× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Μυτιλήνη έγινε ένα με τον Δημήτρη Μπάση και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Γράφει η ΕΥΡΗΝΗ ΧΡΥΣΑΦΗ

Δημοσίευση 17/7/2025

Η Μυτιλήνη έγινε ένα με τον Δημήτρη Μπάση και το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Την Τετάρτη 16 Ιουλίου, το Δημοτικό Στάδιο Μυτιλήνης μεταμορφώθηκε σε μια μεγάλη μουσική σκηνή γεμάτη συναίσθημα, με αφορμή τη συναυλία για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης (ΜΣΜ). Μπροστά σε ένα κοινό που πλημμύρισε τις κερκίδες και το χορτάρι του σταδίου, μαθητές, απόφοιτοι, καθηγητές και ο σπουδαίος ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης ένωσαν φωνές, νότες και αναμνήσεις σε μια αξέχαστη βραδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συναυλία αποτέλεσε κορύφωση της επετειακής χρονιάς για το σχολείο που εδώ και τρεις δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μουσική παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο – και όχι μόνο. Μαθητές που φοιτούν ακόμη, απόφοιτοι που σήμερα σπουδάζουν ή έχουν ήδη επιστρέψει ως καθηγητές στο σχολείο που τους διαμόρφωσε, ανέβηκαν στη σκηνή δίπλα στον Δημήτρη Μπάση, με ένα πολυσύνθετο πρόγραμμα που συνδύασε παλιά και νέα τραγούδια, από τη «Ρόζα» του Μητροπάνου μέχρι σύγχρονες συνθέσεις και λαϊκά διαμάντια.

Οι πυρετώδεις πρόβες πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης – αφού, όπως σημείωσε και η διεύθυνση του σχολείου, το Μουσικό Σχολείο παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς δικό του κτίριο. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο συμβολική τη φετινή χρονιά, καθώς μόλις λίγες μέρες πριν τη συναυλία, ανακοινώθηκε η ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Μυτιλήνης για τη δημοπράτηση της μελέτης ανέγερσης του πρώτου αυτόνομου κτιρίου για το ΜΣΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία: η Μυτιλήνη αγκάλιασε αυτή τη γιορτή όχι μόνο ως μια καλλιτεχνική εκδήλωση, αλλά ως μια βαθιά συλλογική και κοινωνική στιγμή. Το κοινό αποθέωσε τους συμμετέχοντες, τραγούδησε, συγκινήθηκε και στο φινάλε σηκώθηκε όρθιο, χόρεψε αγκαλιασμένο και τραγούδησε – αποδεικνύοντας ότι η μουσική έχει τη δύναμη να ενώνει.

«Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μια συναυλία. Ήταν μια τελετουργία επιστροφής, επανένωσης, αναγνώρισης και ελπίδας», όπως σχολίασε θεατής που παρακολούθησε με δάκρυα στα μάτια το φινάλε.

Η συναυλία αυτή δεν σηματοδότησε μόνο την αρχή του καλοκαιριού, αλλά και το πέρασμα σε μια νέα εποχή για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Ένα σχολείο που έχει σμιλέψει γενιές νέων μουσικών, έχει στηρίξει με συνέπεια την πολιτιστική ζωή της Λέσβου και έχει χαρίσει στιγμές που μένουν χαραγμένες στη συλλογική μνήμη του τόπου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μειωμένα τροχαία ατυχήματα στο Βόρειο Αιγαίο τον Δεκέμβριο 2025

Τα στοιχεία της Αστυνομίας δείχνουν λιγότερα περιστατικά σε Λέσβο Χίο και Σάμο
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η αιμοδοσία των δικηγόρων

Μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές των νησιών φωτογραφίζουν τον αθλητισμό και τη δημιουργία

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης προκηρύσσει τον 3ο διανησιωτικό μαθητικό διαγωνισμό φωτογραφίας για σχολεία του Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθαίνοντας την ιστορία της πόλης μέσα από την αρχιτεκτονική

Μαθητές της Ε΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Μυτιλήνης σε πιλοτικό πρόγραμμα για τα διδακτήρια της πόλης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παρέμβαση ΑΔΕΔΥ Λέσβου για αγρότες και σχολεία

Στήριξη στις κινητοποιήσεις και ξεκάθαρο όχι στην κατάργηση των σχολικών επιτροπών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Αυτό που ζούμε στα Δάφια είναι το αύριο για όλα τα σχολεία»

Η μαρτυρία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δαφίων για καθυστερήσεις, περιορισμό πόρων και απώλεια ελέγχου στη λειτουργία των σχολικών μονάδων από τις καταργήσεις των Σχολικών Επιτροπών
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Το κιρκινέτσι» κόβει τη βασιλόπιτα του

Η εκδήλωση θα συνδυαστεί με κουβέντα για το παρόν και το μέλλον των γειτονιών Κουλμπάρας και Κιόσκι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πρωτάθλημα Δρόμου σε Ανώμαλο έδαφος σε Λέσβο και Λήμνο

Από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου το Σάββατο 17 Ιανουαρίου
ΥΓΕΙΑ

Μετά από χρόνια αδράνειας θετική εξέλιξη για το ΚΕΦΙΑΠ Λέσβου

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Βρίσα αποκτά ξανά σχολείο

Την Πέμπτη η υπογραφή της σύμβασης για το νέο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό πεζού στην Καλλονή

Δικογραφία σε βάρος του οδηγού ταξί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σφοδρή επίθεση της ΔΑΣ στην κυβερνητική πολιτική για τα σχολεία

Μιλά για δραματική μείωση χρηματοδότησης γραφειοκρατικό χάος και προώθηση της εμπορευματοποίησης της παιδείας