× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βροχή καταγγελιών για τις τουαλέτες στα πλοία

Μαρτυρίες επιβατών για βρώμικους χώρους, χαλασμένες κλειδαριές και έλλειψη βασικών μέσων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/8/2025

Βροχή καταγγελιών για τις τουαλέτες στα πλοία
' χρόνος ανάγνωσης

Πληθαίνουν οι καταγγελίες επιβατών για την κατάσταση των τουαλετών σε πλοία που εξυπηρετούν και το Βόρειο Αιγαίο, με αναρτήσεις σε διαδικτυακές πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης να περιγράφουν εικόνες εγκατάλειψης και σοβαρές ελλείψεις σε βασικά μέσα υγιεινής. Παρόμοιες αναφορές έχουν καταγραφεί και σε δρομολόγια προς τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου, σύμφωνα με περιγραφές, οι τουαλέτες βρέθηκαν βρώμικες, χωρίς χαρτί υγείας, σαπούνι ή πετσέτες χεριών, με νερά στο πάτωμα και φθαρμένες εγκαταστάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν λειτουργούσαν ούτε οι κλειδαριές στις πόρτες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακόμη και σε δρομολόγια μικρής διάρκειας η αναπλήρωση αναλωσίμων δεν πραγματοποιήθηκε, παρά τις σχετικές ενημερώσεις προς το πλήρωμα. Το φαινόμενο, όπως επισημαίνουν ειδικοί σε θέματα υγιεινής, δεν απαιτεί μεγάλα οικονομικά κονδύλια για να αντιμετωπιστεί, αλλά σωστή οργάνωση, εκπαίδευση προσωπικού και συνέπεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ισχύον πλαίσιο καθαριότητας στα πλοία καθορίζεται από το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Προτύπων Υγιεινής και Επιδημιολογικής Επιτήρησης Μεταδοτικών Νοσημάτων σε Επιβατηγά Πλοία. Προβλέπει συχνό καθαρισμό και απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων, με έμφαση στις τουαλέτες, σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Σε περίπτωση ύποπτης ή επιβεβαιωμένης έξαρσης μεταδοτικής νόσου, η συχνότητα καθαρισμού αυξάνεται ακόμη και σε μία φορά ανά ώρα.

Οι εγκαταστάσεις πρέπει να διαθέτουν ζεστό και κρύο τρεχούμενο νερό, σαπούνι, χαρτί υγείας και μέσα στεγνώματος χεριών. Επίσης, οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά – όπως καζανάκια και πόμολα – οφείλουν να απολυμαίνονται με εγκεκριμένα προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την τήρηση των κανόνων ελέγχουν ειδικοί επιθεωρητές δημόσιας υγείας τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν και έκτακτοι έλεγχοι έπειτα από καταγγελίες. Σε σοβαρές παραβάσεις, επιβάλλονται πρόστιμα ή ακόμη και περιορισμοί στη λειτουργία του πλοίου.

Παρά τις προβλέψεις, η εικόνα διαφέρει σημαντικά από πλοίο σε πλοίο: σε ορισμένα, η καθαριότητα τηρείται υποδειγματικά, με προσωπικό καθαριότητας παρόν και αναλώσιμα σε επάρκεια, ενώ σε άλλα – κυρίως παλαιότερα σκάφη ή σε περιόδους μεγάλης πληρότητας – οι ελλείψεις είναι εμφανείς.

Το Υπουργείο Υγείας και οι Περιφέρειες δηλώνουν ότι οι επιθεωρήσεις συνεχίζονται, καλώντας τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να συμμορφωθούν πλήρως με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Οι επιβάτες, από την πλευρά τους, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες στο πλήρωμα, στη λιμενική αρχή ή στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, καταγράφοντας με στοιχεία τις συνθήκες που αντιμετώπισαν.

Η τήρηση της υγιεινής στα πλοία δεν είναι απλώς ζήτημα εικόνας, αλλά βασικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας σε συνθήκες συνωστισμού και μακράς παραμονής εκατοντάδων επιβατών σε περιορισμένο χώρο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΠΟΥ διαχωρίζει την κατανάλωση κρασιού από την κατάχρηση

Το προσχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνει στοχευμένα μέτρα ενάντια στην επιβλαβή χρήση αλκοόλ, χωρίς να ποινικοποιεί την υπεύθυνη και μέτρια κατανάλωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καταγγελία Λαϊκής Συσπείρωσης για τη δημοτική αρχή Λήμνου

Αρνήθηκαν τη συζήτηση για εργαζόμενη μητέρα και ψήφισμα αλληλεγγύης σε αιρετούς της Καισαριανής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με επιτυχία η απεργιακή συγκέντρωση στη Λήμνο

Πορεία και παραδόσεις ψηφισμάτων στο Δημαρχείο της Μύρινας την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Αναχαίτιση του στολίσκου Global Sumud από το Ισραήλ

Μεταξύ των πλοίων το ελληνικό «Οξυγόνο» – Διεθνείς αντιδράσεις και διαδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Χρειάζονται νέες μελέτες και ταχύτερα βήματα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Δυναμική» σχολιάζει το έργο της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη και σημειώνει ότι επιλέγει να κάνει δημιουργική αντιπολίτευση με προτάσεις και όχι μόνο καταγγελίες
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεχίζεται το θρίλερ με το ΟΣΔΕ του 2025

Δυνατότητα υποβολής ΚΑΕΚ σε ιδιοκτησίες χωρίς ΑΤΑΚ, έως 20 στρέμματα ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠE
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη βουτιά έκανε πληθωρισμός στην Ελλάδα

Η αποκλιμάκωση στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στη σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας
ΕΛΛΑΔΑ

Καταγγέλλουν περιορισμό στο δικαίωμα της απεργίας

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποσύρουν τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ μετά τη δικαστική απόφαση, αλλά δηλώνουν έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας υποστελέχωση, υπερεργασία και κίνδυνο επιδείνωσης των καθυστερήσεων έως το 2028.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανέλαβε καθήκοντα ο Γιώργος Καμπούρης στο Νοσοκομείο Σάμου

Ο πρώην διοικητής του Γ.Ν. Μυτιλήνης ανέλαβε με αίσθημα ευθύνης και στόχο την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών στα ακριτικά νησιά
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας

Τι απαγορεύεται από την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικά δάνεια‑φαντάσματα που δεν σβήνουν ποτέ!

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης αποκαλύπτουν δάνεια δεκαετιών, πιστωτικές κάρτες με πολυετείς οφειλές και αναχρηματοδοτήσεις που γεννούν σοβαρά ερωτήματα διαφάνειας και λογοδοσίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η χώρα έχει ανάγκη νόμιμης μετανάστευσης» τόνισε ο Ανδρουλάκης στο «Ν»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέφυγε να δεσμευτεί για το αν θα λειτουργήσει η νέα δομή στη Βάστρια, δίνοντας έμφαση σε μια συνολική πολιτική
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ