× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μπλοκάρει έρευνα για υπουργούς»

Δημοσίευμα «φωτιά» του Politico για Μητσοτάκη και ΟΠΕΚΕΠΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/8/2025

«Μπλοκάρει έρευνα για υπουργούς»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο επίκεντρο του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ για παρεμπόδιση της έρευνας σε βάρος υπουργών της κυβέρνησής τους βάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Politico.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, έλληνες υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι ύποπτοι για συνενοχή σε μια μαζική απάτη αγροτικών επιδοτήσεων, με σκοπό την υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του διεθνούς ΜΜΕ - με τίτλο «Ο Μητσοτάκης μπλοκάρει έρευνα για υπουργούς σχετικά με τεράστια απάτη με ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια»- , υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να συνεργάστηκαν σε ένα τεράστιο σκάνδαλο επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα, με στόχο την εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και συνεχίζει αναφέροντας: «Παρότι έχουν κατονομαστεί ως ύποπτοι από Ευρωπαίους εισαγγελείς, είναι πιθανό να αποφύγουν τη δικαιοσύνη, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπλοκάρει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας».

«Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν κατονομαστεί ως ύποπτοι από τους ευρωπαίους εισαγγελείς, είναι πιθανό να γλιτώσουν τη δικαιοσύνη, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμποδίζει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας», αναφέρει χαρακτηριστικά το Politico.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη σήψη
«Η Ελλάδα του 2025 δεν χρειάζεται σκανδαλολογία, αλλά αλήθειες», δήλωσε ο Μητσοτάκης στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση. «Αναζητούμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα».

Η υπόθεση προσφέρει καταδικαστικές αποδείξεις ότι -μετά από τρία πακέτα διάσωσης και μια οικονομική κρίση που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία- η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη σήψη.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διερεύνησε δεκάδες υποθέσεις στις οποίες Έλληνες έλαβαν ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ούτε είχαν μισθώσει, ή για αγροτικές εργασίες που δεν είχαν εκτελέσει, στερώντας από τους νόμιμους αγρότες τα χρήματα που τους αναλογούσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Παράλληλα αναφέρεται στη δικογραφία 3.000 σελίδων που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή, η οποία «περιλαμβάνει δεκάδες απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, στις οποίες άτομα φέρονται να συζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τους ελέγχους στις πληρωμές των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων, ώστε να επωφεληθούν κομματικοί φίλοι και γνωστοί».

Το Politico σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις, τουλάχιστον πέντε νυν ή πρώην υπουργοί και ακόμη δέκα βουλευτές ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Το μήνυμα από τις συνομιλίες είναι ξεκάθαρο: Πρέπει να προστατεύσουμε και να πληρώσουμε τους δικούς μας· οι ελεγκτές της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να απομακρυνθούν· και οι ανακριτές εισαγγελείς πρέπει να παρεμποδιστούν».

Παρόλο που η έκταση της ζημίας δεν έχει εκτιμηθεί, οι Βρυξέλλες έχουν διατάξει την Ελλάδα να καταβάλει σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση — πάνω από το ένα πέμπτο των άμεσων πληρωμών που επρόκειτο να λάβει το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η EPPO δήλωσε ότι δύο πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης -ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός που αναφερόταν απευθείας στον πρωθυπουργό- θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω νομική έρευνα για την υποψία κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ.

Και οι δύο απορρίπτουν τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο τότε πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρας, περιέγραψε το πρόβλημα με τα ψεύτικα βοσκοτόπια σε δύο επιστολές προς τον Βορίδη το 2020. Αναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Βορίδη, ο οποίος παρέμεινε στην κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, όταν και ο ίδιος παραιτήθηκε μετά την υποβολή του φακέλου της EPPO στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Σε μια συνομιλία στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 μεταξύ ενός άλλου πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, του Δημήτρη Μελά, και ενός επιχειρηματία του κλάδου, ο Μελάς περιγράφει πώς οι άνθρωποι είχαν δηλώσει βοσκοτόπια τόσο απομακρυσμένα και βραχώδη, που ήταν ουσιαστικά «στις ακτές της Νορμανδίας», όπου «όχι μόνο η βόσκηση είναι αδύνατη, αλλά ούτε οι κατσαρίδες μπορούν να επιβιώσουν». Συνεχίζουν λέγοντας ότι 800 τέτοιοι «δικαιούχοι» είχαν υποβάλει παρόμοιες αιτήσεις.

Η EPPO αναφέρει: «Από τη συνομιλία είναι προφανές ότι, αν και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επίγνωση της απάτης, δεν είναι διατεθειμένος να λάβει τα νομικά μέτρα για την ανάκληση της ενίσχυσης, αλλά προσπαθεί να βρει μια «πολιτική» λύση στο πρόβλημα και είναι πρόθυμος να δώσει συμβουλές στους δράστες προκειμένου να διατηρήσουν τα χρήματα που έλαβαν αδικαιολόγητα». Ο Μελάς αμφισβητεί αυτή την εκδοχή. «Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη από αυτήν που περιγράφεται. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε κακή ποιότητα σύνδεσης ή σε λανθασμένη περιγραφή», δήλωσε στο Politico.

Είπε επίσης ότι περιέγραφε μια λανθασμένη πρακτική που παρατήρησε ότι χρησιμοποιούνταν από αγρότες των οποίων οι πληρωμές τελικά μπλοκαρίστηκαν. Ο Μελάς δικάζεται αυτή τη στιγμή για υπεξαίρεση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος. Αρνείται οποιαδήποτε παράβαση και λέει ότι ποτέ στην καριέρα του δεν ένιωσε την ανάγκη να κρύψει έγγραφα.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent

Υποχωρούν οι τιμές διεθνείς τιμές του πετρελαίου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας
Κάτω από τα 100 δολάρια το Brent
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου

Αναφορά προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών για ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας, υποδομών και στελέχωσης κατέθεσε η Μαρία Κομνηνάκα και άλλοι βουλευτές του κόμματος
Στη Βουλή από το ΚΚΕ τα προβλήματα του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίζονται στα Ιωάννινα με έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και επίσημη εκδήλωση στις 3 Οκτωβρίου
Έναν αιώνα γράφει ιστορία η ΕΣΗΕΠΗΝ
ΕΛΛΑΔΑ

Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο

Από 1.050 γεννήσεις το 2009 στις 714 το 2024 - Οι θάνατοι σχεδόν διπλάσιοι από τις γεννήσεις, ενώ στη Δυτική Λέσβο η απογραφή δείχνει απώλεια 3.843 κατοίκων μέσα σε μία δεκαετία
Χάθηκε το ένα τρίτο των γεννήσεων στη Λέσβο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η ΕΛ.ΑΣ. διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την πρόληψη και τη συνεργασία σχολείου, οικογένειας και φορέων
Δύο δράσεις για την ανήλικη συμπεριφορά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας

«Είπε ψέματα» αναφέρει για τον Kυριάκο Μητσοτάκη και τους ισχυρισμούς περί ευρωπαϊκών περιορισμών στη μείωση του ΕΦΚ – Αίτημα για άμεσο πλαφόν σε θέρμανση και κίνηση
Τέσσερα μέτρα για φθηνότερα καύσιμα βάζει στο τραπέζι ο Τσίπρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Στη Λέσβο καταγράφηκαν οι περισσότερες παραβάσεις μετά από 497 ελέγχους
29 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στο Βορειοανατολικό Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»

Ο Τομεάρχης Υγείας της ΕΛΑΣ θέτει ζήτημα πολιτικής λογοδοσίας και ζητά ουσιαστικούς ελέγχους στα κέντρα που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία
Ο Δρίτσας ζητά απαντήσεις για την υπόθεση Μαζωνάκη και τη «γκρίζα ιατρική»
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε

25χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή από τα χέρια του πρώην συντρόφου της
Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ο 27χρονος ομολόγησε
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο

Οι γονείς του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και ζητούν ασφαλείς χώρους, επαρκές προσωπικό και μόνιμες λύσεις
Δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε αίθουσες με ποντίκια στη Λήμνο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΛΑΔΑ

Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο

Η Ειρήνη Βαρελτζή αναλαμβάνει συντονίστρια πλατφόρμας στην Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη της Λέσβου — Νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της εργασίας συναντούν στελέχη με διαδρομή στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά
Μια νέα γενιά κάνει το βήμα στην πολιτική στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

Η εποχή των υψηλών επιτοκίων ήρθε για να μείνει
Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση