Σε εξέλιξη παραμένει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιουνίου στη Χίο, με το δυτικό μέτωπο στις Καρυές να μαίνεται ανεξέλεγκτο και τις αρχές να εκφράζουν φόβους για επέκταση προς τις μαστιχοκαλλιέργειες στα νότια του νησιού.
Το νησί βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ συγκλονιστικές εικόνες μεταφέρουν την αγωνιώδη μάχη πυροσβεστών και κατοίκων για να σώσουν σπίτια, δάση και αγροτικές εκτάσεις.
Δήλωση Μουτζούρη: «Η κατάσταση είναι δραματική»
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, που μετέβη εκτάκτως στο νησί μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Χρυσόστομο Χατζηκυριαζή και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, τόνισε σε δήλωσή του:
«Μεταβαίνουμε στη Χίο ένα κλιμάκιο από την Περιφέρεια για να δούμε από κοντά τι συμβαίνει και όσο μπορούμε να βοηθήσουμε. Ήδη έχει γίνει το κύριο – η Περιφέρεια, τα στελέχη μας στη Χίο είναι εκεί, βρίσκονται επί τόπου και ελπίζω να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την καταστροφή που συμβαίνει. Η κατάσταση είναι δραματική. Ελπίζω μέσα στη νύχτα έως το πρωί να ελεγχθεί η κατάσταση».
Ερευνάται εμπρησμός – Στο νησί η ΔΑΕΕ
Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρου Βάγια, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μεταβαίνει στη Χίο για να ερευνήσει τα αίτια της φωτιάς σε συνεργασία με την κρατική ασφάλεια της ΕΛ.ΑΣ.. Σύμφωνα με το Mega, σε ένα από τα σημεία της πυρκαγιάς βρέθηκε μπιτόνι βενζίνης, γεγονός που διερευνάται ως πιθανό στοιχείο εμπρηστικής ενέργειας.
Ανεξέλεγκτο το δυτικό μέτωπο – Φόβοι για τη μαστίχα
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το δυτικό μέτωπο στην περιοχή Καρυές, το οποίο καίει ανεξέλεγκτα. Κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους ότι εάν συνεχίσει να επεκτείνεται χωρίς περιορισμό, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τις καλλιέργειες μαστίχας στο νότιο τμήμα του νησιού, που αποτελούν πολύτιμο οικονομικό και πολιτισμικό πόρο της Χίου.
Μεγάλη επιχείρηση ενισχύσεων – Πλοία, λεωφορεία και «δασοκομάντος» στο νησί
Για την ενίσχυση των δυνάμεων στη Χίο έχουν κινητοποιηθεί έκτακτα όλα τα μέσα:
Το επιβατηγό–οχηματαγωγό SUPERRUNNERJET 2 ναυλώθηκε για να μεταφέρει 10 πυροσβεστικά οχήματα και 20 πυροσβέστες από Πειραιά προς Μεστά.
Στο πλοίο ΑΡΙΑΔΝΗ επιβιβάστηκαν 1 λεωφορείο, 5 οχήματα και 35 πυροσβέστες.
Από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, απογειώθηκε πτήση με περίπου 40 «δασοκομάντος» της 1ης ΕΜΟΔΕ.
Επί τόπου επιχειρούν συνολικά 62 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, 8 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.
Διακοπές ρεύματος και υδροδότησης – Επιπτώσεις σε Οιννούσες και Ψαρά
Η κατάσταση έχει προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ρεύματος από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής στο βόρειο τμήμα του νησιού, επηρεάζοντας και τις Οινούσσες και τα Ψαρά, αλλά και την υδροδότηση περιοχών της Χίου που εξαρτώνται από αντλιοστάσια με ηλεκτρικό ρεύμα.
Μάχη σώμα με σώμα από κατοίκους και πυροσβέστες
Στην Παναγία Ευρετή, κοντά στο Βαρβάσι, πολίτες ρίχνονται στη μάχη με λάστιχα, τσάπες, βέργες και κουβάδες, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία των φλογών που πλησιάζουν κατοικίες. Στην περιοχή Βροντάδου και Καστρομηνά, σπίτια σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την κινητοποίηση πυροσβεστών και εθελοντών.
Δραματικές ώρες – Σε επιφυλακή όλο το νησί
Η φωτιά, που ξεκίνησε στον Κοφινά, κατέκαψε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις με πεύκα, ενώ ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν εστίες στην Αγία Άννα και τον Άγιο Μακάριο Βροντάδου, προκαλώντας τεράστιο πύρινο κλοιό.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε από νωρίς θέσει τη Χίο σε κατηγορία 4 επικινδυνότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και το νησί παραμένει σε κόκκινο συναγερμό.