× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συγχωνεύει, υποβαθμίζει και κλείνει σχολεία στη Λήμνο ο Βούλγαρης

Νεά κατορθώματα από τον προιστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου -«Πάρτε πίσω τις αποφάσεις-ντροπή» τονίζει σε ανακοίνωσ του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/6/2025

Συγχωνεύει, υποβαθμίζει και κλείνει σχολεία στη Λήμνο ο Βούλγαρης
' χρόνος ανάγνωσης

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου από τις 4 Ιουνίου 2025, με την οποία δρομολογούνται νέες συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο, εν όψει του σχολικού έτους 2025-2026.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας υποβαθμίζεται από 10/θέσιο σε 6/θέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Κοντοπουλίου από 6/θέσιο σε 4/θέσιο, ενώ επίκειται αναστολή λειτουργίας των νηπιαγωγείων Θάνους και Αγίου Ευστρατίου. Ταυτόχρονα, διατηρείται η ήδη εφαρμοσμένη υποβάθμιση στο Δημοτικό Σχολείο Κοντιά (από 6/θέσιο σε 5/θέσιο), προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπικές κοινότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για πρωτοφανή επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, καταγγέλλοντας πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με μοναδικό γνώμονα τη λογιστική διαχείριση μαθητών ως αριθμών και όχι ως πρόσωπα με παιδαγωγικές ανάγκες — ειδικά σε ακριτικά νησιά που απαιτούν ενίσχυση και όχι εγκατάλειψη.

«Απαράδεκτο να αναγκάζονται νήπια να διασχίζουν θάλασσα από τον Άγιο Ευστράτιο προς τη Λήμνο, ή να διανύουν χιλιόμετρα από τον Θάνος προς τη Μύρινα. Η απόσταση των 500 μέτρων που προβλέπει η παιδαγωγική πρακτική καταπατείται βάναυσα», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, γίνεται λόγος για συνειδητό σχεδιασμό υποβάθμισης, ειδικά στο 1ο Δημοτικό Μύρινας, όπου καταγγέλλεται πως μεταβλήθηκαν τα όρια της σχολικής περιφέρειας ώστε να μειωθεί τεχνητά ο αριθμός μαθητών και να «νομιμοποιηθεί» η συρρίκνωση. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Ε΄ τάξη του σχολείου θα λειτουργήσει με 25 μαθητές, αριθμός που παραβιάζει τον κανονισμό πυροπροστασίας λόγω ανεπαρκούς επιφάνειας αιθουσών.

«Ακόμη και ένας άσχετος με την εκπαίδευση αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να γίνει μάθημα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Πρόκειται για εκπαιδευτικό ευτελισμό», τονίζουν χαρακτηριστικά εκπαιδευτικοί.

Το σχολείο Κοντοπουλίου, το οποίο δέχεται παιδιά από τέσσερα χωριά, και το σχολείο Κοντιά, που εξυπηρετεί δύο, δημιουργήθηκαν ακριβώς για να συγκεντρώσουν τους μαθητές από σχολεία που έκλεισαν στο παρελθόν. «Τώρα επιχειρείται μια νέα συγχώνευση πάνω στις παλιές, αποδομώντας τελείως την έννοια της τοπικής εκπαιδευτικής κάλυψης», αναφέρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαιτήσεις και αντιπροτάσεις:

  • Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι τοπικές κοινωνίες ζητούν άμεση ανάκληση των υποβαθμίσεων και των συγχωνεύσεων, καθώς και:
  • Λειτουργία των νηπιαγωγείων Θάνους και Αγίου Ευστρατίου, ανεξαρτήτως αριθμού νηπίων.
  • Καμία αλλαγή στη δομή των δημοτικών σχολείων Μύρινας, Κοντοπουλίου και Κοντιά.
  • Ίδρυση Τμήματος Ένταξης στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου.
  • 15 μαθητές ανά τμήμα, σύγχρονες υποδομές και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών από την πρώτη μέρα.

Το μήνυμα των εκπαιδευτικών είναι ξεκάθαρο.«Όχι στα σχολεία-αποθήκες, όχι στο σχολείο της αγοράς και της αμορφωσιάς. Απαιτούμε παιδεία που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

Η ευθύνη, όπως καταγγέλλεται, δεν βαραίνει μόνο την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και τη διοίκηση της Εκπαίδευσης στη Λέσβο, η οποία – όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί – «δεν αντιστέκεται, αλλά διευκολύνει ενεργά την εφαρμογή αυτής της επικίνδυνης πολιτικής».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 16ης Δεκεμβρίου

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης υπογραμμίζει την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα δικαστήρια της Μυτιλήνης στις 9 το πρωί
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για την χρήση κράνους

Αισθητή η μείωση του παραβάσεων που καταγράφει η Αστυνομία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη συναυλία... «ξανά στ’ς Αγιοί Θουδώρ’»

Λογοτεχνικά κείμενα – αναμνήσεις από τις γιορτές στην Πέργαμο και στα χωριά της και μαρτυρίες προσφύγων στη Λέσβο θα διαβάσουν ο Αργύρης Χατζημαλλής και η Φιλιώ Εγγλέζου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χειροπέδες σε 18χρονο από την Καλλονή

Μετά από καταγγελία για απειλή με αιχμηρό αντικείμενο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για επίθεση σκύλου

Κατηγορία για σωματική βλάβη από αμέλεια αντιμετωπίζει η ιδιοκτήτρια του
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδι γνώσης για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης στο «Νήσος Σάμος»

Εκπαιδευτική περιήγηση με επίκεντρο τη ναυσιπλοΐα και το επάγγελμα του Πλοιάρχου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταγγελία της ΕΣΗΕΠΗΝ για επίθεση με χημικά κατά δημοσιογράφων

Η επίθεση στρέφεται ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΥΓΕΙΑ

Από το 2026 οι αιμοδοσίες θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα

Συνεχίζεται η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης- Παρούσα η νέα διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και ο διοικητής του «Βοστανείου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλαγή στο δρομολόγιο της Πανεπιστημιακής γραμμής για τη σίτιση φοιτητών

Στις 14:15 πλέον το δρομολόγιο, ώστε οι φοιτητές να προλαβαίνουν τη σίτιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο συνδικαλιστές για τη διαδήλωση της Βάστριας

Στο δικαστήριο ο πρόεδρος του ΠΕΚ και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων – Αντίδραση για «αβάσιμες κατηγορίες»