× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προφορικές μαρτυρίες, γλυπτά και αρχιτεκτονικά ίχνη στην K‑Gold Temporary Gallery

Πρώην ένοικοι της νεοκλασικής κατοικίας της Αγίας Παρασκευής Λέσβου εμπνέουν μια έκθεση για την κατοίκηση και τη μνήμη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/7/2025

Προφορικές μαρτυρίες, γλυπτά και αρχιτεκτονικά ίχνη  στην K‑Gold Temporary Gallery
' χρόνος ανάγνωσης

Η K-Gold Temporary Gallery παρουσιάζει την έκθεση Blue Moon του Γιώργου Μαραζιώτη, σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή. Μια in-situ εγκατάσταση που εστιάζει στην κατοίκηση και τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μια νέα σειρά γλυπτών και παρεμβάσεων.

Ο Μαραζιώτης συνεχίζει την εικαστική του έρευνα γύρω από τις ταυτότητες του ιδιωτικού χώρου, δημιουργώντας έργα που κινούνται μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού. Εμβαθύνει στην ιδέα της εκτόπισης και στη ένταση που γεννιέται όταν αντικείμενα αποσπώνται από το αρχικό τους πλαίσιο και επανεμφανίζονται φορτισμένα με καινούρια νοήματα. Αυτή η μετατόπιση δεν αφορά μόνο την ύλη, αλλά και την ίδια την εμπειρία της μετακίνησης από έναν τόπο σε έναν άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί η καταγραφή προφορικών ιστοριών από πρώην ενοίκους της νεοκλασική κατοικία όπου σήμερα στεγάζεται η K-Gold Temporary Gallery, στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Οι φωνές τους μετατρέπονται σε δυναμικά έργα από νέον, μάρμαρο, μέταλλο και καθρέφτη. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης επαναφέρει στο χώρο αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν αφαιρεθεί κατά την ανακαίνιση του κτιρίου, ως φορείς μνήμης και σύνδεσης με το παρελθόν.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υβριδικό τοπίο – οικείο και ταυτόχρονα αναπάντεχο. Ένα σκηνικό όπου προσωπικές και συλλογικές μαρτυρίες πλέκονται σε μια καθηλωτική διαδρομή ανάμεσα σε θραύσματα ιστοριών και συναισθημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση συνοδεύεται από μια έκδοση σε ελληνικά/αγγλικά που περιλαμβάνει μια συζήτηση του καλλιτέχνη με τον Sam Steverlynck (επιμελητής, SMAK Ghent), σε σχεδιασμό της Marlon Tate.

Ο Γιώργος Μαραζιώτης (γεν. 1984, Αθήνα) είναι εικαστικός με έδρα την Αμβέρσα. Σπούδασε καλές τέχνες στο Βέλγιο, τις ΗΠΑ και το Hνωμένο Βασίλειο. To έργο του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις διεθνώς, σε γκαλερί, ιδρύματα τέχνης και μουσεία μεταξύ των οποίων, ο χώρος σύγχρονης τέχνης Marres (Μάαστριχτ), ο εκθεσιακός χώρος του Ινστιτούτου AC (Νέα Υόρκη), η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η Σχολή Εικαστικών Τεχνών (SVA) της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, η γκαλερί Box Freiraum (Βερολίνο), καθώς και τα Μουσεία CICA (Νότιος Κορέα), Μπενάκη, Matadero (Μαδρίτη) και Tinguely (Βασιλεία). Υπήρξε προσκεκλημένος καλλιτέχνης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Μασαχουσέτης (MASS MoCA).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ
RE-COLLECTION: Μια παράλληλη έκθεση που συνδυάζει έργα από τη συλλογή της K-Gold Temporary Gallery με άλλα που δημιουργήθηκαν ειδικά για πρότζεκτς στη Λέσβο. Επαναφέρει στο προσκήνιο καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί η γκαλερί από το 2014 έως σήμερα, συστήνοντάς τους εκ νέου στο κοινό του νησιού. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η φωτογράφος Harley Weir, η σχεδιάστρια μόδας Grace Wales Bonner και ο γλύπτης Erwin Wurm.

RESIDENCY: Τον Αύγουστο, υλοποιείται πρόγραμμα φιλοξενίας με την Ελλάδα Δαμιανού, η οποία θα πραγματοποιήσει έρευνα γύρω από την έννοια των performative scenographies, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Φλάνδρας. Η καλλιτέχνιδα δραστηριοποιείται στον χώρο της περφόρμανς, καθώς και στον ενδυματολογικό και σκηνογραφικό σχεδιασμό. Αυτή την περίοδο συνεργάζεται με τους χορογράφους Anne Teresa De Keersmaeker και Radouan Mriziga.


Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Παρασκευή έως Κυριακή, 11:00-14:00 και 19:00-22:00
Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 12 Ιουλίου στις 20:00.
Για τα εγκαίνια της έκθεσης, θα υπάρχει δωρεάν λεωφορείο μετ’ επιστροφής από τη Μυτιλήνη. Αναχώρηση από το σταθμό ΚΤΕΛ, το Σάββατο 12 Ιουλίου στις 19:00. Κρατήσεις: 6942202222.

K-Gold Temporary Gallery
Αγία Παρασκευή, 81102 Λέσβος
6942202222
kgoldtemporarygallery.tumblr.com
kgoldtemporarygallery@yahoo.com
@kgoldtemporarygallery

H K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014 στη Λέσβο με σκοπό να φέρει τη σύγχρονη τέχνη κοντά στο ευρύ κοινό μέσα από καινοτόμες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις. Έχει συνιδρύσει τo δίκτυο MIRAMAR για την επαγγελματική ανάπτυξη και την κινητικότητα καλλιτεχνών στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου. Πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν το Ωδείο Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, το Δήμο Μιλάνου και τη Mediterranea Biennale.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των υγειονομικών

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Στρατής Σαμαράς καταγγέλλει την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ