Ημερίδα για τον Πλωτίνο Ροδοκανάκη και τους σύγχρονους κοινωνικούς αγώνες στη Χίο
Από την ερευνητική ομάδα «Αόρατες Πόλεις» του Εργαστηρίου Αστικής Γεωγραφίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/7/2025

Η ερευνητική ομάδα «Αόρατες Πόλεις» του Εργαστηρίου Αστικής Γεωγραφίας και Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει ημερίδα τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, 18:00 - 21:00, στο Αμφιθέατρο «Γιάννης Καράλης» της Πανεπιστημιακής Μονάδας Χίου.
Η εκδήλωση φέρει τον τίτλο: «Πλωτίνος Ροδοκανάκης: Γέφυρες αγώνων από τη Χίο στο Μεξικό» και εστιάζει στην ιστορικο-γεωγραφική διαδρομή του Πλωτίνου Ροδοκανάκη – μιας εξέχουσας μορφής του 19ου αιώνα με ρίζες από τη Χίο, που συνέβαλε στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη στο Μεξικό και αποτέλεσε γέφυρα ιδεών ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα παρουσιαστούν ερευνητικά αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), εξετάζοντας τη σύνδεση των ιδεών του Ροδοκανάκη με τη Γαλλική Επανάσταση, την Παρισινή Κομμούνα, τη Μεξικανική Κοινωνική Επανάσταση, καθώς και με σύγχρονα φεμινιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα σε Μεξικό, ΗΠΑ και Ελλάδα.
Πρόγραμμα:
Οι ομιλητές και ομιλήτριες στην εκδήλωση θα είναι:
- Κρίστη Πετροπουλου, αν. καθηγήτρια αστικής γεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα «Γεω-ιστορίες κόντρα στο ρεύμα. Γέφυρες αγώνων ανάμεσα στο Μεξικό και την Ελλάδα και η συμβολή του Πλωτίνου Ροδοκανάκη - Rhodokanaty».
- Αργύρης Ψυχιάς, μεταπτυχιακός φοιτητής ανθρωπογεωγραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα «Κριτικές θεωρητικές προσεγγίσεις και Ιστορικογεωγραφική διαδρομή του Πλωτίνου Ροδοκανάκη, από τη Χίο στο Μεξικό».
- Alberto Betancourt, καθηγητής επιστημολογίας της ιστορίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο UNAM, με θέμα : «Αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες: Από την Γαλλική επέμβαση του Ναπολέοντα Γ’ στις επιδρομές της κυβέρνησης Ντόναλτ Τραμπ. Μια ματιά από τα κάτω με αφορμή τον Πλωτίνο Ροδοκανάκη».
- Valeria Υsunza, εντεταλμένη καθηγήτρια γεωγραφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο UNAM, με θέμα «Γεω-φεμινισμοί του χθες και του σήμερα στο Μεξικό».
- Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας, Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Χίου (ΕΠΠΟΧΙ) και KέντροXιακώνMελετών «Πελινναίο», με θέμα«Σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα στη Χίο».
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Θα υπάρξει ελεύθερη διερμηνεία ισπανικά – ελληνικά από τον Γιώργο Λευκάκη.
Η εκδήλωση τελεί υπό την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου Άλφα Πι και θα υπάρχει διερμηνεία μεταξύ ισπανικών και ελληνικών.