Περιπολίες για να μην «ξεσπάσουν» νέες φωτιές στη Δυτική Λέσβο
Αλλεπάλληλοι εμπρησμοί με στόχο να κανούν δασικές εκτάσεις σε βουνά της περιοχής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/7/2025

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Δυτική Λέσβο τις προηγούμενες ημέρες. Όλες ξεκίνησαν δίπλα από δρόμους και παράλληλα αξιοποιούσαν τους βοριάδες για να επεκταθούν σε ορεινούς όγκους. Η κατάσταση αυτή δείχνει στοχευμένους εμπρησμούς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τα σημεία έναρξης των πυρκαγιών με τις περιοχές της Δυτικής Λέσβου στις οποίες έχουν δοθεί άδειες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
Το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιουλίου την ώρα που ολοκληρώνονταν η κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στο Σκαλοχώρι της Δυτικής Λέσβου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λέσβου Παναγιώτη Μπιμπούδης δήλωσε στο «Ν»: «Ζούμε μια διαρκή και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διήμερο όλοι οι συνάδελφοι έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ. Είχαμε συνολικά έξι συμβάντα στα οποία κάναμε επέμβαση και άλλα 2-3 περιστατικά που ελέγξαμε προληπτικά.
Είναι, χωρίς υπερβολή, το πιο δύσκολο διήμερο του φετινού καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Σκαλοχώρι. Παράλληλα, αντιμετωπίσαμε μικρότερες δασικές και χορτολιβαδικές πυρκαγιές, ακόμη και φωτιές σε οικίες και σε ελαιοπερίβολα, τις οποίες καταφέραμε να περιορίσουμε σε αρχικό στάδιο.
Η κόπωση είναι δεδομένη – είναι καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες υψηλές, οι άνεμοι δυνατοί. Παρ’ όλα αυτά, ανταποκριθήκαμε ικανοποιητικά και συνεχίζουμε τις αντικαταστάσεις του προσωπικού όπου χρειάζεται.
Φυσικά και υπάρχει προβληματισμός. Το ανακριτικό τμήμα της Υπηρεσίας μας ερευνά κάθε ενδεχόμενο. Υπάρχουν υποψίες, συλλέγουμε πληροφορίες και καταθέσεις. Οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε πολύ μικρή ακτίνα, με ισχυρούς ανέμους που ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς. Είναι σαφές ότι εξετάζουμε και το ενδεχόμενο εμπρησμού.
Θέλουμε να ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εργασίες τους, ειδικά όταν χρησιμοποιούν εργαλεία που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα ή φωτιά. Αν μπορούν, καλό είναι να τις αποφύγουν για 2-3 μέρες, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι επικίνδυνες. Και, φυσικά, να μας ειδοποιούν άμεσα για οποιαδήποτε ένδειξη φωτιάς ή καπνού. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.»
Το προβληματισμό των κατοίκων των χωριών της Δυτικής Λέσβου για τα συνεχόμενα περιστατικά πυρκαγιών μεταφέρει μέσα από την κάμερα του «Ν» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής. Χαρακτηριστικά μας είπε: «Από προχθές το βράδυ είχαμε συνολικά έξι πυρκαγιές στην περιοχή μας. Ορισμένες από αυτές προλάβαμε να τις αντιμετωπίσουμε εγκαίρως. Η πρώτη ξέσπασε μέσα στον οικισμό της Σκάλας Καλλονής, κοντά στο κεραμοποιείο, σε χώρο με παλιά οχήματα και ανταλλακτικά. Ευτυχώς επενέβησαν έγκαιρα η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, και αποτρέψαμε την εξάπλωσή της σε κατοικίες.
Πριν καλά-καλά σβήσει αυτή η φωτιά, είδαμε καπνό στον απέναντι λόφο, πάνω από τον Άγιο Ιγνάτιο. Τρέξαμε κι εκεί, μαζί με την Πυροσβεστική, και αντιμετωπίσαμε μια μεγάλη πυρκαγιά.
Από εκείνο το σημείο και μετά, η κατάσταση ξέφυγε. Έχουμε έξι πυρκαγιές μέσα σε ακτίνα 5-6 χιλιομέτρων, κάτι που δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής και την Αστυνομία.
Όλες οι φωτιές ξεκίνησαν κοντά σε δρόμους, με τον άνεμο να φυσά προς περιοχές με βλάστηση – ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται. Υπάρχουν υπόνοιες, και ακούγονται διάφορα, ακόμη και για συγκεκριμένο άτομο με ιστορικό, όμως αυτό πλέον αφορά άλλες αρμόδιες αρχές.
Σήμερα το πρωί είχαμε νέα φωτιά στη Φίλια, την οποία προλάβαμε εγκαίρως. Λίγο αργότερα δεχθήκαμε σήμα για καπνό στην περιοχή ανάμεσα σε Άντισσα και Γαβαθά. Μεταβήκαμε άμεσα στο σημείο, αλλά τελικά επρόκειτο για καπνό που φαίνεται να ερχόταν από την Τουρκία.
Είμαστε όλοι σε πλήρη επιφυλακή, έχουμε αφήσει στην άκρη κάθε άλλη δραστηριότητα για να κάνουμε πυροπεριπολίες, και ζητάμε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνουν άμεσα τις αρχές αν δουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ανθρώπων ή πόρων. Το προσωπικό είναι εξαντλημένο και οι καταστάσεις κρίσιμες.»
Δείτε το βίντεο: