× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψήφισμα συμπαράστασης σε διωκόμενους εκπαιδευτικούς από την ΕΛΜΕ Λήμνου

Ζητά να αθωωθούν οι δυο εκπαιδευτικοί που δικάζονται επειδή πήραν μέρος στην απεργία-αποχή της ΕΛΜΕ Πειραιά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/6/2025

Ψήφισμα συμπαράστασης σε διωκόμενους εκπαιδευτικούς από την ΕΛΜΕ Λήμνου
' χρόνος ανάγνωσης

Την συμπαράσταση της στους δύο εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Πειραιά που διώκονται για την συμμετοχή τους σε απεργία – αποχή εκφράζει με ψήφισμα της η ΕΛΜΕ Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ψήφισμα έχει ως εξής: «Στις 30/6 εκδικάζεται στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αττικής η παραπομπή των συναδέλφων Σπύρου Πουλή και Νίκου Τζιανάκη, μετά από πειθαρχική διαδικασία που ξεκίνησε ο ΔΙΔΕ Πειραιά τον Οκτώβριο του 2022. Πρόκειται για τους δύο συναδέλφους, που τότε εκτελούσαν χρέη διευθυντή σχολικής μονάδας (3ο Γυμνάσιο Περάματος και 8ο Γυμνάσιο Πειραιά αντίστοιχα) και πήραν μέρος στην Απεργία-Αποχή που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά από τον θεσμό των μεντόρων και των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου. Στα πλαίσια της νόμιμα προκηρυχθείσας απεργιακής κινητοποίησης, απείχαν από τα καθήκοντα που όριζε η σχετική εγκύκλιος και συνεπώς, όντας απεργοί, δεν όρισαν μέντορες και συντονιστές στη σχολική τους μονάδα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μία από τις πρώτες προσπάθειες τότε της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΥΠΑΙΘΑ και της ΔΙΔΕ Πειραιά να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση, να χτυπηθεί το απεργιακό δικαίωμα. Προσπάθεια τρομοκράτησης που τότε έπεσε στο κενό, καθώς ξεδιπλώθηκε ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης τόσο στον Πειραιά, όσο και πανελλαδικά, που στρίμωξε το ΔΙΔΕ Πειραιά, την κυβέρνηση και είχε φέρει ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Με βάση τις αντιδραστικές διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (κάθε υπόθεση που παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν αναπέμπεται) ορίστηκε, 2,5 χρόνια μετά, η εκδίκαση της υπόθεσης στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αττικής.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απεργία της ΕΛΜΕ Πειραιά ουδέποτε προσβλήθηκε νομικά. Με βάση αυτό, είναι απόλυτα νόμιμη, καθώς η μόνη αρχή που μπορεί να κρίνει για το νόμιμο ή το παράνομο μίας απεργιακής κινητοποίησης, είναι η δικαστική, χωρίς βέβαια να τρέφουμε αυταπάτες και για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός, πως το ΥΠΑΙΘΑ, προσέφυγε δικαστικά κατά της απόφασης της ΕΛΜΕ Πειραιά να κηρύξει στάση εργασίας από τις υποχρεωτικές υπερωρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Οι αποφάσεις των όποιων Διοικητικών παραγόντων του ΥΠΑΙΘΑ, δηλαδή του εργοδότη μας, που από μόνοι τους, αποφαίνονται για τη νομιμότητα ή όχι μίας απεργιακής κινητοποίησης, πέρα από όλα τα άλλα, είναι και παράνομες και αντισυνταγματικές, ακόμα και με το σημερινό απεργοκτόνο, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει. Οι συνάδελφοι ουδέποτε υπέπεσαν σε κάποιο υπηρεσιακό παράπτωμα, αλλά πήραν μέρος σε απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε με όλα τα τυπικά μέτρα το σωματείο τους.

Άλλωστε, ουδέποτε τούς στερήθηκε το δικαίωμα να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα στις κρίσεις των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό, αν είχαν υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση, στριμωγμένη από τον αγώνα των εκπαιδευτικών, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχει επιλέξει το δρόμο της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, των πειθαρχικών, αλλά και της άρσης της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων (την ώρα που το 1/3 των εκπαιδευτικών είναι συμβασιούχοι και λείπουν εκπαιδευτικοί ακόμα και στο τέλος του σχολικού έτους). Οξύνουν την καταστολή και τον αυταρχισμό, την ώρα που δυναμώνει η αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας, της φοροληστείας, η πολιτική που θεωρεί κόστος τα μέτρα ολοκληρωμένης προστασίας από φυσικές καταστροφές, της υποβάθμισης της υγείας, αλλά και της ενεργούς πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας στα επικίνδυνα πολεμικά σενάρια που μακελεύουν τους λαούς για τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομηχάνων.

 

Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, να στηρίξουν με κάθε τρόπο τους δύο διωκόμενους συναδέλφους μας».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου