× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2025

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας
' χρόνος ανάγνωσης

Σε κατάσταση γενικής επιφυλακής έχει τεθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οκτώ μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαίνονται αυτή τη στιγμή σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ ήδη έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την αποστολή έξι πυροσβεστικών αεροσκαφών από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, επισημαίνοντας ότι οι πυρκαγιές εξελίσσονται με ιδιαίτερα επικίνδυνους ρυθμούς εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών.


Κύθηρα – Πιτσινάδες
Στο νησί των Κυθήρων, η πυρκαγιά που μαίνεται στους Πιτσινάδες έχει οδηγήσει στην έκδοση επτά προειδοποιητικών μηνυμάτων μέσω του 112 για εκκενώσεις οικισμών. Επιχειρούν 48 πυροσβέστες, δύο ομάδες δασοκομάντος, 16 οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη. Το Λιμενικό κινητοποιήθηκε για την απομάκρυνση λουόμενων από κοντινές παραλίες.

Μεσσηνία – Πολυθέα
Στην περιοχή Πολυθέα επιχειρούν 84 πυροσβέστες, δύο ομάδες δασοκομάντος και 30 οχήματα, ενώ ενισχύσεις παρέχουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Στο μέτωπο συμμετέχουν επίσης δύο ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Πέντε προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν για απομακρύνσεις κατοίκων.

Εύβοια – Τριάδα
Η πυρκαγιά στην Τριάδα του δήμου Μεσσαπίων είναι από τις πλέον επικίνδυνες λόγω του δύσβατου εδάφους. Επιχειρούν 128 πυροσβέστες, έξι ομάδες δασοκομάντος, 29 οχήματα, εθελοντές και μηχανήματα έργου. Η αεροπυρόσβεση γίνεται με επτά ελικόπτερα και έξι αεροσκάφη. Τρεις ειδοποιήσεις μέσω του 112 έχουν σταλεί, ενώ αναφέρθηκαν ζημιές σε δύο πυροσβεστικά οχήματα και πέντε τραυματισμένοι πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Χανιά – Τεμένια
Στα Τεμένια Χανίων επιχειρούν 75 πυροσβέστες με τρεις ομάδες δασοκομάντος, 25 οχήματα και ένα ελικόπτερο. Πριν λίγο εκδόθηκε μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμού.

Αττική – Δροσοπηγή
Η Δροσοπηγή δέχεται τη μεγαλύτερη δύναμη πυρόσβεσης με 145 πυροσβέστες, πέντε ομάδες δασοκομάντος, 44 οχήματα, δεκάδες εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Επτά ελικόπτερα και δέκα αεροσκάφη έχουν επιστρατευτεί από αέρος. Έχουν σταλεί τρία προειδοποιητικά μηνύματα 112, ενώ το ΕΚΑΒ έχει αναπτύξει τέσσερα ασθενοφόρα στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, έχει διακομιστεί ηλικιωμένη γυναίκα με παθολογικά προβλήματα και άλλα τέσσερα περιστατικά είναι σε εξέλιξη. Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στο σημείο για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Γενική κινητοποίηση και αγωνία για τις επόμενες ημέρες

Το Πυροσβεστικός Σώμα, με εντολή του Αρχηγού, έχει θέσει σε γενική επιφυλακή όλες τις υπηρεσίες ανά την Επικράτεια. Το ίδιο ισχύει και για τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών εκδηλώνονται με ταχύτατο ρυθμό και μετατρέπονται άμεσα σε επικίνδυνες. Οι συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν εξαιρετικά δύσκολες και τις επόμενες ημέρες.

Οι ζημιές στις πληγείσες περιοχές είναι μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστες, με τον απολογισμό να αναμένεται μόλις ολοκληρωθεί η μάχη με τις φλόγες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι της Λέσβου

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τις περικοπές και τον προϋπολογισμό του 2026
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30