Μετωπική σύγκρουση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και έντονη κριτική προς τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ εξαπολύει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, με αφορμή την εκκρεμότητα στην τοποθέτηση αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Λήμνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε συναδέλφους που αιτήθηκαν να υπηρετήσουν στη Λήμνο μεταφέρονται «ψίθυροι» ότι δεν υπάρχουν αρκετά λειτουργικά κενά και ότι είναι πιθανό να τοποθετηθούν στη Λέσβο, ακόμη και αν διαθέτουν εντοπιότητα στη Λήμνο. Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αυτό «απαράδεκτο και προκλητικό», καθώς παραβλέπει τόσο τις οικογενειακές ανάγκες των εκπαιδευτικών όσο και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων του νησιού.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η στάση της Διεύθυνσης δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά συνέχεια μιας πολιτικής που, την τελευταία διετία, έχει οδηγήσει σε υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων και στο κλείσιμο ενός νηπιαγωγείου στη Λήμνο, στο όνομα της «εξοικονόμησης προσωπικού».
Ο Σύλλογος δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ Λέσβου, κατηγορώντας τους για σιωπή και αδράνεια. «Οι αιρετοί δεν μπορούν να περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Οφείλουν να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους και όχι να λειτουργούν ως γρανάζια της Διεύθυνσης και του Υπουργείου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα του Συλλόγου:
Η ανακοίνωση του Συλλόγου καταλήγει με το εξής: «Η απαξίωση της Λήμνου και των συναδέλφων μας δεν θα γίνει αποδεκτή. Περιμένουμε από τους αιρετούς να υπερασπιστούν τους εκπαιδευτικούς, διαφορετικά θα φέρουν και εκείνοι ευθύνη για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης στο νησί».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου επιλέγει να κρύβεται πίσω από “λειτουργικά κενά” για να καλύψει πολιτικές αποφάσεις που οδηγούν σε υποβάθμιση της Λήμνου. Η τακτική αυτή, με κλείσιμο σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων, δεν εξυπηρετεί την εκπαίδευση – εξυπηρετεί απλώς την εξοικονόμηση προσωπικού.
Οι αιρετοί του ΠΥΣΠΕ Λέσβου φέρουν κι αυτοί ευθύνη. Όταν σιωπούν, όταν αποδέχονται άκριτα τα επιχειρήματα της Διεύθυνσης, γίνονται συνένοχοι στην απαξίωση της εκπαίδευσης. Δεν εκλέχθηκαν για να κρατούν ισορροπίες με την εξουσία αλλά για να υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους.
Η κοινωνία της Λήμνου και της Λέσβου δεν θα ανεχτεί άλλο αυτό το παιχνίδι σε βάρος των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η σιωπή δεν είναι πλέον επιλογή.