Μια ξεχωριστή εμπειρία, πρωτότυπη και πολυαισθητηριακή, έζησαν όσοι συμμετείχαν στο διπλό Masterclass Gyotaku και Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιουνίου στον χώρο τέχνης Artlab του εικαστικού Δημήτρη Καλαντζάκη. Η εκδήλωση, με εισηγητές τον ζωγράφο και τον chef Στράτο Ιωσηφέλλη, αποτέλεσε έναν γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην ιαπωνική καλλιτεχνική παράδοση και τη σύγχρονη μαγειρική δημιουργία.
Οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στην τεχνική Gyotaku –μια μορφή καλλιτεχνικής αποτύπωσης ψαριών σε χαρτί–, δημιουργώντας μοναδικά έργα τέχνης. Παράλληλα, συμμετείχαν ενεργά σε ένα πρακτικό σεμινάριο μαγειρικής, όπου παρασκεύασαν σεβίτσε, καρπάτσιο και ταρτάρ με φρέσκα ψάρια από τη Λέσβο και εκλεκτά τοπικά προϊόντα. Η βιωματική διαδικασία κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες, με το ενδιαφέρον αμείωτο και την ανταπόκριση ενθουσιώδη.
Η μαγειρική ενότητα υποστηρίχθηκε από τη συνεργάτιδα του chef, Μαρία Καζάνη, ενώ η φωτογραφική καταγραφή του Κωνσταντίνου Σταματέλλη αποτύπωσε με ευαισθησία τις στιγμές δημιουργίας και απόλαυσης.
Πολιτισμός, συμμετοχή και συνεργασίες
Η δράση αποτέλεσε καρπό συντονισμού και συνεργασίας με τοπικές επιχειρήσεις που στήριξαν γενναιόδωρα τη διοργάνωση. Από τις εξειδικευμένες ποδιές των «Καλώς τα Μουρέλια» και τα έντυπα του «Συνδετήρα», μέχρι τα ολόφρεσκα ψάρια από το ιχθυοπωλείο «Ο Κόλπος Γέρας» και τα κρασιά Χιδηριώτικης ποικιλίας από τον Άκρητο Οίνο, κάθε λεπτομέρεια είχε τη σφραγίδα ποιότητας.
Η γευστική εμπειρία ολοκληρώθηκε με δροσερές νότες από τη ByRaki, τον φυσικό χυμό της Στάλας, τα παραδοσιακά γλυκά του Γεροντάρα και του Ζαχαροπλάστη, τα ντόπια αρωματικά My Aegean και φυσικά, το κλασικό λεσβιακό ούζο Veto.
Ένα Masterclass που άφησε αποτύπωμα
Όπως σημείωσε ένας από τους συμμετέχοντες:
«Ζήσαμε κάτι που ειλικρινά δεν το περιμέναμε για τα δικά μας, τοπικά δεδομένα… η τέχνη να σιγοντάρει τη μαγειρική και η μαγειρική την τέχνη. Μαγεία. Είχα τόσο ανάγκη να νιώσω ξανά μαθητευόμενος και όχι δάσκαλος.»
Το κοινό ανανεώνει πλέον το ραντεβού του για την επόμενη συνάντηση του καλοκαιριού, με την υπόσχεση πως η τέχνη και η γαστρονομία θα συνεχίσουν να συναντιούνται με φαντασία και ουσία.