× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αναφορά στον Εισαγγελέα από τη Δυτική Λέσβο για τα προβλήματα ύδρευσης

«Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που ασκεί πολιτική» απαντά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/7/2025

Αναφορά στον Εισαγγελέα από τη Δυτική Λέσβο για τα προβλήματα ύδρευσης
' χρόνος ανάγνωσης

Κορυφώνεται η κόντρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τη ΔΕΥΑΛ, καθώς ο Δήμος προχώρησε σε επίσημη αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με αφορμή τα συνεχιζόμενα και όπως τα χαρακτηρίζει, σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές δημοτικές κοινότητες. Στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη, καταγράφονται μεταξύ άλλων καταγγελίες για παρατεταμένες διακοπές στην υδροδότηση αλλά και αναφορές για κακή ποιότητα νερού, ενώ γίνεται λόγος και για πρόσφατο περιστατικό διαρροής λυμάτων στο λιμάνι της Πέτρας.

Στην  ίδια αναφορά υπενθυμίζεται η κοινή πρωτοβουλία των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου να ζητήσουν την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας, επισημαίνοντας πως, παρά την επίσημη απόφαση από τα τέλη Απριλίου, «καμία σχετική ενέργεια δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί». Ο Δήμος ζητά από τις εισαγγελικές αρχές τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της Δυτικής Λέσβου αναφέρεται: 

«Ενημερώνουμε τους δημότες μας, πως ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλε ΑΝΑΦΟΡΑ προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, για τα σοβαρά και συνεχιζόμενα προβλήματα υδροδότησης στις δημοτικές μας κοινότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Αναφορά, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες από τους δημότες για σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση στις δημοτικές κοινότητες Καλλονής, Κεραμίου, Πολιχνίτου, Βασιλικών αλλά και άλλων οικισμών. Εκτός όμως από τις διακοπές στην υδροδότηση, τις τελευταίες ημέρες ήρθαν στο φως δημοσιεύματα σχετικά με την κακή ποιότητα του νερού (σκουρόχρωμο και θολό νερό) που έτρεχε από τις βρύσες των σπιτιών στα Βασιλικά, πράξη που είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα υγείας στους κατοίκους του ως άνω οικισμού».

Στην Αναφορά γίνεται ακόμη λόγος για το κοινό αίτημα που κατέθεσαν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας:

«Παρά το γεγονός ότι από την Τρίτη 29 Απριλίου, η Λέσβος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας […] προκειμένου να προχωρήσουν ορισμένα σημαντικά έργα και παρεμβάσεις, χωρίς να χρειάζεται να τηρηθούν οι γραφειοκρατικοί χρόνοι και οι περίπλοκες διαδικασίες, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί έως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λύματα στην Πέτρα

Τέλος, τις τελευταίες ημέρες, πληροφορηθήκαμε από δημότες της δημοτικής κοινότητας Πέτρας, ότι παρουσιάστηκε διαρροή λυμάτων στο λιμάνι της Πέτρας Λέσβου, μιας από τις πλέον τουριστικές περιοχές του δήμου μας και χώρος που φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες λουόμενους, ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για τους λόγους αυτούς Και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας ενημερώνουμε εγγράφως σχετικά με τα ανωτέρω προβλήματα και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες οιοδήποτε υπευθύνου», καταλήγει η Αναφορά του Δήμου στον Εισαγγελέα».

Σε σχέση πάντως με το νέο ζήτημα που βάζει στο τραπέζι της αντιπαράθεσης η πλευρά της Δυτικής Λέσβου και σχετίζεται με τον βιολογικό καθαρισμό της Πέτρας, ίσως έχει νόημα να αναρωτηθεί κανείς αν το έργο αυτό έχει παραληφθεί από την ΔΕΥΑΛ ή αν ακόμη είναι στην ευθύνη του εργολάβου. 

Η απάντηση Βάλεση 

Το «Ν» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτη Βάλεση ο οποίος σχολιάζοντας τις ενέργειες της Δυτικής Λέσβου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καλοδεχούμενη η αναφορά στον Εισαγγελέα από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που ασκεί πολιτική. Άλλος με καταγγελείες και άλλος με σκληρή δουλειά». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές στη Λέσβο για το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Η Λέσβος θα εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο με συνολικά 36 αντιπροσώπους
Εκλογές στη Λέσβο για το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ