× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η ώρα των δηλώσεων πόθεν έσχες 2025

Οι ποινές για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις είναι βαρύτατες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να φθάσουν τα 10 χρόνια φυλάκισης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2025

Έρχεται η ώρα των δηλώσεων πόθεν έσχες 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2025 για τα εισοδήματα του 2024. Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχονται και οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2025, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά πάλι η γραφειοκρατική ταλαιπωρία, όπως χιλιάδες πολίτες καλούνται να δηλώσουν τα ίδια στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ, στο Κτηματολόγιο και στις τράπεζες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2024 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τις 21/07/2025. Εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι 31/07/2025.

 

Αμέσως μετά ξεκινούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2025 για τα εισοδήματα του 2024. Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ήδη πολλοί υπόχρεοι λαμβάνουν την εξής ενημέρωση: «Είστε αποδέκτης αυτής της ειδοποίησης γιατί έχετε συμπεριληφθεί σε κατάσταση υπόχρεων προσώπων για υποβολή ετήσιας Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) του έτους 2025 (χρήση 2024), σύμφωνα με τον ν.5026/23, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως υπόχρεο πρόσωπο ή σύζυγος ή εν διαστάσει σύζυγος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης με υπόχρεο πρόσωπο. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσής σας θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr. Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ανωτέρω νόμου. Κάθε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες για την υποβολή δήλωσης είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, με το παρόν σας ενημερώνουμε ότι τα ατομικά σας στοιχεία καθώς και των ανήλικων τέκνων σας, εφόσον τα έχετε γνωστοποιήσει στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή (περ. β’ της παρ. 1, άρθρο 17 του ν. 5026/23), και συγκεκριμένα ο Α.Φ.Μ., τα 3 αρχικά γράμματα του επωνύμου, τα 3 αρχικά γράμματα του ονόματος και η ημερομηνία γέννησης, θα αποσταλούν στους φορείς που διαλειτουργούν με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (παρ. 1A του άρθρου 45 του ν.5026/23), ώστε να διαβιβάσουν σε αυτό όλα τα δεδομένα τα οποία διαθέτουν και θα χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση της δήλωσης. Οι σχετικές αποφάσεις διαλειτουργικότητας αναρτώνται στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr.  

 

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι Α.Φ.Μ. του υπόχρεου προσώπου καθώς και του συζύγου ή εν διαστάσει συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης με υπόχρεο πρόσωπο ή των ανήλικων τέκνων του, όπως αυτοί γνωστοποιήθηκαν ή χορηγήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 17 του ν. 5026/23, περιλαμβάνονται στις καταστάσεις υπόχρεων προσώπων».

 

Η νέα διαδικασία περιλαμβάνει:

– Αυτόματη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, όπως καταθέσεις, ακίνητα, εισοδήματα και οχήματα.

– Ηλεκτρονική κατάθεση συμβολαιογραφικών εγγράφων από τους συμβολαιογράφους εντός 15 ημερών.

– Είσοδος με προσωπικούς κωδικούς TAXIS, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και ευκολία.

– Δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων πριν την οριστικοποίηση της δήλωσης.

– Ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών όπου απαιτείται, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

 

Αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις

Οι ποινές για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις έχουν γίνει αυστηρότερες, περιλαμβάνοντας:

– Φυλάκιση έως 10 χρόνια για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

– Δήμευση περιουσίας, αν δεν αποδειχθεί η νόμιμη προέλευσή της.

– Χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τις 10.000 ημερήσιες μονάδες.

 

Η συμμόρφωση με τη νέα διαδικασία είναι κρίσιμη, καθώς οι έλεγχοι γίνονται πιο αυστηροί, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτροπή οικονομικών παραβάσεων.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι αγροκτηνοτρόφοι της Λήμνου πάνε στον Κυρανάκη

Στόχος τους είναι η ανάδειξη των προβλημάτων και η διεκδίκηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων που θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής στη Λήμνο
Οι αγροκτηνοτρόφοι της Λήμνου πάνε στον Κυρανάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είδε εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά του ελαιολάδου

Συνεχίζει να μελετά την αγορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού τόσο στον τομέα του χονδρικού εμπορίου όσο και στον τομέα του λιανικού εμπορίου
Δεν είδε εναρμονισμένες πρακτικές στην αγορά του ελαιολάδου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοταχώς προς διαγωνισμό η ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλου ‑ Βορείου Αιγαίου

Αποφασισμένη η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη, παρά τις όποιες δυσκολίες να προχωρήσει η γραμμή του Βόλου. Δεν ενδιαφέρεται η Attica Group, βάζει όρους ο Ηλιόπουλος, συνεχίζεται οι συζητήσεις με ακτοπλόους
Ολοταχώς προς διαγωνισμό η ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλου ‑ Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Η Lidl Ελλάς αναγνωρίζεται Top Employer για 10η συνεχόμενη χρονιά

Μια διάκριση που επισφραγίζει τη διαρκή προσήλωσή της στη δημιουργία ενός πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος με επίκεντρο το #teamlidl.
Η Lidl Ελλάς αναγνωρίζεται Top Employer για 10η συνεχόμενη χρονιά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου

Διαβάστε εδώ πως τα άδεια δωμάτια των ξενοδοχείων επηρεάζουν επενδύσεις εργασία και ποιότητα υπηρεσιών
Μείζον πρόβλημα οι χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό – επισιτισμό

Στη δικαιοσύνη προσφεύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό
Χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στο τουρισμό – επισιτισμό
ΕΛΛΑΔΑ

Παραιτήθηκε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Χρεώθηκε το πολύωρο μπλακ άουτ στις αερομεταφορές αλλά και την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει η ΥΠΑ
Παραιτήθηκε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.347 συλλήψεις και πάνω από 3.300 παραβάσεις ΚΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο

Τι δείχνει ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τον Δεκέμβριο
1.347 συλλήψεις και πάνω από 3.300 παραβάσεις ΚΟΚ στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

9,5% πάνω τα αεροπορικά εισιτηρία σε ένα μήνα

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του κόστους μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο
9,5% πάνω τα αεροπορικά εισιτηρία σε ένα μήνα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Το πλοίο της Sea Jets συνεχίζει τα δρομολόγια στην γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΕΛΛΑΔΑ

Παρωχημένα συστήματα πίσω από το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Παραμύθια της χαλιμάς τα όσα ανακοινώθηκαν περί κυβερνοεπίθεσης
Παρωχημένα συστήματα πίσω από το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών