× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησε το 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς με ελεύθερη είσοδο και διεθνές αποτύπωμα

Και σύμπραξη τριών Περιφερειών για κοινή στρατηγική τουρισμού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/7/2025

Ξεκίνησε το 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς με ελεύθερη είσοδο και διεθνές αποτύπωμα
' χρόνος ανάγνωσης

Με τη φράση «Έχουμε την τιμή να είναι η γενέτειρά της η Λέσβος», ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μιχάλης Δήσσος άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη για την παρουσίαση του 2ου Φεστιβάλ Σαπφούς, τον σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, φέροντας το όνομα της κορυφαίας λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας.

Ο κ. Δήσσος επισήμανε πως στόχος της διοργάνωσης είναι να φέρει τη Σαπφώ κοντά στις νέες γενιές και να συνδέσει τη λυρική ποίηση με το σήμερα, μέσα από ένα πολυφωνικό, εξωστρεφές και ποιοτικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Κορύφωση του 2ου Φεστιβάλ Σαπφούς αποτέλεσε η μεγάλη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου αύριο, Πέμπτη 10 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ελιάς Βρανά, στον Παπάδο Γέρας. Ο σπουδαίος συνθέτης εμφανίστηκε μαζί με τους Δημήτρη Μπάση και Ηρώ Σαΐα, σε μια βραδιά υψηλής μουσικής και συμβολισμού. Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, διατέθηκαν 1.500 προσκλήσεις με ελεύθερη είσοδο, ενώ κάποιοι θεατές θα είναι όρθιοι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να συμμετέχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολιτισμός και τουρισμός με κοινή στρατηγική
Ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή κοινής διακήρυξης για τον τουρισμό από τους Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου. Η διακήρυξη υπογράφεται την Παρασκευή 11 Ιουλίου, το Porto Plomari, παρουσία της Γενικής Γραμματέα Τουρισμού, έπειτα από ξενάγηση των προσκεκλημένων στο Πλωμάρι. Σκοπός της σύμπραξης, όπως τονίστηκε, είναι η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για τον τουρισμό στις νησιωτικές περιφέρειες, που καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις αλλά και να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές.

Η διευθύντρια του Γραφείου Τουρισμού Αγγελική Πολυτάκη υπογράμμισε τη σημασία των συνεργασιών, ειδικά ανάμεσα σε περιοχές με ιδιαίτερα γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως τα νησιά, και δήλωσε: «Όταν οι τουριστικές περιφέρειες ενώνονται, ενισχύεται η φωνή μας». Από την πλευρά του, ο κ. Μουτζούρης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Αν πηγαίνεις με πλούσιους, κάτι σου μένει κι εσένα», αναφερόμενος στις διαφορές στον αριθμό τουριστών – εκατομμύρια στα Ιόνια και στο Νότιο Αιγαίο, έναντι περίπου 200.000 επισκεπτών στη Λέσβο.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Σαπφούς
Το Sappho Lesvos Festival 2025 συνεχίζεται με τις εξής εκδηλώσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρασκευή 11 Ιουλίου
«Φρέντυ Γερμανός: Όταν η δημοσιογραφία συναντά τη λογοτεχνία»
Μια βραδιά μνήμης και συζήτησης με συγγραφείς-δημοσιογράφους, αφιερωμένη στον εμβληματικό Φρέντυ Γερμανό.

Σάββατο 12 Ιουλίου
Αφιέρωμα στη Λυρική Ποίηση (σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Φιλολόγων Λέσβου)
Με τον καθηγητή Tim Whitemarsh (Πανεπιστήμιο Cambridge), την Κατερίνα Σχοινά και τη Μαρία Ναυπλιώτου σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Θοδωρή Οικονόμου.

Οραματισμός και εξωστρέφεια
Όπως επισημάνθηκε, το Sappho Lesvos Festival είναι ένας θεσμός που προβάλλει την τοπική ταυτότητα μέσα από ένα παγκόσμιο πρίσμα, ενισχύοντας την εξωστρέφεια της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου. Το Φεστιβάλ έχει ήδη παρουσιαστεί στο Λονδίνο, έχει φιλοξενήσει διεθνείς προσωπικότητες και συνεχίζει να εξελίσσεται σε πλατφόρμα διαλόγου, τέχνης και πολιτιστικής διπλωματίας.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου φιλοδοξεί να καταστήσει τη Λέσβο σημείο συνάντησης της παράδοσης με τη σύγχρονη σκέψη και να εδραιώσει το Φεστιβάλ Σαπφούς ως διεθνές πολιτιστικό ορόσημο, με βαθιά σύνδεση με το νησί και τη λυρική του κληρονομιά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης