× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχεται ο τετραετής διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Το ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας κατά την επίσκεψη του στη Χίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/7/2025

Έρχεται ο τετραετής διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές
' χρόνος ανάγνωσης

Στη Χίο βρέθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, σήμερα Παρασκευή 18 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. υπουργός αναφέρθηκε στον νέο τετραετή διαγωνισμό για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές, ο οποίος ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Όπως δήλωσε, στόχος είναι να δοθεί προβλεψιμότητα στις μετακινήσεις και να μπορούν επαγγελματίες και φορείς του τουρισμού να προγραμματίζουν εγκαίρως τις δραστηριότητές τους. Μέσα στο χειμώνα αναμένονται οι αναδοχές των πλοίων για όλους τους προορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως για τρίτο συνεχόμενο έτος ο διαγωνισμός ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση καθώς η νέα δρομολογιακή περίοδος αρχίζει την 1η Νοεμβρίου του 2025. Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών. Όταν ο διαγωνισμός για την δρομολογιακή περίοδο 2024 – 2025 δεν έχει ολοκληρωθεί ως σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά στα λιμενικά έργα, ο Υπουργός έκανε λόγο για «βαριά έργα υποδομής», επισημαίνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, στα πρότυπα του επιτυχημένου προγράμματος «ΑΙΓΙΣ». Όπως τόνισε, τα έργα αυτά είναι κρίσιμα λόγω της αλλαγής των αναγκών των νησιών, των νέων τεχνικών απαιτήσεων για μεγαλύτερα πλοία και των κλιματικών προκλήσεων.

Ο Υπουργός υπογράμμισε την πρόθεση του Υπουργείου να συνεργαστεί στενά με τους Δήμους και τα Λιμενικά Ταμεία, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχει ο νόμος, αλλά και τη στήριξη του ΤΑΙΠΕΔ, για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων.

Ο κ. Κικίλιας συνοδευόταν από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Τρύφωνα Κοντιζά. Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώθηκε από ανώτερα στελέχη για την επιχειρησιακή δραστηριότητα και τις μεταναστευτικές ροές, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάρκο, εκφράζοντας τον σεβασμό και την εκτίμησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περιοδεία έκλεισε με ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Χίου, παρουσία των Δημάρχων Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, εκπροσώπων του Λιμενικού Ταμείου και επαγγελματικών σωματείων. Οι συζητήσεις αφορούσαν τις υποδομές, τις ακτοπλοϊκές ανάγκες, τις πύλες Σένγκεν, καθώς και κοινωνικά ζητήματα όπως η μείωση της τιμής εισιτηρίων για τους συνταξιούχους ναυτικούς.

Ο Δήμαρχος Χίου, Ιωάννης Μαλαφής, δήλωσε: «Συζητήσαμε εκτενώς με τον Υπουργό για τις ανάγκες των νησιών μας. Από την κοινωνική πολιτική για τους συνταξιούχους ναυτικούς, μέχρι τις κρίσιμες υποδομές και τον τουρισμό. Ο Υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένος και πιστεύουμε ότι, όπως και στο Υπουργείο Υγείας, θα αποδώσει καρπούς η αποτελεσματικότητά του και στο Υπουργείο Ναυτιλίας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση