× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ξηλώθηκε» ο Καρασαρίνης από γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας

Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση μαζί με τον Γιάννη Τρουλλινό μέλος της πολιτικής επιτροπής του κόμματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/6/2025

«Ξηλώθηκε» ο Καρασαρίνης από γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας
Φωτό Αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Σε κρίσιμο πολιτικό πρόσωπο των εξελίξεων γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύεται ο Ανδρέας Καρασαρίνης, γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Ο Καρασαρίνης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του, φαίνεται πως διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο σε ζητήματα αγροτικών πληρωμών και παρεμβάσεων σε κρίσιμες διαδικασίες. Σε τηλεφωνική συνομιλία της 8ης Ιανουαρίου 2025 με τον Κυριάκο Μπαμπασίδη –πρώην στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ που επίσης παραιτήθηκε υπό πίεση–, ο Καρασαρίνης εμφανίζεται να παραπέμπει ευθέως σε μια πολιτική "τρόικα" του Μεγάρου Μαξίμου, κατονομάζοντας τους Σκέρτσο, Γεραπετρίτη και Βορίδη ως τους «μοναδικούς αρμόδιους» για τις αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μόνο με Μαξίμου να μιλάς… η τριάδα Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Βορίδης τα κανονίζει», φέρεται να λέει χαρακτηριστικά.

Η συνομιλία, όπως καταγράφηκε στη δικογραφία, ενισχύει τις υποψίες περί πολιτικών παρεμβάσεων στη διαχείριση αγροτικών ενισχύσεων, με καθοδήγηση από κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Ο Καρασαρίνης εμφανίζεται να παροτρύνει την παράκαμψη των θεσμικών καναλιών και υπηρεσιακών παραγόντων, χαρακτηρίζοντάς τους ανίσχυρους να «πατήσουν πόδι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παραίτηση του Καρασαρίνη συνοδεύτηκε από εκείνη του Γιάννη Τρουλλινού, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Και οι δύο υπέβαλαν τις επιστολές τους στον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τη δικαστική δικογραφία 3.000 σελίδων, από την οποία 34 κρίσιμες σελίδες έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, καταγράφονται επαφές και συνομιλίες με πρώην και νυν υπουργούς, βουλευτές, καθώς και στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και ιδιωτών που φέρονται να συμμετείχαν σε παράτυπες επιδοτήσεις και μεθοδεύσεις. Το σκάνδαλο χαρακτηρίζεται ως υπόθεση με ενδείξεις εγκληματικής οργάνωσης.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται αναφέρονται οι υπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Διονύσης Σταμενίτης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Σενετάκης, Τάσος Χατζηβασιλείου, καθώς και οι βουλευτές Φάνης Παππάς, Φρέντυ Παρασύρης και Βασίλης Κόκκαλης. Ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης αναδεικνύεται ως πρόσωπο-κλειδί, καθώς επανέρχεται διαρκώς στις συνομιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παρακάτω διάλογος προέρχεται από τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2025, μεταξύ του Ανδρέα Καρασαρίνη, γραμματέα του αγροτικού τομέα της Νέας Δημοκρατίας, και του Κυριάκου Μπαμπασίδη, ο οποίος είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, στα τέλη Νοεμβρίου του 2024, μετά από αποκαλύψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου του Οργανισμού.

Μπαμπασίδης Κυριάκος: Ανδρέα
Καρασαρίνης Ανδρέας: Έλα
ΜΚ: Το σενάριο του δικαστικού που είχαμε πει
ΚΑ: Ναι
ΜΚ: Άρχισα να το ξαναακούω από διάφορα κανάλια
ΚΑ: Δεν σε, δεν σ’ ακούω καλά;
ΜΚ: Το σενάριο του δικαστικού άρχισα να το ξαναακούω πριν από λίγο, το έχεις ακούσει εσύ;
ΚΑ: Ε, εγώ έχω μείνει σε αυτό που σου είπα
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Ότι και καλά δεν ευδοκίμησε δεν ξέρω, γι’ αρχή και έμεινε πίσω
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Κοίταξε να δεις εεε, εκείνα επειδή δεν ξέρω, επειδή έχεις βάλει μπρος για το δεκάξι και για τα υπόλοιπα
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Τώρα να κόψουν όλη αυτή τη διαδικασία ενώ έχει γίνει αυτή η δουλειά είναι και λάθος, τέλος πάντων… μου ε;
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Λοιπόν εγώ σου είπα μόνο με ΜΑΞΙΜΟΥ να μιλάς γιατί αυτοί τα κανονίζουνε, δεν υπάρχει κάτι η τριάδα εκεί ΣΚΕΡΤΣΟΣ, ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ, ΒΟΡΙΔΗΣ.
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Και πρόεδρος δεν, κανένας άλλος
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Δηλαδή θεωρώ ούτε λίγο ο ΝΕΖΗΣ και μέχρι εκεί η μπο… και από το κόμμα, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ούτε η Μαρία, ούτε ο ΣΜΥΡΛΗΣ μπορούνε να πατήσουνε πόδι.
ΜΚ: Ναι, ναι
ΚΑ: Κατάλαβες να πούνε ότι θα γίνει αυτό και θα γίνει. Καλώς ή κακώς, τα’χουν αφήσει όλα στο ΒΟΡΙΔΗ.
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Κατάλαβες;
ΜΚ: Ναι
ΚΑ: Λοιπόν, οπότε για μένα κάνε ένα τηλέφωνο στον Μάκη και τη πώς την λένε; Οι πληρωμές είναι καλές να προχωρήσουμε δηλαδή νομίζω ότι θα βρεις…
ΜΚ: Τί να σου πω δεν ξέρω, τώρα αν θέλουνε για λόγους, επειδή δεν έγιναν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η αειφορία στο επίκεντρο ημερίδας στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης

Διεπιστημονικός διάλογος με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ ζητά πλήρη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών στη Λέσβο

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του κόμματος για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η υποστελέχωση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τράβηξε μαχαίρι σε καβγά

Σύλληψη άνδρα στη Γέρα για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για το Blackout στο FIR Αθηνών

Οι βουλευτές του κόμματος, ανάμεσα τους και η Μαρία Κομνηνάκα, ζητούν απαντήσεις για τις αιτίες, τα πορίσματα και τα μέτρα αποτροπής νέων επικίνδυνων περιστατικών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κοινοβουλευτική κόντρα για τις αδιάθετες επιδοτήσεις των 160 εκατ. ευρώ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης αμφισβήτησε τις υποσχέσεις του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα για την πληρωμή πρόσθετων επιδοτήσεων στους αγρότες
ΧΩΡΙΑ

Ξεκινά η κατασκευή παιδικής χαράς στον Πλακάδο

Αντίστοιχες εργασίες έχουν ξεκινήσει στον Μεσαγρό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κοινή κοπή βασιλόπιτας από τον Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής και τον «Πλάτανο»

Γιορτινή συνάντηση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου σε τσιπουράδικο της Αγίας Παρασκευής
ΒΙΒΛΙΟ

Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή;

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Μιχάλη Μεϊμάρογλου στο βιβλιοπωλείο Book & Art
ΧΩΡΙΑ

Σαφές αναπτυξιακό στίγμα από Αγιάσο για όλη τη νότια Λέσβο

Δρόμοι, βιολογικός, Αναγνωστήριο και αγροτική οδοποιία στο επίκεντρο των παρεμβάσεων -Μηνύματα συνεργασίας από Δήμο Μυτιλήνης και Περιφέρεια και αναπτυξιακές δεσμεύσεις στην κοπή της πίτας της Δημοτικής Κοινότητας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός έργου και προγραμματισμός από την Κοινότητα Μανταμάδου

Εκδήλωση με ευχές και παραδοσιακά κάλαντα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διπλή υποψηφιότητα για τη Μηλένα Κοντού στα Gazzetta Awards 2025

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της κωπηλασίας διεκδικεί τον τίτλο της Αθλήτριας της Χρονιάς και της Ομάδας της Χρονιάς – Γυναίκες, με βάση τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες της το 2025