× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ηφαίστεια της Λέσβου, ηφαιστειακά ορυκτά και πετρώματα

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας και έχει στόχο την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/7/2025

Ηφαίστεια της Λέσβου, ηφαιστειακά ορυκτά και πετρώματα
' χρόνος ανάγνωσης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου 2025, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τα Σπήλαια και τις υπόγειες  Καρστικές δομές, με τη συμμετοχή 17 παιδιών ηλικίας 9 έως 15 ετών.

Το πρόγραμμα είχε στόχο την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου, τη γνωριμία με τις καρστικές διεργασίες και τη συστηματική παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, μέσα από μια σειρά βιωματικών, πειραματικών και παιγνιώδους χαρακτήρα δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου και να τα βοηθήσει να κατανοήσουν τη δυναμική των καρστικών διεργασιών μέσα από μια σειρά βιωματικών, πειραματικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται τα σπήλαια, τον ρόλο της διάβρωσης του ασβεστολιθικού πετρώματος από το νερό και τη σημασία των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων για το οικοσύστημα. Με τη βοήθεια απλών πειραμάτων και προσομοιώσεων, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με βασικές γεωλογικές έννοιες και παρατήρησαν πώς λειτουργούν στη φύση τα φαινόμενα που μελετούσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό μέρος του προγράμματος αποτέλεσε η παρατήρηση του Σπηλαίου του Ορφέα, ενός χαρακτηριστικού καρστικού σχηματισμού που δεσπόζει στην περιοχή και είναι ορατός από τον χώρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη γεωλογική, οικολογική και πολιτισμική σημασία του σπηλαίου και συνειδητοποίησαν τη σύνδεση της θεωρίας με τον πραγματικό τόπο στον οποίο ζουν και κινούνται.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου δάσους Λέσβου συνεχίζει με συνέπεια να προσφέρει καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ενώνουν τη γνώση με την εμπειρία και κάνουν την επιστήμη προσβάσιμη και ελκυστική για όλες τις ηλικίες. Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι βιωματική, συμμετοχική και παιδαγωγικά ευέλικτη, προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν μέσα από το παιχνίδι, την ανακάλυψη και την ενεργή εμπλοκή τους.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος αποδεικνύει έμπρακτα ότι η εκπαίδευση στην ύπαιθρο, όταν είναι προσεκτικά σχεδιασμένη και εδραιωμένη στην τοπική πραγματικότητα, μπορεί να εμπνεύσει τη νέα γενιά, να ενισχύσει την περιβαλλοντική της συνείδηση και να αναδείξει με τρόπο μοναδικό τον φυσικό και γεωλογικό πλούτο της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ηφαίστεια της Λέσβου - ηφαιστειακά ορυκτά και πετρώματα 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί όλους τους μικρούς του φίλους να ζήσουν μοναδικές καλοκαιρινές εμπειρίες συμμετέχοντας στο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ», το οποίο θα υλοποιηθεί  Σάββατο 2 Αυγούστου ώρα 10:30 - 12.30 στο Νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά γίνονται ερευνητές και καλούνται να γνωρίσουν τα Ηφαίστεια της Λέσβου, να αναζητήσουν και να μελετήσουν τα Ηφαιστειακά ορυκτά και πετρώματα της Λέσβου, τις πολύτιμες ιδιότητες τους και τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε ηφαιστειακό ορυκτό και πέτρωμα έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του χαρακτηριστικά που τα παιδιά καλούνται να παρατηρήσουν και να μελετήσουν. Στη συνέχεια, μελετώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά τους καλούνται να δημιουργήσουν την ταυτότητά τους και να ανακαλύψουν τη χρησιμότητά τους στην καθημερινή μας ζωή και στην εξέλιξη του πολιτισμού μας.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον τρόπο συλλογής ορυκτών και πετρωμάτων, συλλέγουν τα δικά τους πετρώματα, ταξινομούν, συγκρίνουν και δημιουργούν τη δική τους προσωπική συλλογή .

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Συζήτηση για βασικές έννοιες, όπως δομή της γης, πετρώματα, είδη πετρωμάτων, ορυκτά, φυσικές ιδιότητες ορυκτών κ.ά.
  • Η δημιουργία των ηφαιστείων
  • Τα ηφαίστεια της Λέσβου στο γεωλογικό χάρτη Λέσβου
  • Συζήτηση για τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου - Συλλογή πληροφοριών από τα εκθέματα της Έκθεσης ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ.
  • Παρατήρηση και μελέτη Ηφαιστειακών ορυκτών και πετρωμάτων με τη βοήθεια της συλλογής ορυκτών και πετρωμάτων της μουσειοσκευής «Θεόφραστος: Ηφαίστεια & ηφαιστειακά πετρώματα».
  • Καταγραφή και αποτύπωση των ευρημάτων στις ειδικές εκπαιδευτικές καρτέλες.
  • Σύνθεση των παρατηρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων.
  • Συζήτηση για τον τρόπο δημιουργίας προσωπικής συλλογής ορυκτών και πετρωμάτων.
  • Συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων σε επιλεγμένες θέσεις στο ύπαιθρο, ταξινόμηση, σύγκριση και δημιουργία της προσωπικής τους συλλογής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ - ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ» απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών (ελάχιστος αριθμός παιδιών: 5).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη

Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν παρέμβει το προηγούμενο διάστημα ενώ οι γείτονες κάνουν λόγο για επιδείνωση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για ηλικιωμένη με προβλήματα ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία

Στο επίκεντρο κοινές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, εκθέσεις και δράσεις εξωστρέφειας με τη συμμετοχή του ΟΠΑΝΔΑ
Μυτιλήνη και Αθήνα χτίζουν νέα πολιτιστική συνεργασία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης
Θλίψη και συγκίνηση για τον άδικο χαμό των δύο νέων στην Παναγιούδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»

Δήλωση του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δράση Νέος Δήμος» Πανάγού Κουφέλου για την απώλεια των δυο νέων παιδιών
«Καμία λέξη δεν μπορεί να απαλύνει μια τόσο μεγάλη απώλεια»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας εξέφρασε δημόσια τη θλίψη του για την τραγωδία που συγκλόνισε το νησί και ανακοίνωσε την αναβολή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα
Βαρύ πένθος στη Λέσβο μετά τον χαμό των δυο νέων παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής

Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην στέγη του κτιρίου
Ζητούν την αποκατάσταση των φθορών στο Ειδικό Σχολείο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο

Εργαστήρι κυανοτυπίας, προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Δράσεις για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής εξήρε τη συνεισφορά του Θεόδωρου Τρύφωνα και του καρδιολόγου Παναγιώτη Ανδρόνικου στον χώρο της υγείας
Μήνυμα Αθανασίου για την επιτυχία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΧΩΡΙΑ

Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας

Θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζουρης
Εννιά χρόνια μετά το σεισμό, χρηματοδότηση για την εκκλησία της Βρίσας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο