Ένα περιστατικό που προκαλεί έντονο προβληματισμό εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Ιουλίου στο Πλωμάρι όπου συνελήφθησαν μία γυναίκα και ένας άνδρας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου, με την καθοριστική συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Μυτιλήνης. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας ανηλίκων από προϊόντα αλκοόλ, καθώς και για το αδίκημα της έκθεσης.
Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, στο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανήκει στη γυναίκα και στο οποίο εργαζόταν ως υπεύθυνος ο άνδρας που συνελήφθη, επετράπη η κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικη. Η ανεύθυνη αυτή πράξη είχε ως αποτέλεσμα το κορίτσι να καταλήξει σε ιατρείο της περιοχής με συμπτώματα μέθης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά της.
Η υπόθεση φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη αυστηρής τήρησης της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διάθεση αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις σαφείς ποινικές κυρώσεις, παρά τις ενέργειες που έγιναν από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της Μυτιλήνης, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα πλήρους αδιαφορίας από μικρή μερίδα επιχειρηματιών της εστίασης. Η αδιαφορία αυτή απότελεί μια επικίνδυνη πράξη που μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των παιδιών.
Η προστασία των ανηλίκων είναι υποχρέωση κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης. Το περιστατικό του Πλωμαρίου αποτελεί ηχηρή υπενθύμιση του προβλήματος και της αναγκαιότητας αντιμετώπισής του.