× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας

Δεκάδες διασώστες έψαχναν για παιδιά από μια κατασκήνωση κοριτσιών και πολλούς άλλους που εξακολουθούσαν να αγνοούνται, κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/7/2025

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας
' χρόνος ανάγνωσης

Στους 27 ανέρχονται πλέον οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας. Ανάμεσά τους υπάρχουν εννέα παιδιά, την ίδια στιγμή που εξακολουθούν να αγνοούνται το 20 κορίτσια από την κατασκήνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεκάδες διασώστες έψαχναν το Σάββατο για παιδιά από μια κατασκήνωση κοριτσιών και πολλούς άλλους που εξακολουθούσαν να αγνοούνται, κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα φονικά κινούμενα νερά κατά μήκος του ποταμού Γκουανταλούπε ανέβηκαν 8 μέτρα μέσα σε μόλις 45 λεπτά πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής, παρασύροντας σπίτια και οχήματα. Ο κίνδυνος δεν είχε τελειώσει, καθώς το Σάββατο αναμένονταν περισσότερες έντονες βροχοπτώσεις και οι προειδοποιήσεις και τα ρολόγια για πλημμύρες παρέμεναν σε ισχύ για τμήματα του κεντρικού Τέξας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ελικόπτερα, σκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να αναζητήσουν θύματα και να διασώσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανήσυχοι γονείς και οικογένειες δημοσίευσαν φωτογραφίες των αγνοούμενων αγαπημένων τους προσώπων και εκκλήσεις για πληροφορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κατασκήνωση καταστράφηκε ολοσχερώς», δήλωσε η Έλινορ Λέστερ, 13 ετών, μία από τις εκατοντάδες κατασκηνώτριες της κατασκήνωσης Camp Mystic. «Ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε και άρχισε να παίρνει τους ανθρώπους. Ήταν πραγματικά τρομακτικό. Οι αρχές δήλωσαν ότι περίπου 850 άνθρωποι είχαν διασωθεί».

Οι προειδοποιήσεις για τις φονικές πλημμύρες

Η AccuWeather δήλωσε ότι η ιδιωτική εταιρεία πρόγνωσης και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έστειλαν προειδοποιήσεις για πιθανές πλημμύρες ώρες πριν από την καταστροφή.

«Αυτές οι προειδοποιήσεις θα έπρεπε να έχουν δώσει στους αξιωματούχους αρκετό χρόνο για να εκκενώσουν κατασκηνώσεις όπως το Camp Mystic και να μεταφέρουν τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος», ανέφερε η AccuWeather σε ανακοίνωσή της, η οποία χαρακτήρισε την κομητεία Χιλ του Τέξας ως μία από τις πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες λόγω του εδάφους και των πολλών διαβάσεων νερού.

Οι αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν τις ενέργειές τους την Παρασκευή, λέγοντας παράλληλα ότι δεν περίμεναν μια τόσο έντονη νεροποντή που ισοδυναμούσε με βροχή μηνών για την περιοχή.

Μια πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα έκανε λόγο για έως και 152 χιλιοστά βροχής, δήλωσε ο Νιμ Κιντ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Τέξας. «Δεν προέβλεπε την ποσότητα βροχής που είδαμε», είπε.

Ο μετρητής του ποταμού κοντά στο Camp Mystic κατέγραψε άνοδο κατά 6,7 μέτρα σε περίπου δύο ώρες, δήλωσε ο Bob Fogarty, μετεωρολόγος του γραφείου Austin/San Antonio της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ο μετρητής απέτυχε αφού κατέγραψε στάθμη 29,5 ποδιών (9 μέτρων).

«Το νερό κινείται τόσο γρήγορα, που δεν πρόκειται να αναγνωρίσεις πόσο άσχημα είναι μέχρι να βρεθεί από πάνω σου», δήλωσε ο Fogarty.

Περισσότεροι από 1.000 διασώστες βρίσκονταν στο σημείο. Χρησιμοποιήθηκαν ομάδες διάσωσης, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ κάποιοι άνθρωποι ξεκολλούσαν από τα δέντρα. Ελικόπτερα της αμερικανικής ακτοφυλακής πετούσαν για να βοηθήσουν.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory