× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αποχώρησε ο Βέρρος από συνεδρίαση για το νερό του Πολιχνίτου

Η συνεδρίαση της ΔΕΥΑΛ ολοκληρώθηκε μετά τις 9 το βράδυ. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της γεώτρησης στη θέση Κολιτζάνα που έχει έτοιμο δίκτυο και ηλεκτροδότηση

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 5/8/2025

Αποχώρησε ο Βέρρος από συνεδρίαση για το νερό του Πολιχνίτου
' χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, 5 Αυγούστου, η έκτακτη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΛ, που πραγματοποιήθηκε για το σοβαρό θέμα της υδροδότησης του Πολιχνίτου, ο οποίος εδώ και πολλές εβδομάδες αντιμετωπίζει πρόβλημα μη επάρκειας νερού, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολύωρες διακοπές.

Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε περίπου στις 7:30 το απόγευμα, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος —που συμμετείχε διαδικτυακά— καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το νερό στον Πολιχνίτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση, έγινε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το πρόβλημα, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή από την εταιρεία.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε, με πρόταση του Γιάννη Συκά, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου,  ότι τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί μια παλιά γεώτρηση στην περιοχή Κολιτζάνα, η οποία είναι ανενεργή εδώ και χρόνια, μετά από βλάβη που υπέστη η αντλία της. «Η γεώτρηση αυτή», αναφέρει ο κ. Συκάς, «είναι μια έτοιμη λύση, η οποία, αν ενεργοποιηθεί —είτε αυτή είτε μια νέα γεώτρηση δίπλα της— έχει και δίκτυο ηλεκτρισμού για να λειτουργήσει, αλλά και δίκτυο μεταφοράς του νερού στον Πολιχνίτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στη χρήση δύο ακόμη γεωτρήσεων, στη Βρίσα και στην περιοχή Κατσίλη. Ωστόσο, για την αξιοποίησή τους απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς πρέπει πρώτα να γίνει σύνδεση με το υδρευτικό δίκτυο του Πολιχνίτου.

Η μοναδική πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ήταν  το άνοιγμα των πηγών Βουλέλλη. Προφανώς, ο Δήμαρχος αναφερόταν στη χρήση της υπερχείλισης του ποταμού στο συγκεκριμένο σημείο —μια πρακτική που, ωστόσο, δεν θεωρείται νόμιμη και είχε σταματήσει από τη ΔΕΥΑΛ τα προηγούμενα χρόνια. Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Βάλεσης, η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν την αποδέχεται.

Ο Ταξιάρχης Βέρρος, μετά από μικροένταση που δημιουργήθηκε, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και επέλεξε να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ και αντιδήμαρχο, Γιώργο Αλάνη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Κώστας Παπαθανασίου, από την παράταξη «Δημιουργική Ενότητα» της Δυτικής Λέσβου. Ο κ. Παπαθανασίου κατάγεται από τον Πολιχνίτο και, όπως μας είπε, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Όπως τόνισε, «δεν είμαστε ως παράταξη ούτε με τη ΔΕΥΑΛ ούτε με τον Βέρρο. Είμαστε με τους πολίτες και θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή προέχει να λυθεί το πρόβλημα του νερού, και όχι να ικανοποιηθούν οι μικροπολιτικές κόντρες και διαμάχες».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται η μάχη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Βουλή

Ευθείες κατηγορίες από Κωνσταντοπούλου σε Μυλωνάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Στις Οινούσσες το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νήσων

Θα πραγματοποιηθεί από 26 ως 28 Σεπτεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τιμητική εκδήλωση για τον Ασημάκη Μπουρέκα στη Μόρια

Συγκίνηση στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών
ΧΩΡΙΑ

18 μήνες φυλακή για εμπρησμό από αμέλεια στη Βρίσα

Ο 20χρονος αφέρθηκε ελεύθερος έως την εκδίκαση της έφεσης που υπέβαλε
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μελέτες διαχείρισης και πυροπροστασίας για 12 δάση στη Δυτική Λέσβο

Δύο μελετητικά γραφεία από τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνουν τον σχεδιασμό – Χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ευρωπαϊκή Μέρα χωρίς αυτοκίνητο

Μήνυμα του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οικολογικές λύσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Διημερίδα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ «Ανεμώτια» στις 26-27 Σεπτεμβρίου 2025, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, στο Σίγρι Λέσβου.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες για τους αγρότες του Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μοναδική δικαιούχος στην Ελλάδα του διακρατικού προγράμματος με ψηφιακές υπηρεσίες σε επίπεδο αγροτεμαχίου ως στρατηγικές βέλτιστης προσαρμογής των καλλιεργειών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού καθάρισαν την Επάνω Σκάλα

Με μήνυμα αλληλεγγύης και προσφοράς, το Περιφερειακό Τμήμα Μυτιλήνης συνεχίζει 148 χρόνια εθελοντικής δράσης
ΧΩΡΙΑ

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Ερεσό

Εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακή σε αστιβιές ενώ εστάλη και μήνυμα από το 112
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΟΡΑ

Η Λέσβος στον χάρτη των επενδυτών. Ακριβά ακίνητα, λιγοστά τα σπίτια για μίσθωση»

Από τα δυάρια στη Μυτιλήνη που ξεκινούν στα 300 ευρώ, μέχρι τις αγορές σε τουριστικές περιοχές και τα απρόσιτα νεοκλασικά, η τοπική αγορά ακινήτων αλλάζει πρόσωπο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Help ενώνει δυνάμεις για παιδιά και γονείς στη Λέσβο

Μιλήσαμε με τον επιστημονικό υπεύθυνο Πάνο Τσουκαρέλλη, τη φοιτήτρια Κοινωνιολογίας Κατερίνα Μακαρώνη και τη Μαρία Καβαρνού από το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιού & Εφήβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ