× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Περιήγηση στη θέση Μπαλή Αλώνια στο μουσείο φυσικής ιστορίας στο Σίγρι

Το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 11.30 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2025

Περιήγηση στη θέση Μπαλή Αλώνια στο μουσείο φυσικής ιστορίας στο Σίγρι
' χρόνος ανάγνωσης

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια οργανώνει το Σάββατο 19 Ιουλίου 2025, στις 11.30  το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί μια σημαντική προστατευόμενη απολιθωματοφόρα θέση. Από τις ερευνητικές εργασίες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά φυτικά απολιθώματα. Περισσότεροι από ενενήντα κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων, ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν ένα σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους στη Θέση Μπαλή Αλώνια ολοκληρώθηκαν πρόσφατα εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνεται ο ψηλότερος ιστάμενος απολιθωμένος κορμός στον κόσμο, το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 8,5 μέτρα. Πρόκειται για δένδρο σεκόιας με γιγάντιες διαστάσεις, ενδεικτικό της σύνθεσης του δασικού οικοσυστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης οι Κυπαρισσίδες που εμφανίζονται σε εντυπωσιακές συστάδες στα κατώτερα τμήματα του Πάρκου.

Εκατοντάδες άλλοι ιστάμενοι ακικατακείμενοι κορμοί δένδρων, μεταξύ άλλων οι ενδημικές Πευκίδες της Λέσβου (Lesbosoxylonsp), που αναγνωρίσθηκαν στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και αποτελούν νέα είδη για την επιστήμη.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ενημέρωση από τον Γεωλόγο Λουκά Σαββέλο για την ιστορία της θέσης, τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων, που φέρει από τον 17ο αιώνα την χαρακτηριστική ονομασία «Κύρια Απολιθωμένη».

- Καθοδηγούμενη περιήγηση στις σημαντικότερες απολιθωματοφόρες θέσεις και ενημέρωση για τα μοναδικά απολιθώματα που βρίσκονται στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους και για τη σημασία τους.

-  Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμάτων, τις νέες υποδομές πρόσβασης των επισκεπτών σε νέες απολιθωματοφόρες θέσειςκαι για την διεθνή αναγνώριση του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Παροχή ενημερωτικού υλικού και χάρτη περιήγησης.

Οι δεκάδες απολιθωμένοι κορμοί, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και οι ηφαιστειακές, τεκτονικές γεωμορφές κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών, και η ιστορία εκατομμυρίων ετών που ξετυλίγεται σε κάθε σημείο του Πάρκου, αποτελούν μάρτυρες της συναρπαστικής γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου.

Τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προσφέρουν επιστημονική ενημέρωση και παρουσίαση των απολιθωμάτων σε ομάδες επισκεπτών.

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτείται κράτηση και έκδοση εισιτηρίου 10 ευρώ  από το εκδοτήριο του Πάρκου ή ηλεκτρονικά από την  ιστοσελίδα lesvosmuseum.gr.

Για ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα