× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται η ώρα των δηλώσεων πόθεν έσχες 2025

Οι ποινές για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις είναι βαρύτατες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να φθάσουν τα 10 χρόνια φυλάκισης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2025

Έρχεται η ώρα των δηλώσεων πόθεν έσχες 2025
' χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2025 για τα εισοδήματα του 2024. Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχονται και οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2025, καθώς μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινά πάλι η γραφειοκρατική ταλαιπωρία, όπως χιλιάδες πολίτες καλούνται να δηλώσουν τα ίδια στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα στην ΑΑΔΕ, στο Κτηματολόγιο και στις τράπεζες.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2024 υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τις 21/07/2025. Εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι 31/07/2025.

 

Αμέσως μετά ξεκινούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες 2025 για τα εισοδήματα του 2024. Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Ήδη πολλοί υπόχρεοι λαμβάνουν την εξής ενημέρωση: «Είστε αποδέκτης αυτής της ειδοποίησης γιατί έχετε συμπεριληφθεί σε κατάσταση υπόχρεων προσώπων για υποβολή ετήσιας Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) του έτους 2025 (χρήση 2024), σύμφωνα με τον ν.5026/23, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως υπόχρεο πρόσωπο ή σύζυγος ή εν διαστάσει σύζυγος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης με υπόχρεο πρόσωπο. Για την εκπλήρωση της υποχρέωσής σας θα πρέπει να συνδεθείτε στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr. Η ετήσια Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ανωτέρω νόμου. Κάθε περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες για την υποβολή δήλωσης είναι διαθέσιμες στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, με το παρόν σας ενημερώνουμε ότι τα ατομικά σας στοιχεία καθώς και των ανήλικων τέκνων σας, εφόσον τα έχετε γνωστοποιήσει στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή (περ. β’ της παρ. 1, άρθρο 17 του ν. 5026/23), και συγκεκριμένα ο Α.Φ.Μ., τα 3 αρχικά γράμματα του επωνύμου, τα 3 αρχικά γράμματα του ονόματος και η ημερομηνία γέννησης, θα αποσταλούν στους φορείς που διαλειτουργούν με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ (παρ. 1A του άρθρου 45 του ν.5026/23), ώστε να διαβιβάσουν σε αυτό όλα τα δεδομένα τα οποία διαθέτουν και θα χρησιμοποιηθούν για τη συμπλήρωση της δήλωσης. Οι σχετικές αποφάσεις διαλειτουργικότητας αναρτώνται στην εφαρμογή Υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης στην διαδικτυακή σελίδα του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ pothen.gr.  

 

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι οι Α.Φ.Μ. του υπόχρεου προσώπου καθώς και του συζύγου ή εν διαστάσει συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης με υπόχρεο πρόσωπο ή των ανήλικων τέκνων του, όπως αυτοί γνωστοποιήθηκαν ή χορηγήθηκαν σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 17 του ν. 5026/23, περιλαμβάνονται στις καταστάσεις υπόχρεων προσώπων».

 

Η νέα διαδικασία περιλαμβάνει:

– Αυτόματη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, όπως καταθέσεις, ακίνητα, εισοδήματα και οχήματα.

– Ηλεκτρονική κατάθεση συμβολαιογραφικών εγγράφων από τους συμβολαιογράφους εντός 15 ημερών.

– Είσοδος με προσωπικούς κωδικούς TAXIS, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και ευκολία.

– Δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων πριν την οριστικοποίηση της δήλωσης.

– Ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών όπου απαιτείται, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

 

Αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις

Οι ποινές για ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις έχουν γίνει αυστηρότερες, περιλαμβάνοντας:

– Φυλάκιση έως 10 χρόνια για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

– Δήμευση περιουσίας, αν δεν αποδειχθεί η νόμιμη προέλευσή της.

– Χρηματικά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν τις 10.000 ημερήσιες μονάδες.

 

Η συμμόρφωση με τη νέα διαδικασία είναι κρίσιμη, καθώς οι έλεγχοι γίνονται πιο αυστηροί, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτροπή οικονομικών παραβάσεων.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση