× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Απάντηση Βέρρου στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου καλεί τον Π. Βάλεση να αναλογιστεί τον ρόλο του

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/7/2025

Απάντηση Βέρρου στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

««Κρείττον του λαλείν το σιγάν». Με αφορμή τις δύο διαδοχικές -και σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας- συνεντεύξεις Τύπου του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ για τα θέματα του νερού (σ.σ. και ειδικότερα για εκείνα του Πολιχνίτου), ως δημοτική αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, οφείλουμε πριν απ΄ όλα να επισημάνουμε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΔΕΥΑΛ, είναι μία Διαδημοτική επιχείρηση που ανήκει στους Δήμους και σκοπός της είναι να παρέχει τις υπηρεσίες της σε αυτούς.
Από το ύφος του Προέδρου της και πολύ περισσότερο από το περιεχόμενο όσων είπε στις δύο συνεντεύξεις του στα τοπικά μέσα, διαπιστώνει δυστυχώς κανείς, πως ο ίδιος, μάλλον θεωρεί ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ανήκει στη ΔΕΥΑΛ.
Γιατί πως μπορεί κάποιος να εξηγήσει το γεγονός ότι επιλέγει να ενημερώνει έμμεσα τον Δήμο μας για τα προβλήματα υδροδότησής του και τις λύσεις που προτείνονται, μέσω συνεντεύξεων Τύπου και όχι άμεσα, με μία συνάντηση με τον Δήμαρχο, ως οφείλει εκ της καταστατικής λειτουργίας της Διαδημοτικής επιχείρησης;
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, ατυχώς, έχει παρασυρθεί και παρεξηγεί εδώ και πολύ καιρό τον θεσμικό του ρόλο, που σε καμία περίπτωση δεν του επιτρέπει να ενεργεί κατά το δοκούν. Και όσο συνεχίζει σε αυτήν του την εκτροπή, αντί να μειώνει –όπως ενδεχομένως πιστεύει- τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, τελικά καταφέρνει να εκθέτει τον Δήμαρχο Μυτιλήνης. Αν και δεν πρόκειται –και το σημειώνουμε προς πάσα κατεύθυνση- ο ίδιος και η εκτροπή του, να αποτελέσουν την αιτία για σοβαρή διαταραχή των σχέσεων των δύο Δήμων…
Με την ανακοίνωσή μας, δεν επιθυμούμε να αυξήσουμε την ένταση που καταφανώς έχει μεγάλη ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ. Επειδή όμως η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ Μαρία Σηφάκη δήλωσε χτες ότι έχει επισκεφτεί δεκάδες φορές τον Πολιχνίτο, αναρωτιόμαστε, δεν κρίθηκε ποτέ καμία φορά απαραίτητη η παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου σε μία από τις επισκέψεις αυτές; Ώστε να γίνει κοινωνός και αυτός του προβλήματος;
Οφείλουμε λοιπόν να καταθέσουμε δημοσίως, πως ουδέποτε ο κ. Πρόεδρος (σ.σ. ή έστω η κα Σηφάκη), από την αρχή της θητείας του στην ΔΕΥΑΛ, δεν έχει συναντηθεί με τον Δήμαρχο για μία ενημέρωση, μία έστω συζήτηση για τα πλείστα ζητήματα υδροδότησης που παρατηρούνται, όχι μόνο στον Πολιχνίτο, αλλά και σε άλλες περιοχές της δυτικής Λέσβου. Όπως στην Καλλονή, στη Σκάλα Καλλονής, στην Πέτρα, στην Άναξο, στον Σκουτάρο, στα Βασιλικά, στην Ερεσό και σε πολλές άλλες περιοχές. Γιατί εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι η κατάσταση με το νερό στον Πολιχνίτο, είναι η κορυφή του παγόβουνου της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στη Δυτική Λέσβο.
Αντιλαμβανόμαστε, πως ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, είναι αιρετός του Δήμου Μυτιλήνης και σε έναν βαθμό κατανοούμε την ιδιαιτερότητα αυτή. Καταλαβαίνουμε επίσης πως τα προβλήματα στη Δυτική Λέσβο, είναι μεγάλα, δισεπίλυτα και διαχρονικά.
Δεν λύνονται όμως με συνεντεύξεις Τύπου, αφορισμούς, με λάσπη στον ανεμιστήρα και διασπορά ευθυνών. Λύνονται με υπευθυνότητα, με πολλή δουλειά και προπάντων σε συνεννόηση με αυτούς που επέλεξαν οι δημότες της Δυτικής Λέσβου ως δημοτική αρχή. Η κατανόησή μας προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, αγγίζει πολλές φορές τα όριά της, όταν διαπιστώνουμε πως ο ίδιος, έχει τελικά άψογη συνεννόηση και επαφή για τα θέματα της Δυτικής Λέσβου με τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου μας και όχι με τη δημοτική αρχή! Όπως de facto έχει με τη δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης.
Τώρα, όλο αυτό το σκηνικό που σήμερα φιγουράρει σε όλα τα ρεπορτάζ του Τύπου, όπως ασφαλώς και η ίδια η ένταση που προκαλούν σε πολιτικό και κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο τα προβλήματα υδροδότησης, μπορεί να έχει προκαλέσει πιθανά και παρανοήσεις ή και παρεξηγήσεις, είτε από μέρους του Δήμου μας, είτε από μέρους του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ. Με αυτή τη λειτουργία του όμως, είναι σίγουρο πως δεν θα μάθουμε ποτέ.
Πόσω μάλλον με συνεντεύξεις όπου καταγράφονται πρωτάκουστες και αδιανόητες για μία διοίκηση διαδημοτικής επιχείρησης νερού αλλά και για την αυτοδιοίκηση, καταγγελίες για «νταβατζήδες», για νοθεύσεις στα δείγματα ποιότητας νερού και ιστορίες που κανονικά ανήκουν στα αστυνομικά ρεπορτάζ αν όχι σε αστυνομικά μυθιστορήματα. Αν έχει έστω και ενδείξεις για όλα αυτά που ελαφρά τη καρδία λέει στα μικρόφωνα, θα έπρεπε να είναι ήδη στον Εισαγγελέα και όχι σε συνεντεύξεις τύπου!
Ως εκ τούτων και ενώπιον των πολιτών που δεν γίνεται να παρακολουθούν δια του Τύπου, μία προσπάθεια του Προέδρου να λυθούν διαφορές «επί προσωπικού», τη στιγμή που οι δύο Δήμοι είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της λειψυδρίας και βαδίζοντας μάλιστα προς την καρδιά του καλοκαιριού με προβλήματα στο νερό, καλούμε τον κ. Πρόεδρο να αναλογιστεί τον θεσμικό του ρόλο. Να αναλογιστεί και την ταλαιπωρία του κόσμου και να έλθει σε επαφή άμεσα με τον Δήμο μας για τα ζητήματα τόσο του Πολιχνίτου, όσο και των άλλων περιοχών της δυτικής Λέσβου.
Κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από τα προβλήματα των πολιτών. Οι επικοινωνιακές τακτικές, οι συνεντεύξεις και οι φωτογραφίες μάλλον περισσότερο προκαλούν, παρά κάνουν καλό σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν.
Κύριοι επιτέλους συνέλθετε και εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης