Διάλογος και λύσεις για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Η κυκλική οικονομία στο πιάτο μας – Μυτιλήνη, 4 Ιουλίου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Με σύνθημα «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», το 4ο Φόρουμ για την Πρόληψη Αποβλήτων Τροφίμων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 στη Μυτιλήνη, στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Φόρουμ εντάσσεται στις δράσεις του ευρωπαϊκού έργου «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα» (LIFE-IP CEI-Greece) και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο.
Η εκδήλωση, που προσφέρεται με δωρεάν συμμετοχή, επιδιώκει να ενισχύσει τη συστημική προσέγγιση στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, εντοπίζοντας σημεία-κλειδιά για καινοτομία, συνεργασία και βιώσιμη μετάβαση του αγροδιατροφικού τομέα. Παράλληλα, στοχεύει στην ανάπτυξη εθελοντικών συμφωνιών και πολιτικών εργαλείων, που θα ενισχύσουν την επίτευξη των νέων στόχων της Ε.Ε. για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων κατά 10% στη μεταποίηση και 30% στη λιανική πώληση και κατανάλωση.
Από την Κρήτη και την Αθήνα… στη Λέσβο
Τα προηγούμενα Φόρουμ στην Κρήτη (2022), την Αθήνα (2023) και τη Θεσσαλονίκη (2024), ανέδειξαν σημαντικές καλές πρακτικές και θεσμικές προκλήσεις για την εστίαση, τη λιανική, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Το 4ο Φόρουμ, με επίκεντρο τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, έρχεται να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τις τελικές καταναλωτικές πρακτικές, προωθώντας βιώσιμες τοπικές λύσεις και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων, πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες του τουρισμού και της φιλοξενίας, φορείς της κοινωνικής οικονομίας και οργανώσεις με διεθνές έργο στον τομέα της ανακύκλωσης και της αειφορίας.
Καινοτομία και συνεργασίες για ένα βιώσιμο αύριο
Μεταξύ των ομιλιών ξεχωρίζουν:
Η παρουσίαση του καινοτόμου εργαλείου Stop-Waste App για τη μέτρηση και μείωση αποβλήτων στον ξενοδοχειακό κλάδο,
Οι δράσεις της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για την εστίαση μέσω της πλατφόρμας zerowastefuture.gr,
Η παρουσίαση τοπικών πρωτοβουλιών στη Λέσβο, από πανεπιστημιακούς και επαγγελματίες, που αναδεικνύουν το νησί ως παράδειγμα καλών πρακτικών.
Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με συζήτηση – ανοιχτό διάλογο υπό τον τίτλο: «Απόβλητα τροφίμων από το Αγρόκτημα στο Πιάτο: Προκλήσεις και προοπτικές».
Η συμμετοχή στο Φόρουμ είναι δωρεάν, ενώ διατίθεται και δυνατότητα εξ αποστάσεως παρακολούθησης μέσω Zoom.
📍 Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή:
🔗 https://circulargreece.gr/el
📧 [email protected]