× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σύγκρουση Ακρίτα – στελεχών ΣΥΡΙΖΑ για το έθιμο του ταύρου στη Λέσβο

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλευτού για την κατάργηση του εθίμου προκάλεσε έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση και δημόσια διαμάχη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/8/2025

Σύγκρουση Ακρίτα – στελεχών ΣΥΡΙΖΑ για το έθιμο του  ταύρου στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Μία κοινοβουλευτική ερώτηση της Έλενας Ακρίτα, βουλευτού Επικρατείας και Τομεάρχη Ισότητας και Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., άνοιξε έναν κύκλο έντονης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης γύρω από το ζήτημα του εθίμου του ταύρου σε χωριό της Λέσβου.

Με αιχμηρή διατύπωση η Έλενα Ακρίτα, χαρακτήρισε το έθιμο «φρικιαστικό» και «βάρβαρο», ζητώντας από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το κατά πόσο μια τέτοια πρακτική είναι συμβατή με τις αρχές προστασίας των ζώων και της σύγχρονης κοινωνικής ηθικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παρέμβαση της κ. Ακρίτα δεν έμεινε αναπάντητη. Αντίθετα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, με πιο ηχηρή εκείνη της Σταυρούλας Πετρέλλη, μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Η κ. Πετρέλλη κατηγόρησε τη βουλευτή για «συκοφάντηση» του νησιού και παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι το έθιμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η κ. Ακρίτα όφειλε να ενημερωθεί πρώτα από τα τοπικά όργανα πριν καταθέσει την ερώτησή της», τόνισε, επισημαίνοντας ότι η σφαγή γίνεται «με σεβασμό» και το κρέας προσφέρεται δωρεάν στην κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Ακρίτα απάντησε με ανάρτηση που φανέρωσε το βάθος της αντιπαράθεσης. «Δεν είμαι συντρόφισσα με άτομα σαν εσένα που καλύπτουν βάρβαρα έθιμα. Εσείς οφείλατε χρόνια τώρα να έχετε αγωνιστεί για την κατάργηση αυτής της κτηνωδίας. Σιγά μη σου πάρω την άδεια για να υψώσω τη φωνή μου», δήλωσε αιχμηρά.

Η βουλευτής υπενθύμισε ότι ο ρόλος της ως Τομεάρχη Ισότητας και Δικαιωμάτων είναι να παρεμβαίνει όπου παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα — είτε ανθρώπινα είτε ζωικά. «Τα παραδοσιακά έθιμα δεν αποτελούν άλλοθι για την κακοποίηση», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές για αδράνεια και συνενοχή στελεχών σε τέτοιες πρακτικές.

Η ένταση δεν περιορίστηκε στο επίπεδο προσωπικών σχολίων. Ο πολιτευτής Λέσβου του κόμματος, Δημήτρης Μοιρασγέντης, ζήτησε δημόσια από την κ. Ακρίτα να αποσύρει «τα κατάπτυστα σχόλια» και να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους της Λέσβου. Παράλληλα, κάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., Σωκράτη Φάμελλο, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα: «Εκφράζουν την ηγεσία του κόμματος όσα λέει η κ. Ακρίτα; Αν όχι, τότε οφείλει να ενεργήσει άμεσα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος, παρότι βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση ή θέση για την υπόθεση, γεγονός που προκαλεί εντύπωση και τροφοδοτεί εικασίες για εσωτερικές ισορροπίες και πιέσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Αλλαγή χρόνου στην πλατεία της Αντισσας με μουσική και παραδοσιακές γεύσεις

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Τέρπανδρος» καλεί κατοίκους και επισκέπτες να υποδεχθούν το νέο έτος όλοι μαζί στο κέντρο του χωριού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τέλος στις σχολικές επιτροπές και νέο πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση

Οριστική κατάργηση από 1η Αυγούστου 2026 με πλήρη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους -Πλήρης διάλυση ενός βασικού μηχανισμού στήριξης με ήδη ορατές καταστροφικές συνέπειες όπου εφαρμόστηκε
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο Δουδωνής έκανε παρέμβαση για τον γιορτινό ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Λέσβου

Μετά το δημοσίευμα του «Ν» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή
ΧΩΡΙΑ

Κλειστός κεντρικός δρόμος των Αλυφαντών λόγω εργασιών της ΔΕΥΑΛ

Αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς από το ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου μέχρι το Νηπιαγωγείο του χωριού
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κύμα αλληλεγγύης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μετά τη φωτιά που άφησε άστεγη εργαζόμενη

Συγκεντρώνονται χρήματα για την στήριξή της ενώ φιλοξενείται προσωρινά σε θάλαμο του Βοστάνειου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Ξέσπασε ο πρόεδρος του Μεσοτόπου, για την πάγια προκαταβολή

Ο Γαβριήλ Πιπίνης, απειλεί το Δήμο Δυτικής Λέσβου με αγωγή αφού όπως ανέφερε στην συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου αφού έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα από τον Ιούνιο και δεν έχει πάρει ούτε ευρώ
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή ο ακτοπλοϊκός αποκλεισμός της Λέσβου

Ερώτηση μετά το δημοσίευμα του «Ν» για τρεις μέρες χωρίς πλοίο μέσα στις γιορτές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Προσφορά και αλληλεγγύη από το Σμήνος Πουλιών Μυτιλήνης

Τρόφιμα στην Κοινωνική Κουζίνα Μιστεγνών με επίκεντρο τον άνθρωπο
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος μέσα στο 2025: όσα μας δοκίμασαν και όσα μας κράτησαν

Ανασκόπηση της χρονιάς μέσα από τις ειδήσεις που άνοιξαν συζητήσεις
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλο ένα τριήμερο χωρίς πλοίο από Μυτιλήνη για Πειραιά

Στις 31 Δεκεμβρίου αναχωρεί το πλοίο Διαγόρας από την Μυτιλήνη με το επόμενο πλοίο να αναχωρεί την Κυριακή 4 Ιανουαρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κατάσβεση φωτιάς σε μονοκατοικία στη Μυτιλήνη

Άγνωστες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην οικία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δύσκολη καθημερινότητα για ηλικιωμένο ζευγάρι στη Λαγκάδα Μυτιλήνης

Επιβιώνουν με ελάχιστα χρήματα ενώ η γυναίκα του ζευγαριού αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα που δεν της επιτρέπουν να κινηθεί εύκολα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ