× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η σιωπή των αιρετών και οι ευθύνες της Διεύθυνσης για τη Λήμνο

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου καταγγέλλει τις μετακινήσεις αποσπασμένων και ζητά ανάκληση των υποβαθμίσεων σχολικών μονάδων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/8/2025

Η σιωπή των αιρετών και οι ευθύνες της Διεύθυνσης για τη Λήμνο
' χρόνος ανάγνωσης

Μετωπική σύγκρουση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και έντονη κριτική προς τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ εξαπολύει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, με αφορμή την εκκρεμότητα στην τοποθέτηση αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Λήμνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε συναδέλφους που αιτήθηκαν να υπηρετήσουν στη Λήμνο μεταφέρονται «ψίθυροι» ότι δεν υπάρχουν αρκετά λειτουργικά κενά και ότι είναι πιθανό να τοποθετηθούν στη Λέσβο, ακόμη και αν διαθέτουν εντοπιότητα στη Λήμνο. Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αυτό «απαράδεκτο και προκλητικό», καθώς παραβλέπει τόσο τις οικογενειακές ανάγκες των εκπαιδευτικών όσο και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η στάση της Διεύθυνσης δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά συνέχεια μιας πολιτικής που, την τελευταία διετία, έχει οδηγήσει σε υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων και στο κλείσιμο ενός νηπιαγωγείου στη Λήμνο, στο όνομα της «εξοικονόμησης προσωπικού».

Ο Σύλλογος δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ Λέσβου, κατηγορώντας τους για σιωπή και αδράνεια. «Οι αιρετοί δεν μπορούν να περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Οφείλουν να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους και όχι να λειτουργούν ως γρανάζια της Διεύθυνσης και του Υπουργείου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αιτήματα του Συλλόγου:

  • Να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών για τοποθέτηση στη Λήμνο.
  • Να ανακληθούν οι υποβαθμίσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στη Λήμνο.
  • Να εφαρμοστεί η πρόταση της ΔΟΕ για δήλωση τοποθέτησης ανά νησί, με κοινωνικά κριτήρια και παροχή πρόσθετων κινήτρων για υπηρεσία στα μικρά νησιά.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου καταλήγει με το εξής: «Η απαξίωση της Λήμνου και των συναδέλφων μας δεν θα γίνει αποδεκτή. Περιμένουμε από τους αιρετούς να υπερασπιστούν τους εκπαιδευτικούς, διαφορετικά θα φέρουν και εκείνοι ευθύνη για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στο νησί».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου επιλέγει να κρύβεται πίσω από “λειτουργικά κενά” για να καλύψει πολιτικές αποφάσεις που οδηγούν σε υποβάθμιση της Λήμνου. Η τακτική αυτή, με κλείσιμο σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων, δεν εξυπηρετεί την εκπαίδευση – εξυπηρετεί απλώς την εξοικονόμηση προσωπικού.

Οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Λέσβου φέρουν κι αυτοί ευθύνη. Όταν σιωπούν, όταν αποδέχονται άκριτα τα επιχειρήματα της Διεύθυνσης, γίνονται συνένοχοι στην απαξίωση της εκπαίδευσης. Δεν εκλέχθηκαν για να κρατούν ισορροπίες με την εξουσία αλλά για να υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους.Η κοινωνία της Λήμνου και της Λέσβου δεν θα ανεχτεί άλλο αυτό το παιχνίδι σε βάρος των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η σιωπή δεν είναι πλέον επιλογή.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενημέρωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στη Λήμνο

Τριήμερες δράσεις για την «Κυβερνοασφάλεια» με πρωτοβουλία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμητική εκδήλωση για τον Ασημάκη Μπουρέκα στη Μόρια

Συγκίνηση στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απάτη με κάρτες paysafe από κατάστημα της Μυτιλήνης

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή ενός 33χρονου ο οποίος φέρεται να χρησιμοποίησε τους κωδικούς του προπληρωμένων καρτών που είχαν συνολικά 150 ευρώ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ατύχημα με κλεμμένο μηχανάκι στη Λέσβο

Συνελήφθησαν δύο αγόρια 13 και 15 ετών ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία και εις βάρος των γονέων τους
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύλλογο Αστρονομίας Λέσβου «ο Δελφίν»

Πρόεδρος εξελέγη ο Λέων Παπασωτηρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 15χρονος με μαχαίρι στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη και ο γονέας
ΥΓΕΙΑ

Διημερίδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Εξειδικευμένη εκπαίδευση για την αποκατάσταση βουβωνοκηλών με τη συμμετοχή κορυφαίων χειρουργών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κόβουν παιδιά από το Ολοήμερο για να μπαλώσουν τα κενά στα σχολεία!

Καταπέλτης η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κατά του Υπουργείου Παιδείας καθώς ανατρέπεται ο προγραμματισμός οικογενειών και σχολείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.785 έλεγχοι – 48 παραβάσεις για κράνος στα νησιά του Βoρείου Αιγαίου

Μήνυμα «μηδενικής ανοχής» από την Αστυνομία σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού καθάρισαν την Επάνω Σκάλα

Με μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς, το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης συνεχίζει 148 χρόνια εθελοντικής δράσης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στάση εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Για τις ελλείψεις στους τραυματιοφορείς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς