× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες γλιτώνοντας σπίτια

Η επόμενη μέρα από τη φωτιά στο Πυργί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2025

Πυροσβέστες και εθελοντές έδωσαν μάχη με τις φλόγες γλιτώνοντας σπίτια
' χρόνος ανάγνωσης

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε από χτες το απόγευμα η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο 21 Ιουνίου στην περιοχή Λακέρδα Πυργίου, κινητοποιώντας άμεσα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και δεκάδες εθελοντές, ενώ για λίγη ώρα κινδύνεψαν τουλάχιστον τρεις κατοικίες που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από το μέτωπο.

Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκάλεσε ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 7 έως 10 στρέμματα καμένης γης. Ειδικότερα, στο σημείο επιχείρησαν 10 οχήματα και περίπου 30 με 35 πυροσβέστες, τόσο μόνιμοι όσο και εθελοντές, ενώ καταλυτική ήταν η ταχύτητα ανταπόκρισής τους: το πρώτο όχημα έφτασε στην περιοχή σε λιγότερο από πέντε λεπτά από τη στιγμή που έγινε η κλήση στο 199.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κίνδυνος για τις τρεις οικίες που βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς αντιμετωπίστηκε άμεσα, χάρη στην αποφασιστική δράση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Ας σημειωθεί ότι δεν έβρισκαν νερό τα οχήματα σε κομβικό σημείο της επιχείρησης για την κατάσβεση της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αίσιο τέλος σε ένα ακόμη συμβάν είχαμε σήμερα», δήλωσε χτες στις 8.30 το απόγευμα από το σημείο ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Κώστας Αρώνης, ενώ η φωτιά είχε πλέον τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Ο κ. Αρώνης επεσήμανε ότι «λειτούργησε όπως έπρεπε η Πυροσβεστική και έτσι αντιμετωπίστηκε γρήγορα η φωτιά», προσθέτοντας πως επρόκειτο για ένα επικίνδυνο περιστατικό, καθώς η περιοχή είναι κατοικημένη.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας αναφέρθηκε επίσης στην ταχύτητα επέμβασης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία τόσο στις επίγειες όσο και στις εναέριες δυνάμεις, που συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση. Ο ίδιος σημείωσε ότι η ζημιά αφορά σε περίπου 10 στρέμματα ελαιώνα.

Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά των εθελοντών πυροσβεστών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, ενισχύοντας το έργο της Πυροσβεστικής και αποτρέποντας την επέκταση της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθοριστική σημασία βέβαια σε τέτοια συμβάντα, όπως σχολίαζαν αυτόπτες μάρτυρες στο «Ν», έχει και η συνδρομή του ελικοπτέρου, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα ρίψης 5 τόνων νερού. Δεδομένου του μικρού της απόστασης από τη θάλασσα, στο συγκεκριμένο συμβάν, το πυροσβεστικό ελικόπτερο μπόρεσε να κάνει ρίψη ανά 8 περίπου λεπτά. 

Πλησιάζει την εστία με άνεση, χωρίς την αντιμετώπιση επίγειων εμποδίων τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις καθηλώνουν τους πυροσβέστες και τα οχήματά τους, έχοντας παράλληλα συνολική εικόνα της εξέλιξης του συμβάντος.

Η έρευνα για τα αίτια που προκάλεσαν το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ υπενθυμίζεται πως η αντιπυρική περίοδος είναι σε πλήρη ισχύ και οι Αρχές καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποφεύγοντας ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε αγροτοδασικές περιοχές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβέρνηση και Περιφέρεια για αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας

Φόβοι για εγκλωβισμό επισκεπτών οδηγούν σε προσωρινή αναστολή ενώ θα επανεξετάζονται καθημερινά τα δεδομένα
Στον πάγο η ακτοπλοϊκή σύνδεση Λέσβου ‑ Τουρκίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη

Ιστορική μορφή της Αριστεράς στην Ελλάδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θερμή της Λέσβου
Έφυγε από την ζωή η Έλλη Πρωτογερέλλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη

«Αγωνίζομαι απέναντι σε συκοφάντες για το νησί μου τη Λέσβο που το καταστρέφουν με τον αφθώδη πυρετό» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ
Νέες δηλώσεις Δουδωνή κατά του Βασίλη Χιώτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων ο Περιφερειάρχης μετέφερε στην κυβέρνηση τα τέσσερα κρίσιμα αιτήματα για αποζημιώσεις και στήριξη
Αμεση συναντηση με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ο Περιφερειάρχης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα

Την ώρα που η Λέσβος φλέγεται από τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και την καταστροφή της τοπικής οικονομίας, ο Υπουργός Μαργαρίτης Σχοινάς επέλεξε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για... συναντήσεις!
Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση και κυβέρνηση απούσα
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο

Με τη συμμετοχή πολλών πιστών και των αρχών του τόπου κορυφώθηκαν την Λαμπροτρίτη 14 Απριλίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη των θαυματουργών Αγίων της Θερμής
Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο

Μεγάλη συμμετοχή στον Απέσο και ζωντάνεμα των πασχαλινών εθίμων
Η Λαμπροδευτέρα έφερε χαμόγελα στην Αγιάσο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης

Συνεργείο της Περιφέρειας παρεμβαίνει στο ύψος των Λαμπών Μύλων με τη συνδρομή της Αστυνομίας
Απολυμάνσεις οχημάτων ενόψει της κινητοποίησης
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ

Ενισχυμένη συγκοινωνία για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών
Έκτακτα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ για τον Αγιο Ραφαήλ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό

«Ρουσφέτι» ή αγώνας για τη Λέσβο;
Σύγκρουση Δουδωνή – Χιώτη για τον αφθώδη πυρετό
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια

Το πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, δημιουργικές κατασκευές και εκπλήξεις
Μικροί και μεγάλοι στο «3ο Κυνήγι Κρυμμένου Αυγού» στα Τσαμάκια