Γιαπράκια, κεφτεδάκια και... Golden Apple στην Αγιάσο
Διεθνείς συνέργειες και κοινωνική προσφορά σε ένα τριήμερο γεύσεων και πολιτισμού
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/7/2025

Με διεθνή προοπτική, κοινωνικό αποτύπωμα και άρωμα αυθεντικής τοπικής παράδοσης, διοργανώνεται την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, το πρώτο Φεστιβάλ Λεσβιακής Γαστρονομίας με τίτλο «Αγιασώτικη Κουζίνα», στον «Κήπο της Παναγίας» στην Αγιάσο, κάτω από τον Όλυμπο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, όπως ανακοίνωσε ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κούσκος, αναμένονται σημαντικές διεθνείς συνεργασίες που προβάλλουν τη Λέσβο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Συνεργασία με τη FIJET και παρουσίαση του προορισμού της Λέσβου
Κατά τη συνάντηση της Τρίτης 8 Ιουλίου με τον εκπρόσωπο της FIJET στην Ελλάδα, Γιώργο Παπαθανασόπουλο, συμφωνήθηκε η συμμετοχή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρισμού (FIJET) στο φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του τουριστικού προορισμού της Λέσβου στα μέλη της FIJET, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια του νησιού και στην ενίσχυση της γαστρονομικής του ταυτότητας.
Έρχεται το Golden Apple στη Λέσβο – Συνέδριο τουρισμού το φθινόπωρο
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Optimum Target θα οργανώσει συνέδριο στο τέλος Οκτωβρίου στην περιοχή του Κρατήγου, όπου θα πραγματοποιηθεί η απονομή του διεθνούς τουριστικού βραβείου Golden Apple (Χρυσό Μήλο) από την επιτροπή της FIJET. Το συνέδριο θα παρουσιάσει όλες τις μορφές τουρισμού της Λέσβου – από τον εναλλακτικό και φυσιολατρικό έως τον γαστρονομικό – ενισχύοντας τη σύνδεση του νησιού με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
«Ευχαριστούμε την Περιφέρεια και τους δύο Δήμους της Λέσβου για τη συνδρομή και την αιγίδα τους σε αυτή μας την προσπάθεια», ανέφερε ο Θεόδωρος Κούσκος, τονίζοντας το πνεύμα συνεργασίας που διέπει την πρωτοβουλία.
Αγιασώτικα Γιαπράκια και Κεφτεδάκια στο επίκεντρο
Η γαστρονομική γιορτή της 18ης Ιουλίου εστιάζει σε δύο εμβληματικά πιάτα της λεσβιακής κουζίνας: τα Αγιασώτικα Κεφτεδάκια και τα παραδοσιακά Γιαπράκια. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν διαφορετικές εκδοχές των συνταγών, ενώ ένας διαγωνισμός γευσιγνωσίας θα αναδείξει τις δύο κορυφαίες δημιουργίες της βραδιάς.
Γλέντι, πολιτισμός και κοινωνική προσφορά
Η βραδιά θα συνεχιστεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, δημιουργώντας μια αυθεντική εμπειρία λεσβιακής φιλοξενίας. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν υπέρ του Γηροκομείου Μυτιλήνης, δίνοντας στο φεστιβάλ και κοινωνικό χαρακτήρα.
Ποιοι στηρίζουν την εκδήλωση
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυτιλήνης και στηρίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους δύο Δήμους της Λέσβου και επιχειρήσεις και φορείς όπως οι: Mythical Coast, Visit Lesvos, Lesvos Treasures, και άλλοι τοπικοί συνεργάτες που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Ιουλίου
Οι ενδιαφερόμενες/οι για τον διαγωνισμό συνταγών μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 10 Ιουλίου 2025, στα τηλέφωνα 22510 62003, 6986858984 ή μέσω email: [email protected].