Μήνυμα ευθύνης από τη Μυτιλήνη για τη σπατάλη τροφίμων
Ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργος Αλεξίου, μίλησε στο 4ο Φόρουμ για τη σημασία της κυκλικής διαχείρισης και της συλλογικής ευθύνης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/7/2025

Τη σημασία της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΔΕΔΑΠΑΛ), Γιώργος Αλεξίου, κατά τον χαιρετισμό του στο 4ο Φόρουμ για την Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων με τίτλο «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», το οποίο φιλοξενήθηκε στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Ο κ. Αλεξίου χαρακτήρισε το Φόρουμ «μια σημαντική πρωτοβουλία που φέρνει στην επιφάνεια το κρίσιμο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων», τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων της αλυσίδας – από την παραγωγή έως την κατανάλωση – για να διασφαλιστεί ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Στην τοποθέτησή του, ανέδειξε τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλόγιστης απόρριψης τροφίμων, αναφέροντας πως «σε συνθήκες ανεπαρκούς πρόσβασης σε επαρκή και θρεπτική τροφή, η σπατάλη συνιστά όχι μόνο πρόκληση, αλλά και ηθικό ζήτημα».
Εκπροσωπώντας τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Βορείου Αιγαίου, ο κ. Αλεξίου υπογράμμισε τη δέσμευση της ΔΕΔΑΠΑΛ για:
Ενίσχυση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων
Ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή Δήμων, σχολείων και επιχειρήσεων εστίασης
Υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, «κάθε ψίχα τροφής μετράει» και η αλλαγή αρχίζει από τις καθημερινές μας επιλογές. Κάλεσε σε ενεργή συμμετοχή για την ανάπτυξη δικτύων ανάμεσα στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την κοινωνία, προκειμένου να επιτευχθούν μοντέλα μηδενικών απωλειών.