήριζε ότι οι πρόεδροι κοινοτήτων έχουν δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις μόνο όταν συζητούνται θέματα που αφορούν την κοινότητά τους ή σε συνεδριάσεις λογοδοσίας, και ότι δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνουν αυθαίρετα έδρες των δημοτικών συμβούλων. Η επιστολή έκανε λόγο για «δημιουργία σύγχυσης» ως προς τη θεσμική ιδιότητα και ζητούσε από το προεδρείο να υπενθυμίσει και να εφαρμόσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Η τοποθέτηση Προβέντζα και η αρχική ένσταση Κουφέλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παναγιώτης Προβέντζας, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ανέφερε ότι προχώρησε σε έρευνα για το ζήτημα, επικοινωνώντας με άλλους δήμους και ανατρέχοντας σε διαδικτυακές πηγές, διαπιστώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόεδροι κοινοτήτων κάθονται σε θέσεις εντός της αίθουσας μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός, αρκεί να μην παραβιάζεται η λειτουργία της συνεδρίασης. Όπως είπε, οι κανονισμοί λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων μπορεί να προβλέπουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στο προεδρείο, χωρίς όμως να αποκλείουν τη φυσική παρουσία τους στα έδρανα.

Ο κ. Κουφέλος, ωστόσο, επέμεινε ότι ο κανονισμός είναι σαφής και πρέπει να τηρείται: «Οι θέσεις αυτές είναι για τους δημοτικούς συμβούλους. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων λαμβάνουν θέση όταν έχουν να τοποθετηθούν για θέμα που αφορά την κοινότητά τους. Αν επιτρέψουμε το αντίθετο, τότε όλοι οι πρόεδροι θα κάθονται εδώ μπροστά, κάτι που δεν προβλέπεται».

Η οξεία αντίδραση του Βασίλη Μαμώλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βασίλη Μαμώλη, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «αδιανόητο» και «δευτερεύον» σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των χωριών:
«Σαράντα χρόνια βρίσκομαι σε αυτή την αίθουσα και ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Αντί να συζητάμε για τα προβλήματα της Λέσβου, ασχολούμαστε με το πού θα κάθονται οι πρόεδροι. Μας αντιμετωπίζετε σαν αποπαίδια; Οι πρόεδροι εκπροσωπούν τους πολίτες και πρέπει να είναι παρόντες. Έχουμε σηκωθεί πολλές φορές για να καθίσει δημότης όταν δεν υπήρχαν θέσεις».

Ο κ. Μαμώλης υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες των προέδρων κοινοτήτων για σοβαρά τοπικά ζητήματα – από παρεμβάσεις για τον εκλογικό νόμο έως καταγγελίες για κλείσιμο υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ και ζητήματα αγροτικής παραγωγής – και κατηγόρησε τον κ. Κουφέλο για «πολιτική ασυνέπεια», θυμίζοντας ότι προεκλογικά είχε εκφραστεί θετικά για το έργο του προέδρου των Λουτρών.

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανταλλαγή απόψεων μετατράπηκε σε προσωπική αντιπαράθεση, με εκατέρωθεν διακοπές και αιχμηρές εκφράσεις. Ο κ. Κουφέλος απάντησε πως δεν πρόκειται να δεχθεί «αυθαίρετη κατάληψη θέσεων» και ότι όποιος θέλει να καθίσει στα έδρανα πρέπει πρώτα να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος. Από την πλευρά του, ο κ. Μαμώλης τον κάλεσε να εξηγήσει τι έχει αλλάξει από τις προηγούμενες θετικές τοποθετήσεις του.

Το κλίμα φορτίστηκε ακόμη περισσότερο όταν ο κ. Κουφέλος ανέφερε ότι «δεν θα αντέξει τσαμπουκάδες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο», προκαλώντας νέες λεκτικές αντεγκλήσεις.

Η παρέμβαση του Μανώλη Ευσταθίου

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυτιλήνης, Μανώλης Ευσταθίου, υποστηρίζοντας ότι το 90% των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου αφορούν την κοινότητά του, καθιστώντας παράλογη την απομάκρυνσή του από τα έδρανα:
«Δεν έχουμε ανάγκη από καρέκλες, αλλά από δυνατότητα να προσφέρουμε. Κι εμείς εκλεχτήκαμε και εκπροσωπούμε χιλιάδες κατοίκους. Αν είναι να πάμε σπίτια μας, το λέμε καθαρά». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία ότι τέτοιες κινήσεις απαξιώνουν ακόμη περισσότερο τον θεσμό των προέδρων κοινοτήτων, ο οποίος – όπως είπε – έχει ήδη υποβαθμιστεί τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά τις προσπάθειες του προεδρείου να εκτονωθεί η κατάσταση, η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί σαφής απόφαση. Η δημοτική αρχή δεν τοποθετήθηκε επίσημα στο αίτημα του κ. Κουφέλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από την Υπουργό Παιδείας για ειδική ρύθμιση μετά τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στις τοπικές κοινωνίες
Απάντηση Ζαχαράκη σε Παρασκευαΐδη για τις Πανελλαδικές των μαθητών της Λέσβου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας