× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε επιφυλακή για το κύμα καύσωνα στη χώρα

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/7/2025

Σε επιφυλακή για το κύμα καύσωνα στη χώρα
' χρόνος ανάγνωσης

Διυπουργική-συντονιστική σύσκεψη συγκάλεσε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν από αύριο Δευτέρα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  • Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε κατάσταση επιφυλακής σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Τουρισμού.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιούν περιπολίες και θα έχουν σε ετοιμότητα τα μηχανήματα έργου, προκειμένου να επιχειρήσουν άμεσα εφόσον χρειαστεί.
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα η ΕΛΑΣ και το ΛΣ-ΕΛΑΚ.
  • Σε αυξημένη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία.
  • Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα οι ΔΕΔΔΗΕ. ΑΔΜΗΕ και το ΕΚΑΒ.

Έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), υψηλές θερμοκρασίες προβλέπονται στη χώρα μας σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα που ξεκινά αύριο Δευτέρα (21-7-2025). Πιθανή λήξη του καύσωνα το Σάββατο (26-7-2025). Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 41 βαθμών) θα σημειωθούν από την Τρίτη (22-7-2025) και μετά, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι:

Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Β. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες από την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά:

► Τη Δευτέρα (21-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και πιθανώς τοπικά στη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 38 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

β) στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.


► Την Τρίτη (22-07-25) η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 41, κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 42 και στη Θεσσαλία τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τους 39 με 40 βαθμούς.

β) στα νησιά του Ιονίου και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους 37 με 38 και στα Δωδεκάνησα τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

► Την Τετάρτη (23-07-25) η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στα ηπειρωτικά τους 40 με 41 και τοπικά στα ανατολικά τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα τους 40 και στη Θεσσαλονίκη τους 39 βαθμούς.


β) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr, (www.oldportal.emy.gr)

Συστάσεις Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.


Παράλληλα, η ΓΓΓΠ απευθύνει συστάσεις στους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Έκτακτη σύσκεψη και για τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης
Έκτακτη σύσκεψη συντονισμού της Ομάδας Εργασίας μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ συγκάλεσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διασφάλιση της ομαλής ηλεκτροδότησης της χώρας εν όψει των επερχόμενων υψηλών θερμοκρασιών λόγω καύσωνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Δέσποινα Παληαρούτα, ο αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης, ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ Δημήτρης Μίχος και ο γενικός διευθυντής Λειτουργίας και Εκμετάλλευσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Σκιαθίτης.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω Ομάδα Εργασίας έχει αναπτύξει από τον Απρίλιο συστηματική επικοινωνία για την αποφυγή προβλημάτων ηλεκτροδότησης.

Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των μέχρι τώρα επιπτώσεων που είχαν οι υψηλές θερμοκρασίες στα υπόγεια και εναέρια καλώδια, καθώς και των άμεσων επεμβάσεων που χρειάστηκαν, προκειμένου να μη διαταραχθεί η συνεχής ηλεκτροδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τις πρώτες 45 ημέρες της θερινής περιόδου.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 01/06/2025 έως και 15/07/2025 αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από 2 ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης).

Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα και το σχέδιο κάλυψης επάρκειας εφοδιασμού του συστήματοςακόμη και υπό έκτακτες συνθήκες, με την παράλληλη αξιοποίηση των προληπτικών μέτρων που έχουν αναπτυχθεί από τους Διαχειριστές.

Ο κ. Παπασταύρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον βαθμό ετοιμότητας του συστήματος και των αρμόδιων φορέων, ενώ παράλληλα ζήτησε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση εν όψει του καύσωνα των επόμενων ημερών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Το νέο πολιτικό εγχείρημα Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά στο Θησείο

Με βίντεο έκπληξη και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη παρουσιάζεται το όνομα και οι βασικές αρχές του νέου φορέα
Το νέο πολιτικό εγχείρημα Τσίπρα παίρνει σάρκα και οστά στο Θησείο
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο

Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονται σε έργα υδάτινων πόρων ενώ η Περιφέρεια καλεί τους φορείς να επιταχύνουν την ωρίμανση των μελετών
Αναθεώρηση του ΕΣΠΑ με επίκεντρο το νερό και τη λειψυδρία στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα

Ομόκεντροι κύκλοι, θεματικές ομάδες και online δημοψηφίσματα στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τον νέο πολιτικό φορέα
Το μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα του Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό

Το περιστατικό έγινε το Σάββατο 23 Μαΐου το μεσημέρι
Σύλληψη καπετάνιου στη Μύρινα για πλοίο με ελλιπές προσωπικό
ΕΛΛΑΔΑ

Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου

Ο επόμενος αγώνας του αθλητή θα γίνει στις 29 Μαΐου στο μίτινγκ της Λεμεσού
Νικητής στο Diamond League της Κίνας ο Τεντόγλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς

Από τις 8 έως τις 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για Μύρινα και Μούδρο. Δείτε εδώ ποιά δικαιολογητικά απαιτούνται και ποιά είναι τα κριτήρια μοριοδότησης
Λήμνος: Ξεκινούν οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας

Επιστήμονες, καταναλωτές και οργανώσεις προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις των νέων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε υγεία, περιβάλλον και αγροτική παραγωγή
Η κρυφή προώθηση των μεταλλαγμένων στη διατροφή μας
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου

Θα καταβληθούν 2,48 δις ευρώ σε 4.335.846 δικαιούχους
Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 29 Μαΐου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο

Τι καλούνται να ελέγξουν άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο ώστε να αποφύγουν μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες
Προθεσμία έως 27 Ιουλίου για έλεγχο και διορθώσεις στο Κτηματολόγιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Η άνοδος 2,6% στο λιανεμπόριο υπολείπεται του πληθωρισμού που κινήθηκε πάνω από 3%
Στάσιμος ο τζίρος στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης

Η παράταξη «Νέα Δυναμική» ζητά ενημέρωση για την απουσία συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
Ερωτήματα προς την Περιφερειακή Αρχή για το νέο πλαίσιο τουριστικής ανάπτυξης