Από τη Γαλλία στην Λέσβο: Κινηματογράφος και πολιτισμός της διατροφής
Συνάντηση πολιτισμών και γεύσεων στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στη Λέσβο, 25 – 27 Ιουλίου στην Άναξο
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/6/2025

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εμπειρία θα φιλοξενήσει φέτος η Άναξος από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου, σε μια εκδήλωση που ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη ματιά στη διατροφή και την τέχνη. Η Λέσβος μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης με τη Γαλλία, σε έναν τριήμερο διάλογο πολιτισμών, γεύσεων και αξιών.
Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρίσκονται δύο γαλλικές ταινίες με κεντρικό άξονα τη διατροφή ως φορέα πολιτιστικής μνήμης και έκφρασης. Οι προβολές συνοδεύονται από γευσιγνωσίες εμπνευσμένες από τη γαλλική κουζίνα, εμπλουτισμένες με τοπικά λεσβιακά βότανα και ελαιόλαδο, προσφέροντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία.
«Ο γαλλικός κινηματογράφος μετατρέπει τη γαστρονομία σε γλώσσα ηθικών και αισθητικών αξιών, ενώ αναδεικνύει την τροφή ως μέσο διαγενεακής συνέχειας», επισημαίνει η Δρ. Ελένη Μαλούπα, επιμελήτρια του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων και κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης.
Η τοπική κουζίνα της Λέσβου έρχεται να συναντήσει τον γαλλικό πολιτισμό μέσα από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του νησιού — ρίγανη, δίκταμο, μελισσόχορτο, κρίταμο, λουΐζα — και το ελαιόλαδο, που αποτελεί βασικό στοιχείο ταυτότητας και συνέχειας. Κάθε πιάτο που θα προσφερθεί «αφηγείται» μια ιστορία που συνδέει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Η διοργάνωση αποτελεί καρπό συνεργασίας προσωπικοτήτων με όραμα: την πρωτοβουλία και τον συντονισμό έχει η Δρ. Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη, επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο. Η γαστρονομική επιμέλεια ανήκει στη Δρ. Ελένη Μαλούπα και τη Δρ. Αναστασία Ζήση, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πολύτιμη είναι η συμβολή της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», Φωτεινής Τιρπιντήρη, καθώς και του Ιγνάτη Χαλκιώτη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Κουρσάρος» στην Άναξο, που θα φιλοξενήσει τις δράσεις. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λέσβου, Ζαχαρώ Ιωακείμ, στηρίζει θεσμικά την εκδήλωση.
Πέρα από γιορτή, η εκδήλωση είναι μια πρόσκληση στο κοινό να ξαναδεί τη διατροφή ως πολιτισμική πράξη — ως εργαλείο σύνδεσης με τις ρίζες, ως φορέα βιωσιμότητας και τοπικής ανθεκτικότητας. Σε μια εποχή που η τροφή γίνεται παγκόσμιο ζήτημα, η Λέσβος και η Γαλλία στέλνουν από κοινού το δικό τους πολιτιστικό μήνυμα.
Για περισσότερες πληροφορίες: Σοφία Μπαρουτσάκη-Τσιριγώτη,
Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο +30 6947001084